Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Bilaga 2

Kyrkostyrelsens planeringsunderlag för periodens verksamhet - verksamhetsområdet Teologi och ekumenik

Största delen av budget och arbetsinsatser åtgår till att upprätthålla och utveckla det samarbete som följer av de avtal som Svenska kyrkan ingått med andra kyrkor och med ekumeniska organisationer. Vissa tidigare effektmål är inordnade i det som nu kallas basverksamhet. Målen för basverksamheten dokumenteras som kvalitetsmål.

Huvudprogram Kyrkogemenskap

Programmet syftar till fördjupning av utbytet och gemenskapen med de kyrkor med vilka Svenska kyrkan redan träffat bindande avtal. Sådana har Svenska kyrkan träffat med kyrkorna inom Lutherska världsförbundet (LVF), inom Borgågemenskapen, med Metodistkyrkan i Sverige och Filippinska oberoende kyrkan (IFI) samt genom beslut under 2003 med den Evangeliska kyrkan i Tyskland (EKD).

Basverksamhet: relationer

    Svenska kyrkan skall under perioden upprätthålla och utveckla samverkan genom att förbereda och deltaga i regelbundna möten anordnade multilateralt och bilateralt. Sådana möten är LVF:s generalförsamling, råd och kommittéer, Borgåkyrkornas kontaktgrupp, kyrkoledarmöten och teologiska konferenser, IFI:s konkordatskommitté, samrådsgruppen med Metodistkyrkan i Sverige, samt ett forum för samråd mellan Svenska kyrkan och EKD.

Effektmål:

· Svenska kyrkan har i samarbete med andra lutherska kyrkor bidragit till att LVF:s samverkan med Kyrkornas Världsråd stärkts och vidgats.

· Under 2004 har strukturer för samråd utvecklats för kyrkogemenskapen med EKD.

Under 2005 har Svenska kyrkan reglerat förhållandena till de utländska lutherska kyrkor som verkar i Sverige. Detta mål är överfört till VO Kyrkolivets utveckling.

Basverksamhet: reception

    Under perioden skall verksamhetsområdet Teologi och ekumenik upprätthålla och utveckla det regionala och lokala genomslaget, receptionen, av med andra kyrkor ingångna avtal. Detta skall genomföras genom rådslag med stiftens ansvariga, genom utbildning av förtroendevalda och anställda och i samverkan med övriga verksamhetsområden inom kyrkokansliet.

Effektmål:

· Under perioden, senast 2005, har receptionen av Borgåavtalet utvecklats, så att stift och församlingar blivit än mer engagerade i gemenskapen.

Huvudprogram Ekumenik

Programmet avser de dialoger och det samarbete som Svenska kyrkan har med olika kyrkor med sikte på ökad förståelse, ömsesidigt lärande och, om möjligt, kyrkogemenskap. Svenska kyrkan är medlem och arbetar i en rad ekumeniska organisationer såsom Kyrkornas världsråd (KV), Konferensen för europeiska kyrkor (KEK), Nordiska ekumeniska rådet (NER) och Sveriges kristna råd (SKR). Svenska kyrkan för därtill bilaterala samtal med Svenska Missionsförbundet, den Serbisk ortodoxa kyrkan i Sverige, samt agerar värd för årliga samtalsdagar med de ortodoxa och österländska kyrkorna i Sverige. Tillsammans med Evangelisk lutherska kyrkan i Finland förs en dialog med de katolska stiften i Stockholm och Helsingfors.

Basverksamhet: relationer

    Svenska kyrkan skall under perioden upprätthålla och utveckla verksamhet inom ekumenikens områden Faith and Order (bekännelse och kyrkoordning), Life and Work (rättvisa, fred, miljö/diakoni) och Mission. Arbetet innefattar bilaterala dialoger, samverkan med andra kyrkor och kyrkofamiljer samt multilateral samverkan inom de ekumeniska organisationerna. Inom dessa organisationer innebär det att förbereda och deltaga i regelbundna möten och konsultationer. Dessa möten är inom KV generalförsamling, arbetsgrupper och kommittéer, inom KEK generalförsamling, centralkommitté, kommissioner och arbetsgrupper, inom NER representantskap, styrelse och nätverk samt inom SKR årsmöte, styrelse, nätverk och arbetsgrupper.

    Svenska kyrkan skall också verka för att bevara och om möjligt stärka de internationella ekumeniska organisationernas kapacitet. Särskilt gäller detta Kyrkornas Världsråd.

Effektmål:

· Svenska kyrkan skall föra och vidareutveckla sina dialoger.

· Under 2004 har Nordiska ekumeniska rådet avvecklats.

· Under 2004 har nya former för nordiskt ekumeniskt samarbete utvecklats.

Basverksamhet: reception

    Under perioden skall verksamhetsområdet Teologi och ekumenik upprätthålla och utveckla det regionala och lokala genomslaget, receptionen, av resultatet av dialoger samt av överenskommelser om samverkan med andra kyrkor inom de ekumeniska organisationerna. Detta skall genomföras genom rådslag med stiftens ansvariga, genom utbildning av förtroendevalda och anställda och i samverkan med övriga verksamhetsområden inom kyrkokansliet.

Effektmål:

· År 2005 har kunskapen och medvetenheten om Svenska kyrkans ekumeniska förpliktelse och strategi ökat bland såväl anställda som förtroendevalda på olika nivåer i kyrkan.

· Det av Kyrkornas världsråds utlysta Decade to Overcome Violence (Årtionde för övervinnande av våld), 2001-2010, har förankrats och börjat bära frukt i stift och församlingar.

· År 2004 har en ekumenisk kommitté inrättats vid kyrkokansliet för att stärka kontinuiteten och engagemanget i Svenska kyrkans ekumeniska relationer.

Huvudprogram Teologi

Programmet omfattar den fortlöpande teologiska reflektionen över Svenska kyrkans identitet som evangelisk-lutherskt trossamfund och dess ekumeniska uppgift. Till detta huvudprogram hör även arbetet med sådana teologiska frågor som är av särskild aktualitet och betydelse för Svenska kyrkan.

Effektmål:

· År 2005 har arbetet med att förankra modeller för ett brett arbete med lokal teologi, etik och ekumenik på stiftsnivå inletts. Dessa modeller skall tjäna som redskap för receptionen av den ekumenik som bedrivs inom alla huvudprogrammen.

· 2005 har Svenska kyrkan utarbetat ett program för religionsmöten med särskild hänsyn till muslimernas växande antal i landet.

· Under perioden har formerna för receptionen av Svenska kyrkans olika samtalsdokument utvecklats, så att fruktbara samtal förs på alla nivåer i Svenska kyrkan.

Huvudprogram Delegationer

Programmet innefattar delegationsresor, delegationsbesök och liknande aktiviteter.

Effektmål:

· Under perioden har delegationsresor, besök och liknande aktiviteter integrerats ännu mer i den övriga verksamheten inom huvudprogrammen ekumenik och kyrkogemenskap.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp