Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2003:7
Förenkling av anställning av utländska präster i Svenska kyrkan
|
Kyrkomötet

TU 2003:7
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:24 om att Kyrkomötet beslutar att bestämmelserna i kyrkoordningen skall ses över så att anställning eller behörighetsförklaring för vissa tillfällen gällande utländska präster underlättas. Utskottet finner det angeläget med en översyn av reglerna på detta område.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar med anledning av motion 2003:24 att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2004 års kyrkomöte lägga fram förslag till ändringar i kyrkoordningen i enlighet med vad utskottet anfört.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:24 av Allan Lewin och Rune Entelius om Förenkling av anställning av utländska präster i Svenska kyrkan
Kyrkomötet beslutar att bestämmelserna i kyrkoordningen skall ses över så att anställning eller behörighetsförklaring för vissa tillfällen gällande utländska präster underlättas.
Utskottet
Bakgrund
I motion 2003:24 föreslås Kyrkomötet besluta att bestämmelserna i kyrkoordningen skall ses över så att anställning eller behörighetsförklaring för vissa tillfällen gällande utländska präster underlättas.
I 31 kap. 15 och 16 §§ kyrkoordningen anges följande:
Beslutande biskop och domkapitel
15 § Frågor om att anta någon till uppdraget som präst eller att enligt 2-4 §§ förklara någon behörig att utöva detta uppdrag prövas enligt följande:
1. den som söker anställning som präst i ett stift
|
domkapitlet i det stiftet
|
2. den som inte söker anställning som präst i ett stift
|
domkapitlet i det stift där kandidaten är folkbokförd
|
3. den som inte är folkbokförd i landet
|
Domkapitlet i Uppsala stift
|
16 § Frågor om behörighet att utöva kyrkans vigningstjänst enligt 11-12 §§ prövas enligt följande:
1.präster som har anställning som präst i ett stift
|
domkapitlet i det stiftet
|
2. präster som har anställning hos Svenska kyrkan på nationell nivå
|
Domkapitlet i Uppsala stift
|
3. övriga präster, folkbokförda inom ett stifts område
|
domkapitlet i det stiftet
|
4. övriga präster
|
Domkapitlet i Uppsala stift
|
Dessa regler har sin bakgrund i Centralstyrelsens skrivelse 1999:3, sid 2-401. Där anges att de föreslagna bestämmelserna om vilket domkapitel som antar någon till uppdraget som präst överensstämmer med vad som gäller enligt 1 § kyrkliga kungörelsen (SKFS 1992:12) om det kyrkliga ämbetet som präst och biskop i fråga om inträde i det kyrkliga ämbetet. I sak avsågs ingen förändring ske.
1 § kyrklig kungörelse om det kyrkliga ämbetet som präst och biskop har följande lydelse:
1 § Frågor om en prästkandidats inträde i det kyrkliga ämbetet prövas av domkapitlet i det stift där kandidaten söker anställning som präst.
Avsikten med bestämmelserna i kyrkoordningen var sålunda enligt Centralstyrelsens skrivelse att de skulle överensstämma med den ovannämnda regeln i den kyrkliga kungörelsen. En utländsk präst som söker anställning i Sverige skall därmed med nuvarande ordning behörigprövas av domkapitlet i det stift där prästen söker anställning. För den händelse prästen inför anställning inte uppfyller samtliga de krav för behörighet som anges i 31 kap. 2 § ges domkapitlet i 31 kap. 4 § kyrkoordningen möjlighet att för en viss tid behörigförklara prästen.
Vad gäller motionens fråga om en utländsk präst som önskar förrätta en vigsel i en församling i Sverige måste ärendet med nuvarande regler handläggas av domkapitlet i Uppsala. När det gäller frågan vilket domkapitel som skall pröva behörigheten för den som inte är folkbokförd i landet råder det alltså en skillnad mellan den som söker anställning och den som önskar få sin behörighet prövad inför genomförandet av en enstaka förrättning.
Överväganden
Utskottet anser i likhet med motionärerna att det är angeläget att de aktuella bestämmelserna förenklas. Utskottet har erfarit att det förekommit inte bara att domkapitlet i ett stift prövat behörigheten hos utländsk präst som söker anställning i det stiftet utan också att domkapitel prövat behörigheten hos en i landet icke folkbokförd utländsk präst inför ett enstaka gudstjänsttillfälle i stiftet. Utskottet finner det lämpligt att det är domkapitlet i det stift där gudstjänsten äger rum som gör behörighetsprövningen också i det sistnämnda fallet. Kyrkomötet bör därför uppdra åt kyrkostyrelsen att se över bestämmelserna i syfte att uppnå en sådan förenkling.
Uppsala den 18 september 2003
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Lisbeth Göransson, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Jeanette Hägglund, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.
Biskop Anders Wejryd och biskop Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggning.


