Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2003:3
Diakoners lön
|
Kyrkomötet

TU 2003:3
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:13 om att Kyrkomötet skall uttala sig positivt för att diakoner bör ha lika löner som prästerna. Utskottet anser inte att det är en fråga för Kyrkomötet att ta ställning till löneläget för olika yrkesgrupper inom församlingarna. Därför föreslås att motion 2003:13 avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:13.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:13 av Nils-Arne Rehnström om Diakoners lön
Kyrkomötet beslutar att uttala sig positivt för att diakoner bör ha lika löner som prästerna.
Utskottet
Bakgrund
Genom 34 kap. 6 § kyrkoordningen görs Svenska kyrkans församlingsförbund till arbetsgivareorganisation för Svenska kyrkans församlingar, samfälligheter, stift och nationella nivå. I kyrkoordningsskrivelsen, CsSkr 1999:3, utgick Centralstyrelsen från att de allmänna anställningsvillkoren för alla kyrkligt anställda skulle komma att regleras i ett gemensamt kollektivavtal, vilket också blivit fallet. När det gäller prästernas anställningsförhållanden ansåg Centralstyrelsen att det var av stort värde att lönebildningen skulle fortsätta att ske på stiftsnivå.
I kyrkoordningsskrivelsen framhöll Centralstyrelsen vidare att syftet inte var en centralisering av lönebildningen jämfört med vad som tidigare gällt. Det förutsattes att den lokala arbetsgivaren avgör om lokala förhandlingar skall ske i församling/samfällighet eller gemensamt i Församlingsförbundets stiftsförbund. När det gäller förhandlingar avseende prästernas löner, såväl vid nyanställning som revisionsförhandlingar, angavs att dessa dock skulle hanteras på stiftsnivå med respektive stiftsförbund i stället för med domkapitlet som arbetsgivarepart. Dock skulle domkapitlet ha rätt att avge yttrande beträffande prästlönerna. Sådana yttranden avger domkapitlet inte beträffande diakonlönerna. En ytterligare utgångspunkt var att yttranden skulle inhämtas från respektive arbetsgivare beträffande bl.a. prästernas löner.
Kyrkomötet hade inga invändningar mot vad Centralstyrelsen anfört.
I Kyrkans avtal 01 sägs beträffande löneöversyn år 2001-2004 att löneutvecklingen för diakoner, förskollärare och organister på riksnivå skall uppgå till lägst 16 procent. I avtalet sägs beträffande prästerna att löneutvecklingen samma period skall vara lägst c:a 10 procent.
I motionen anges att de flesta diakoner idag har en lika lång utbildning att falla tillbaka på som prästerna, ibland kanske t.o.m. längre. Regler om utbildning och praktisk tjänstgöring för att kunna prövas i prästexamen finns i SvKB 2001:20. Regler om utbildning och praktisk tjänstgöring för att kunna prövas i diakonexamen finns i SvKB 2001:21. Det kan noteras att det finns en större spridning i utbildningens längd för diakoner än för präster.
Överväganden
Arbetsgivarskapet för anställda i församlingarna ligger på församlingarna/samfälligheterna. Av den beskrivning av bakgrunden som gjorts ovan framgår att arbetsgivarna inom Svenska kyrkan har att följa de kollektivavtal som de kyrkliga arbetsmarknadsparterna slutit samt den ordning Svenska kyrkan har för lönebildning. Kyrkans löneavtal 01 utgår från en lönesättning som är individuell och differentierad. Dessutom anges bland annat att lönesättningskriterierna utgår ifrån svårighetsgraden i arbetsuppgifterna, arbetstagarens bidrag till verksamhetsförbättringar, utbildningskrav, kunskap, kompetens, ansvar, befogenheter och den enskilde arbetstagarens sätt att uppfylla dessa krav. (Kyrkans löneavtal 01, Bilaga 1, § 1).
Utskottet anser inte att det är en fråga för Kyrkomötet att ta ställning till lönerna för olika yrkesgrupper inom församlingarna. Utskottet anser att motionen skall avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar
Erna Arhag
Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Ingrid Emanuelson, Göte Karlsson, Sigvard Raask, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Lisbeth Göransson, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Jeanette Hägglund, Carina Etander Rimborg, Marianne Kronbäck och Åke Blomqvist.
Biskop Anders Wejryd och biskop Christina Odenberg har deltagit i utskottets överläggning.


