Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Motion till Kyrkomötet
2003:46
av Seth Henriksson m.fl.
Bekännelse 2000 - att intensifiera arbetet med bekännelsefrågorna inom Svenska kyrkans samtliga nivåer

Kyrkomötet

Mot 2003:46

Mot 2003:46

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att med vad som anförs i motionen intensifiera arbetet med bekännelsefrågorna inom Svenska kyrkans ansvarsområde och redovisa samtalen som ett dokument i form av en webborienterad databas.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att uppmana stift och församlingar, prästerskap och andra kyrkoarbetare att förnya och fördjupa arbetet med bekännelsefrågorna i sin undervisning.

Motivering

Svenska kyrkan står i dag inför stora utmaningar.

Författaren till skriften Svenska kyrkans utredningar 2003:2 Utträden som utmanar framhåller att behovet av genomtänkta kommunikationsinsatser är mycket stort. Det är viktigt att vi ska kunna nå ut till svenska folket med vår bekännelse på ett klart, tydligt och lättillgängligt sätt.

Som historisk bakgrund till vår motion vill vi hänvisa till kyrkomötesmotionen 1983:70 av Ludvig Jönsson, Per-Olov Ahrén och Per Erik Persson om innehållsbestämning av begreppet "evangeliskt-lutherskt trossamfund".

Hur aktiverar vi denna inriktning på det centrala i vår kyrka - vår bekännelse?

Vi anför några exempel på vad kyrkan kan göra.

_ På församlings- och stiftsplanet i form av undervisning i olika åldrar:

    - En ny satsning på bibelstudier i olika grupper och åldrar.

    - En nystart i arbetet för de döpta barnens kristna fostran och utveckling i söndagsskola, kyrkans barntimmar, förskola och skola.

_ För hela vår kyrka i form av ett skriftligt och elektroniskt dokument:

    - Ett samtal kring och redovisning om vad som är utmärkande för en kristen predikan.

    - Ett stort och långsiktigt samarbetsprojekt kring Bekännelse för det tjugonde århundradet där olika rörelser och fromhetsriktningar inom kyrkan får med egna ord beskriva sin kristna tro ("Ekumenik inom Svenska kyrkan" eller Enhet och mångfald).

Detta stora samtal ska resultera i ett dokument med

_ referenser till angivna källor

_ ett omfattande sakregister

_ användning av modern informationsteknik under arbetets gång med t.ex. egen hemsida, med möjligheter till interaktivitet, med dokumentation i form av en databas där funktioner som sökning, bokmärken, utdrag och utskrifter ska finnas.

Vi har fått en ny Psalmbok, Bibel 2000 och en ny Evangeliebok för HELA den svenska kristenheten. Snart kommer en ny Bönbok och Kyrkohandbok. Nu bör kyrkan fortsätta utgivandet av centrala "dokument" lättåtkomliga för alla i Sverige.

Det skulle vara en god utmaning för Sveriges kyrkfolk att vi påbörjade ett gemensamt arbete på en nutida bekännelse på modern svenska där klassisk kristen tro på nytt blir levande och aktuell för hela det svenska folket.

Istället för att tala illa om varandras olika tolkningar av Bibel och bekännelse bör vi i stället samtala och gärna föra en skriftlig dialog (deliberativa samtal) om vår tro, så att vi kan se rikedomen i kristendomen. Då kan vi lära oss av varandra men ändå respektera varandra även om åsikterna går isär. Vi måste kunna leva och arbeta tillsammans i vår kära gamla kyrka med Frälsaren, Jesus Kristus, i centrum!

Många skulle värdesätta att det fanns en aktuell och lättåtkomlig sammanställning av Svenska kyrkans lära på modern svenska.

Det har redan beslutats om bildandet av nio samtalsgrupper ute i landet för att samtala om aktuella kyrkliga frågor. Vi önskar en fortsättning av dessa samtal med många flera grupper, under mycket längre tid och med flera ämnen samt att redovisningen ska finnas tillgänglig i form av en databas på Internet.

Vi ser också denna uppgift i kyrkan som ett stort och mycket långsiktigt medlemskapsprojekt: från debatt till fördjupade samtal kring Bibel och bekännelse - Vad är viktigare att samlas kring i dag än just detta?

I dessa fördjupade och strukturerade samtal över hela vårt land ska många grupper av lekmän och präster, teologer och förtroendevalda, unga och gamla delta och delge varandra frågor, kunskaper och erfarenheter - allt i en sann ekumenisk anda.

Några citat

Kyrkoordning för Svenska kyrkan:

1 kap. Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära, Inledning

(...) Det är en uppgift för enskilda kristna och kyrkan att i varje tid på nytt leva sig in i trons djup och klargöra dess innebörd. Läran uttrycks i trosbekännelser, i skrifter från kyrkans historia, i gudstjänstböcker och andra nutida dokument som kyrkan har bejakat. Varken trosbekännelserna eller läran är föremål för tro. De redovisar vad kyrkans övertygelse består i och utlägger tron. I fortlöpande samtal med andra traditioner, i förkunnelsen och gudstjänsten fortsätter Svenska kyrkan att utlägga sin tro. (...)

Kyrkans uppgift är att för alla klargöra vad dess tro, bekännelse och lära innebär. (...)

Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära

1 § Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära,

        som gestaltas i gudstjänst och liv,

      är grundad i Guds heliga ord, såsom det är givet i Gamla och Nya testamentets profetiska och apostoliska skrifter,

      är sammanfattad i den apostoliska, den nicenska och den athanasianska trosbekännelsen samt i den oförändrade augsburgska bekännelsen av år 1530,

        är bejakad och erkänd i Uppsala mötes beslut år 1593,

        är förklarad och kommenterad i Konkordieboken

        samt i andra av Svenska kyrkan bejakade dokument.

Från ärkebiskopens hälsningsanförande under Kyrkomötet 2002:

"Kyrkans sanna skatt är det allra heligaste evangeliet om Guds härlighet och nåd." (Luthers 62:a tes på slottsporten i Wittenberg.) (...)

Antingen tar vi det som är grund och centrum, så för givet att vi inte behöver ägna någon tid åt det, eller blir vi så uppfyllda av det som är det näraliggande perspektivet att det bara blir sola structura, strukturen allena, organisationen, utanverken. Och så hamnar "kyrkans sanna skatt" i skymundan och döljs av det som vi upplever vara viktigare just nu...

(...) ... det är dags att byta fokus. Sola structura har haft sin tid.

Med hänvisning till vad som ovan anförts anser vi att Kyrkomötet måste aktualisera kyrkans långsiktiga arbete med vår kyrkas tro och bekännelse.

Uppsala, Träslövsläge, Frillesås och Kiruna 14 juli 2003.

Seth Henriksson Karl-Gunnar Svensson Kristina Töyrä

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp