Bilaga 4
Kyrkostyrelsens planeringsunderlag för periodens verksamhet - verksamhetsområdet Svenska kyrkans information
Svenska kyrkans information på nationell nivå
En positiv syn på Svenska kyrkans uppdrag, liksom på kyrkans sätt att utföra detta, stärker också viljan att tillhöra Svenska kyrkan. Detta påpekade Centralstyrelsen redan 1999, och gav verksamhetsområdet Svenska kyrkans information uppdraget att arbeta med dessa frågor. Kommunikationen med medlemmarna är strategisk.
Extern kommunikation är en viktig väg till detta mål. Kampanjerna "Plats för eftertanke" och "Letar du på rätt ställe" har bedrivits med stor framgång. Kännedomen om kyrkovalet 2001 var unikt hög bland medlemmarna. Två tredjedelar av målgruppen uppskattade innehåll och tilltal i den senaste kampanjen.
Att kyrkovalet 2005 åtföljs av en större satsning som på nytt uppmärksammar medlemmarna på att det är kyrkoval och vad Svenska kyrkan har för betydelse för människor i allmänhet är ett strategiskt viktigt vägval. En extern kampanj har ett kraftfullt genomslag, och är dokumenterat framgångsrik i målgruppen. Arbetet fram till valet bör ha sitt fokus på den långsiktiga planeringen i vilken de olika nivåernas ansvar för medlemskommunikationen behöver klargöras. Kommunikationsmedvetandet på kyrkans olika nivåer är skiftande och församlingar och stift har olika inriktning och infallsvinklar när det gäller medlemskommunikation. Ett större samlat arbete behövs för att framgångsrikt kunna möta medlemmarnas berättigade anspråk när det gäller kommunikation från Svenska kyrkan. Detta arbete bör fortsätta 2006 för att nå en långsiktig, hållbar och förankrad kommunikationsplanering för hela Svenska kyrkan.
Inom ramen för detta bör de interna kommunikationskanalerna i Svenska kyrkan ägnas särskild uppmärksamhet. En genomlysning av kyrkokansliets publikationer pågår men behöver kompletteras med flera infallsvinklar. Det gäller bland annat den internationella kommunikationen samt kommunikationen om och för verksamheten bland svenskar i utlandet (SKUT). Svenska kyrkans kommunikation med medlemmarna bör präglas av helhetssyn och mottagarens behov sättas i centrum.
Parallell publicering är en av flera vägar för att nå effektivisering i arbetet. Men en mångfald av innehåll skall nå en mångfald av målgrupper och detta bör under perioden ägnas särskild analys.
Genom lanseringen av Svenska kyrkans huvudingång på Internet har ett första steg till gemensam kommunikation för Svenska kyrkan tagits. I den av Kyrkostyrelsen antagna "Webbmodell för Svenska kyrkan" läggs ytterligare grund för gemensamma satsningar och möjlighet för profilering av kyrkans olika delar.
För att denna skall kunna komma till fullt uttryck behövs dock ytterligare resurser. Dels för att skapa bättre förutsättningar för samordning och redaktionellt arbete. Dels för att strategiskt arbeta med den elektroniska kommunikationen i perspektivet hela Svenska kyrkans bästa.
Allt fler frågar efter kyrkans röst i samhällsdebatten. De senaste åren har inneburit ett unikt genomslag för Svenska kyrkan i media. Bakom detta ligger stora insatser med utbildning och medieträning, uppsökande verksamhet, strategiskt och löpande pressekreterararbete. Detta bör ytterligare stärkas under perioden.
Tillsammans med andra verksamhetsområden pågår också en genomlysning av vad detta att vara kyrkans röst utåt, nationellt och internationellt, innebär och hur detta arbete ska få ytterligare genomslag.
Dessa satsningar kan sägas utgöra basen i mediearbetet. En annan viktig del i att vara kyrkans röst utåt är det samarbete som inletts med Svenska kyrkan i Göteborg i samband med Bok och biblioteksmässan. Detta är den största mediehändelsen på det kulturella området under året i Sverige och ett självklart tillfälle att bedriva särskild verksamhet gentemot journalister och andra opinionsbildare.
Kunskapen om och inställningen till Svenska kyrkan i dessa grupper är en nyckelfråga. Inom ramen för projektet Se Människan bedriver verksamhetsområdet därför tillsammans med Svenska kyrkans kulturråd, Ersta och Sigtunastiftelsen, en satsning för att belysa frågan om människosyn i det dubbla perspektivet Svenska kyrkans budskap - journalisternas egna frågor. I satsningen ingår bland annat en fempoängskurs i livsåskådning knuten till Uppsala universitet, en bok kring media och livsåskådning och retreater och andra samlingar för journalister.
De kommunikationsseminarier som ordnats de senaste åren, till exempel KOM 2002 med elektronisk inriktning och KOM 2003 samlar stora skaror av Svenska kyrkans folk. Dessa bör fortsätta och kan fördjupas ytterligare. Ett bra exempel på sammanbindande arbete som riktar sig till hela Svenska kyrkan.
Bildarbetet är en strategisk resurs. Detta arbete inriktas allt mer på att göra bilden av Svenska kyrkan spridd och använd. Också här krävs samordning och gemensamt synsätt i Svenska kyrkan för att arbetet ska bli framgångsrikt. Strategier för detta bör utarbetas.
Under huvudprogrammet Svenska kyrkans information finns fyra delprogram. De är:
Tillkommande arbetsuppgifter under den aktuella perioden
Under perioden bör en förstärkning och fördjupning kring medlemskommunikationen ske. För att kunna stärka kommunikationen i perspektivet hela Svenska kyrkan, och för att en kommunikationspolicy skall spridas och få avsedd effekt, krävs först en insats kring några grundläggande frågor. Det gäller såväl medlemskommunikationen och varumärkesfrågorna, som hur vi ska möta lokala behov och skapa erforderliga förutsättningar för förankring. Hur arbetet kring Lutherhjälpen och Svenska kyrkans missions externa kommunikation fortskrider är alltså av stor vikt för detta arbete, liksom vilka konsekvenser SKUT-utredningen får.
Till detta hör också arbetet med att hitta vägar för att stärka kommunikationsmedvetandet på församlingsnivå. En gemensam syn på vad det innebär att vara Svenska kyrkan idag och ett medlemsperspektiv i alla led är av största vikt.
En satsning på kommunikationsutbildning bland de grupper i församlingarna som arbetar med information utan därför avsedd utbildning, och den grupp som har yrkesutbildning men saknar djupare kunskap om Svenska kyrkans lära och liv, bör därför prioriteras.
Den elektroniska kommunikationen är inte en tillkommande arbetsuppgift men har sådan dignitet att omfattningen kan komma att öka under perioden. Det är viktigt att här ha god egen kompetens och inte vara beroende av externa resurser.
Under år 2006 bör det skapas utrymme för en ny, fördjupad plattform för den elektroniska kommunikationen inom Svenska kyrkan. Behoven av förändring och förnyelse kombineras då med en allt större kommunikationsmognad i Svenska kyrkans olika delar, vilket sammantaget kräver en nyorientering.
Detta ersätter inte kontinuerlig utveckling och förnyelse inom IT-området, som kommer att drivas under hela perioden. Men eftersom efterfrågan på vår information hela tiden ökar, liksom våra egna behov av att kommunicera, motiveras denna mera genomgripande satsning.
Tekniken skapar nya möjligheter och utmaningar och användarna blir allt fler också i äldre åldersgrupper. För barn och unga är Internet en självklar kanal. Samtidigt blir det allt tydligare att IT inte ersätter traditionell information, utan komplettar, vilket måste tas hänsyn till i planeringen. Ett tidigare mål av att mängden trycksaker som utgår från Kyrkokansliet ska minskas har strukits. Istället handlar det om mer strategisk informationsplanering i flera kanaler.
Särskilda effektmål
Verksamhetsområdet har inga egna effektmål utöver de gemensamma.
Gemensamma effektmål:
Verksamhetsområdet är beroende av mångas insatser för att nå uppsatta mål och verksamheten omfattas i sin helhet av de gemensamma målen. Verksamhetsområdet ansvarar för uppföljning av följande effektmål under planeringsperioden. Utifrån vad som nu är känt om hur Svenska kyrkan och den nationella nivån uppfattas i målgrupperna har målen korrigerats jämfört med tidigare år. Detta är inte uttryck för en sänkt ambitionsnivå utan för en bedömning av vad som är möjligt att uppnå under perioden med tillgängliga resurser.
· År 2006 ska 50 procent av medlemmarna ha en positiv uppfattning om organisationen i stort.
· År 2006 skall 60 procent av medlemmarna uppleva att de har tillgång till Svenska kyrkans gemensamma information.
· År 2006 skall 35 procent av medlemmarna uppleva att Svenska kyrkan deltar aktivt i samhällssamtalet.
· År 2005 ska 80 procent av medlemmarna känna till att det hålls kyrkoval.


