 |









|
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2003:11
Kyrkoherdeutbildning
|
Kyrkomötet

TU 2003:11
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:52 om obligatorisk kyrkoherdeutbildning. Utskottet anser att förutsättningarna för sådan utbildning bör utredas.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar med anledning av motion 2003:52 att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda frågan om obligatorisk kyrkoherdeutbildning i enlighet med vad utskottet anfört.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:52 av Göte Karlsson m. fl. om Kyrkoherdeutbildning
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att utreda hur en lämplig obligatorisk kyrkoherdeutbildning skulle kunna utformas.
Utskottet
Bakgrund
I utbildningsutskottets betänkande 1998:501 om Kyrkoherdens roll och ledarskapsut-veckling, OUb 1998:501, anges bl. a följande:
Svenska kyrkans utbildningsnämnd aktualiserade redan i början på 1980-talet frågan om en s.k. pastoralexamen. En sådan examen, utöver den teologiska grundexamen, var behörighetsgrundande för befordran till kyrkoherde i Svenska kyrkan fram till 1884 och är det alltjämt i den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den mindre utredning som gjordes när frågan om pastoral-examen togs upp på nytt, ledde dock inte till några praktiska resultat.
En s.k. kyrkoherdekurs omfattande en vecka har sedan många år anordnats av Svenska kyrkans utbildningscentrum i samarbete ursprungligen med Svenska kyrkans centralråd för evangelisation och församlingsarbete, därefter med Svenska kyrkans utbildningsnämnd och numera i samarbete med Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbund. Denna kurs, som varit förlagd till Sigtuna, har varit inriktad på arbetsrätt, kyrkolagfarenhet och administrativa frågor. Många stift har dessutom under lång tid anordnat egna kurser i ledarskap för nyutnämnda kyrkoherdar.
Utbildningsnämnden har under åren 1991-95 bedrivit utvecklingsarbete kring chefs- och ledarskapsfrågor i tre faser: förberedande chefs- och ledarskapsutveckling, kyrkoherdeutveckling och kvinnligt-manligt ledarskap. Detta arbete resulterade i en utbildningsplan för förberedande chefs- och ledarskapsutbildning, som nu sker med stiften som ansvariga. Denna utbildning har haft en stark betoning på den personliga utvecklingen och syftar till att deltagarna själva skall komma fram till huruvida de passar för att inneha arbetsledande tjänst.
Utbildningsnämnden har aviserat att man avser att i samråd med stiften undersöka behoven av ytterligare utveckling av förberedande ledarskaps- och mentorsutveckling. I samråd med arbetsgivarorganisationen skall möjligheter till kollegial handledning under det första halvåret efter genomgången utbildning undersökas.
Vad gäller de kyrkliga profilutbildningarna av präster, diakoner, pedagoger och musiker måste konstateras att dessa visserligen tränas i ledarskap, men inte i att vara chefer i organisationen. När de nyprästvigda pastorsadjunkterna efter ett år kallas till en fortbildningsvecka vid Pastoralinstituten i Uppsala och Lund penetreras ledarskapsfrågor.
Den utredning som Centralstyrelsen - på kyrkomötets uppdrag - tillsatte 1993 med uppgift att utreda frågor rörande prästtjänster, resulterade i betänkandet "Utredning om vissa frågor rörande prästtjänster" (SKU 1994:9). Däri fanns ett resonemang om särskilda behörighetskrav för blivande kyrkoherdar. Utredningen konstaterade emellertid efter bl.a. samtal med Utbildningsnämnden att den inte var beredd "att förorda ett absolut krav på genomgången arbetsledarutbildning eller motsvarande för rätt att söka kyrkoherdetjänst." Av remissammanställningen framgår att flera remissinstanser menar att ett sådant behörighetskrav f.n. inte är aktuellt.
Tillsammans med den pedagogiska institutionen vid Uppsala universitet genomför Stiftelsen Fjellstedtska skolan sedan några år tillbaka ett ledarskapsprogram kallat Kyrkledarhögskolan. Detta program erbjuder präster en möjlighet att fördjupa sin egen förståelse av den kyrkliga organisationen, få distans till sin egen verksamhet och skaffa sig redskap för utvecklings- och förnyelsearbete. Fjellstedtska skolan har även inom sin kursverksamhet givit utbildning i kvinnligt ledarskap.
Längre fram i betänkandet anföres:
Önskvärt vore att alla präster genomgick en förberedande ledarutbildning för att därunder få möjlighet att komma till insikt om lämpligheten för chefsuppdraget. Därefter skulle de som erhöll kyrkoherdetjänst genomgå chefsutbildning och erhålla stöd genom kontinuerliga utvecklingssamtal och kompetensutveckling genom fortbildning.
Motionären refererar till undersökningar gjorda av docenten Bert Stålhammar och docenten Per Hansson ang. kyrkoherdarnas uppgifter och arbetsvillkor. Större tydlighet i tjänsterna efterlyses. I den av Biskopsmötet, Svenska kyrkans centralstyrelse och Svenska kyrkans församlings- och pastoratsförbund gemensamt utgivna promemorian "Kyrkoherdens övergripande samordnings- och tillsynsansvar" (1995) fastslås att kyrkoherden har ett övergripande samordnings- och tillsynsansvar i församlingen, vilket betyder att kyrkoherden skall vara dess andlige ledare, ha personalledning, administrativ ledning och utöva chefskap. Det är därvid angeläget att den dubbla ansvarslinjen fungerar. Denna innebär en uppdelning i olika kompetensområden inom ramen för ett gemensamt uppdrag.
Med hänvisning till de omständigheter som ovan anförts hemställs att motionen inte blir föremål för någon ombudsmötets åtgärd.
Utskottet hemställde att ombudsmötet skulle avslå Omot 1998:524. Ombudsmötet beslöt bifalla utskottets hemställan.
Församlingsförbundet driver i samarbete med Johannelunds teologiska högskola en 20 poängskurs i Chefs- och ledarskapsutveckling i Svenska kyrkan där målgruppen bl.a. är anställda med chefs- och ledaransvar och förtroendevalda med arbetsgivaruppgifter.
På nationell nivå anordnas sedan två år ett årligt forum för ledarutveckling vars målgrupp bl.a. är stiftens ansvariga för chefs- och ledarskapsutbildningar och lärare vid de kyrkliga profilutbildningarna. Många stift har idag en utbyggd verksamhet med kyrkoherdeutbildning.
Överväganden
Utskottet finner att motionen tar upp ett angeläget ämne och att det vore värdefullt att en utredning genomförs. Vid överläggningarna i utskottet har pekats på att det finns många punkter som bör övervägas i samband med att det utreds om kyrkoherdeutbildningen kan göras obligatorisk. En sådan utredning skulle kunna komplettera den fortsatta behandlingen av PUF, Prästutbildning under förändring.
Uppsala den 18 september 2003
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Sten Elmberg, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Carina Etander Rimborg, Eric Lundqvist och Åke Blomqvist.
Biskop Anders Wejryd och biskop Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggning.   
|

|

|
|
 |
 |