Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Bilaga 1

Kyrkostyrelsens planeringsunderlag för periodens verksamhet - verksamhetsområdet Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen

Huvudprogram Kyrkomötets sammanträden

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Dess uppgifter är fastlagda i kyrkoordningens 10-11 kapitel. Arbetet styrs också av den av Kyrkomötet antagna arbetsordningen för Kyrkomötet (SvKB 1999:3).

Kyrkomötet har 251 ledamöter och sammanträder i två sessioner årligen och sammanlagt högst tio dagar. Från och med 2002 gäller kyrkoordningens grundbestämmelser att sessionerna äger rum i september och oktober. Åren 2003 och 2004 genomförs Kyrkomötets sessioner vecka 38 och vecka 43. Valåret 2005 genomförs den första sessionen vecka 39. Huvudposterna i kostnaderna för Kyrkomötets sammanträden är arvoden och ersättningar till ledamöterna samt lokalkostnader. Dessutom finns medel för information och utbildning. Kostnaderna för Kyrkomötets sammanträden uppgår 2004 till 13,4 miljoner kronor, 2005 till 13,8 miljoner kronor och 2006 till 14,0 miljoner kronor. Utvärderingen av 2002 års Kyrkomöte visar att det är rimligt att Kyrkomötets sessioner varar fyra dagar vardera. Första Kyrkomötet efter genomfört val bör dock vara något längre för att ge tillräcklig tid när ledamöter i styrelser och nämnder skall väljas.

Den översyn av Kyrkomötets arbetsformer som Kyrkomötets presidie inlett förväntas inte leda till några större förändringar i de grundläggande förutsättningarna för Kyrkomötet. Av denna anledning antas antal ledamöter, antal ärenden, antal sessioner och längden på sessionerna vara i stort de samma under hela mandatperioden. Även om förberedelser och genomförande av Kyrkomötets sammanträden kommer att effektiviseras ytterligare är det inte realistiskt att anta att kostnaderna för Kyrkomötet kommer att minska i någon större utsträckning under denna mandatperiod. Åtgärder under 2004 och 2005 bedöms dock leda till att en förutsedd förlängning av Kyrkomötet 2006 för att genomföra val till styrelser och nämnder inte leder till högre kostnader än 2005 års Kyrkomöte. För att ytterligare minska kostnaderna för Kyrkomötet måste mer genomgripande förändringar ske.

Huvudprogram Kyrkostyrelsen

Huvudprogrammet ansvarar för administrativt stöd för genomförandet av Kyrkostyrelsens sammanträden, för verkställandet av Kyrkostyrelsens beslut och för löpande handläggning av Kyrkostyrelsens ärenden i den utsträckning detta ansvar inte delegerats till annat verksamhetsområde. Inom verksamhetsområdet ges också nödvändigt stöd för Kyrkostyrelsens återkommande överläggningar med andra inomkyrkliga och utomkyrkliga organ.

Tillsammans med Svenska kyrkans församlingsförbund fortsätter arbetet med att utveckla en branschanpassad god redovisningssed inom Svenska kyrkan. Arbetet bedrivs i nära samverkan med en referensgrupp och genom informella avstämningar med Bokföringsnämnden. På motsvarande sätt sker arbete med utveckling av god revisionssed inom Svenska kyrkan i nära samverkan med revisionsbranschen. För detta arbete har årligen budgeterats 150 tusen kronor under planeringsperioden.

Församlingsförbundets arbete med kvalitetsutveckling av kyrkans verksamhet under beteckningen "Kyrkans Q" har nu kommit så långt att det finns ett handledningsmaterial och praktiska erfarenheter börjar byggas upp. Kyrkostyrelsen prioriterar inte ett parallellt arbete med kvalitetssäkring av kyrkans verksamhet förrän arbetet med Kyrkans Q gett resultat och erfarenhet. Tidigare planerade åtgärder för att inleda ett arbete med kvalitetssäkring av kyrkans verksamhet kommer därmed inte att genomföras under planeringsperioden.

Liksom för 2003 budgeteras under perioden årligen 2 miljoner kronor för utredningsverksamhet. Denna nivå bedöms vara tillräcklig för en utredningverksamhet av ungefär samma omfattning som de senaste åren. Redan planerad utredningsverksamhet kring kyrkliga böcker och översyn av det kyrkliga valsystemet tar dock stora delar av detta utrymme i anspråk. Det finns dock ett mycket begränsat utrymme för ännu oplanerad utredningsverksamhet under 2004 och 2005. Erfarenheten år 2003 visar att såväl ekonomiskt som personellt är det nödvändigt med en stor återhållsamhet och god framförhållning när nya utredningar beslutas.

Verksamhetsområdet ansvarar även för Centrala kollektkontot över vilket alla riks- och stiftskollekter redovisas och förmedlas. Kyrkostyrelsen beslutar varje år om rikskollekter i Svenska kyrkan. I budgeten är de inkomna rikskollekterna ändamålsdestinerade medel, som antingen utbetalas som lämnade bidrag till mottagande organisation eller disponeras inom den nationella nivåns budget för det ändamål till vilka de tagits upp. Kyrkomötet har år 2002 beslutat att kollektmottagarna inte skall belastas med kostnader för Kyrkostyrelsens administration av Centrala kollektkontot vilket medför en intäktsminskning för verksamhetsområdet.

Huvudprogram Nämnder och revision

Verksamhetsområdet ansvarar för att säkerställa att de särskilda nämnderna ges förutsättningar att fullgöra sina uppgifter samt att arbetet på den nationella nivån kan revideras. Med särskilda nämnder avses i detta sammanhang de tre av Kyrkomötet utsedda Ansvarsnämnden för biskopar, Valprövningsnämnden och Överklagandenämnden. Med revision avses den i kyrkoordningen föreskrivna revisionen av Svenska kyrkans nationella nivå. I rambudgeten anslås särskilda medel för arvodering av sekreterare och ledamöter i nämnderna och för kostnader i samband med sammanträden. Det stöd som krävs för administration såsom diarieföring m.m. belastar verksamhetsområdets samlade budget och personalresurser. Den administrativa resursen utökas under planeringsperioden för att möta särskilt överklagandenämndens behov. Av denna anledning har personalresurser motsvarande en halvtidstjänst tillförts verksamhetsområdet och avsatts för stöd till de särskilda nämnderna. Detta motsvarar en kostnad på knappt 500 tusen kronor.

Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar

Ansvarsnämnden för biskopar utses av Kyrkomötet. Nämnden skall självständigt fullgöra de uppgifter som anges i 14 kap. kyrkoordningen. Någon särskild instruktion finns inte. Antalet ärenden hos nämnden är förhållandevis lågt men en förlängning av avtalet med sekreteraren bedöms medföra höjt arvode och därmed en ökning av kostnaderna. För nämndens arbete har 120 tusen kronor budgeterats för vart och ett av åren i perioden.

Svenska kyrkans valprövningsnämnd

Valprövningsnämnden utses av Kyrkomötet. Nämnden skall självständigt fullgöra de uppgifter som anges i 15 kap. kyrkoordningen. Någon särskild instruktion finns inte. Antalet ärenden valår beräknas bli ett sextiotal medan man år mellan valår normalt inte har mer än tio ärenden årligen. Under 2003 har två nya sekreterare på deltid ersatt den tidigare sekreteraren vilket medfört att kostnaden för nämnden höjs. För åren mellan valår har 130 tusen kronor budgeterats medan det för valåret 2005 och året efter valet har budgeterats 165 tusen kronor. Den förstärkning av personalresursen som gjorts för att ge överklagandenämnden administrativt stöd 2004 förutses dock vara tillräckligt också för att kunna ge stöd till valprövningsnämnden under 2005.

Svenska kyrkans överklagandenämnd

Det föreskrivs i lagen om Svenska kyrkan att det inom Svenska kyrkan skall finnas ett organ för överprövning. Överklagandenämnden utses av Kyrkomötet. Nämnden skall självständigt fullgöra de uppgifter som anges i 16 kap. kyrkoordningen. Någon särskild instruktion finns inte. Antalet ärenden i nämnden har ökat varje år hittills, år 2002 avgjordes 56 ärenden. Några av dessa ärenden är mycket omfattande och tidskrävande. Under 2002 har det visat sig att omfattningen på arbetet blivit så stort att sekreterarresurserna förstärkts redan från 2003 och under förutsättning att ärendemängden inte ökar avsevärt bör dessa resurser nu vara tillräckliga under planeringsperioden. För överklagandenämnden budgeteras en årlig kostnad av 415 tusen kronor.

Revision

Enligt kyrkoordningen skall Kyrkomötet för revisionen av Svenska kyrkans nationella nivå utse sju revisorer varav en skall vara auktoriserad. Utöver gällande lagstiftning har revisorerna att arbeta enligt de särskilda revisionsbestämmelser som finns i 52 kap. kyrkoordningen. Med ledning den upphandling som slutfördes under hösten 2002 har kostnaderna för den nationella nivåns revision budgeterats till 2 miljoner kronor för vart och ett av åren 2004-2006.

Gemensamma effektmål

Verksamhetsområdet styrs i huvudsak av effektmål kopplade till de gemensamma inriktningsmålen men har inget särskilt uppföljningsansvar för något av dessa mål.

Previous PageInnehållsförteckningNext Page


TillbakaUpp