Organisationsutskottets betänkande
2003:4
Valfrågor m.m.
|
Kyrkomötet

O 2003:4
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas fem motioner. Motion 2003:1 handlar om införande av elektroniska kyrkoval. Motion 2003:33 önskar en bestämmelse med dispensmöjlighet för inrättande av särskild valkretsindelning i flerpastoratssamfälligheter. Motion 2003:66 uttrycker önskemål kring direktiven till Demokratiutredningen samt att kostnaderna för valen ses över. Motion 2003:70 begär ett uppdrag till Kyrkostyrelsen med syfte att möjliggöra utjämningsmandat vid val till samfällda kyrkofullmäktige. Slutligen behandlas i motion 2003:85 frågan om direktkoppling vid kyrkoval mellan lokal-, stifts- och nationell nivå.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. avslå motion 2003:1.
2. avslå motion 2003:33.
3. avslå motion 2003:66 punkten 1.
4. avslå motion 2003:66 punkten 2.
5. avslå motion 2003:70.
6. avslå motion 2003:85 punkten 1.
7. avslå motion 2003:85 punkten 2.
Redogörelse för ärendet
Motionerna
Motion 2003:1 av Peter Hemminger, Införande av elektroniska kyrkoval
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att verka för att göra det möjligt att genomföra kyrkovalen år 2005 på elektronisk väg.
Motion 2003:33 av Peter Hemminger, Möjlighet till särskild valkretsindelning i flerpastoratssamfälligheter
Kyrkomötet beslutar att i kyrkoordningen införa en bestämmelse om att stiftsstyrelsen kan medge dispens för inrättande av särskild valkretsindelning efter hemställan från samfällda kyrkofullmäktige i flerpastoratssamfälligheter.
Motion 2003:66 av Ingrid Smittsarve och Christer Engelhardt, De kyrkliga valen
1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen till känna vad som anförs i motionen för beaktande vid fastställande av direktiven för utredningen om demokratin inom Svenska kyrkan.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om att få ned kostnaderna inför nästa och kommande kyrkoval.
Motion 2003:70 av Tobias Jönsson, Utjämningsmandat vid val till samfällda kyrkofullmäktige
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föreslå ändringar av kyrkoordningen innebärande införande av utjämningsmandat vid val till samfällda kyrkofullmäktige i flerpastoratssamfälligheter.
Motion 2003:85 Börje Henriksson, Direktkoppling vid kyrkoval mellan lokal-, stifts- och riksnivå
1. Kyrkomötet beslutar att det bör finnas en tydlig förbindelse mellan den pastorala nivån och den som genom valet får förmånen att företräda nivån.
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föreslå formulering av 33 kap. 4 § punkt 3 och 4 kyrkoordningen enligt intentionerna i motionen.
Utskottet
Bakgrund
Inledning
Bestämmelserna rörande kyrkliga val fastslås i kyrkoordningen. Kyrkoordningens bestämmelser överensstämmer i stora delar med de lagar (vallagen och lagen om kyrkofullmäktigeval) som reglerar allmänna val och kyrkovalen före relationsändringen. I kyrkovalet hålls direkta val till alla nivåer av Svenska kyrkan, dvs. till beslutande organ i församling, samfällighet, stift och till Kyrkomötet. Undantaget är de allra minsta församlingarna där man i stället kan ha kyrkostämma.
Tidigare behandling
Kyrkomötet behandlade 2002 Organisationsutskottets betänkande 2002:1, De kyrkliga valen. Organisationsutskottet uttalade:
Organisationsutskottet anser i likhet med Kyrkostyrelsen att fortsatta analyser och överväganden om utformningen av valsystem för Svenska kyrkan är mycket angelägna. Erfarenheter från 2001 års kyrkoval och resultaten av den nu genomförda utvärderingen bör därvid ingå i underlaget. För en allsidig belysning är det dock viktigt att vid de fortsatta övervägandena uppmärksamma också andra frågor än de som behandlats i den nu avslutade utvärderingen. Utskottet lägger stor vikt vid vad som i motionen 2002:20 anförs om behovet av en teologisk analys. Utskottet utgår från att detta behov kommer att tillgodoses i det av Kyrkostyrelsen aviserade fortsatta arbetet som enligt skrivelsen (sid. 13) kommer att beröra bl.a. teologiska aspekter.
Den aviserade analysen skall enligt skrivelsen utöver teologiska aspekter beröra också praktiska och demokratiska sådana. I flera motioner framförs yrkanden om utredningsuppdrag som syftar till att förändringar skall vara möjliga redan vid valet 2005. Utskottet anser att eventuella beslut om förändringar av valsystemet förutsätter ett väl genomarbetat underlag i form av "heltäckande" analyser och överväganden från olika aspekter, tekniska lösningar, remissförfarande, informationsinsatser m.m.. Det är viktigt att ett helhetsperspektiv anläggs på de kyrkliga valen och det är därför inte realistiskt med möjlighet till eventuella förändringar förrän vid en senare tidpunkt än 2005.
Organisationsutskottet är mot denna bakgrund inte berett att tillstyrka bifall till de motioner som syftar till möjlighet till förändringar vid 2005 års val. Utskottet är inte heller berett att tillstyrka bifall till övriga motioner vilka visserligen inte anger denna tidsgräns men vilka förordar vissa inriktningar av det fortsatta arbetet. Kyrkostyrelsen har angivit en vid ram för detta och sannolikt kommer flera av de i motionerna behandlade frågorna att höra till det som kommer att tas upp och belysas inom denna ram. Det finns enligt utskottet inte skäl att - utöver vad ovan sagts rörande teologisk analys - från Kyrkomötets sida ge mera preciserade direktiv. Styrelsen har i skrivelsen anmält sin avsikt att till 2003 års Kyrkomöte presentera en tidplan för det fortsatta arbetet.
Utskottet föreslår i enlighet med Kyrkostyrelsens förslag att Kyrkomötet beslutar att lägga Kyrkostyrelsens utvärdering av genomförandet av kyrkovalet till handlingarna.
Utskottet har mot bakgrund även av innehållet i motionerna i huvudsak uppehållit sig vid det av Kyrkostyrelsen aviserade fortsatta arbetet med analyser och överväganden. Vad gäller det avsnitt i skrivelsen som rör översyn av administrativa lösningar utgår utskottet från att under avsnittet "Vissa bestämmelser om förhandsröstning" kommer att behandlas också frågan om röstning genom ombud.
Organisationsutskottet noterar avslutningsvis att Kyrkostyrelsen å ena sidan i skrivelsen (sid. 4) beträffande kyrkovalet 2001 nämner "ett valdeltagande som var väsentligt högre än senare tiders kyrkoval" och å andra sidan i det avslutande avsnittet (sid. 14) i samma skrivelse talar om att "riskera ytterligare nergångar i valdeltagandet."
Kyrkostyrelsen har i skrivelsen 2003:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden, redogjort för behandlingen av KmSkr 2002:26 med O 2002:1 De kyrkliga valen. I skrivelsen lämnar Kyrkostyrelsen följande redogörelse: Kyrkomötet har med godkännande lagt Kyrkostyrelsens utvärdering av genomförandet av kyrkovalet 2001 till handlingarna.
Kyrkostyrelsen har till årets Kyrkomöte lagt fram förslag om ändringar i kyrkoordningen och i övrigt till uppfyllande av uppdraget om det fortsatta arbetet kring de kyrkliga valen (KsSkr 2003:7). Vidare avser Kyrkostyrelsen att under hösten 2003 fastställa direktiven för en övergripande utredning om demokratin inom Svenska kyrkan.
Valkretsindelning
Genom 38 kap. 5 § kyrkoordningen klargörs att varje församling utgör en valkrets. En församling kan alltså inte delas upp i flera valkretsar. I 38 kap. 7 § anges att varje pastorat i flerpastoratssamfälligheterna skall utgöra en valkrets. Detta gäller oavsett om det är frågan om ett enförsamlingspastorat eller flerförsamlingspastorat i flerpastoratssamfälligheten. I 38 kap. 8 § kyrkoordningen anges att varje församling i en pastoratssamfällighet skall utgöra en valkrets. Om det i förväg kan bedömas att någon valkrets i pastoratssamfälligheten kommer att få mindre än fem mandat skall i stället en särskild valkretsindelning göras i samfälligheten.
I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet 2003:7, Översyn av vissa bestämmelser i kyrkoordningen (8.3.2 Kyrkostyrelsens förslag, Särskild valkretsindelning), sid. 65 uttalas:
Bestämmelserna om särskild valkretsindelning har tillkommit för att mandatfördelningen mellan nomineringsgrupperna bättre skall motsvara det samlade valresultatet i en pastoratssamfällighet än vad som skulle bli fallet om varje församling alltid utgjorde en egen valkrets. Som redovisades i den tidigare bakgrundsbeskrivningen förekom vid 2001 års kyrkoval i några fall att samfällda kyrkofullmäktige inte ville fatta nödvändiga beslut om särskild valkretsindelning. I utvärderingen av valet framförde flera stift synpunkten att det i kyrkoordningen bör införas en bestämmelse om att stiftsstyrelsen får besluta om särskild valkretsindelning om inte samfällda kyrkofullmäktige gör detta inom föreskriven tid.
Från Malmö kyrkliga samfällighet har framförts önskemål om att särskild valkretsindelning skall kunna göras vid val till samfällda kyrkofullmäktige i flerpastoratssamfällighet. I utredningsarbetet inför kyrkoordningens tillkomst övervägdes denna möjlighet. Det ansågs dock vara angeläget att varje pastorat blev representerat i samfällda kyrkofullmäktige och en bestämmelse därom togs därför in i kyrkoordningen. Vi menar att det saknas skäl att nu ompröva det beslut som fattades när 1999 års kyrkomöte antog kyrkoordningen.
Utjämningsmandat vid val till samfällda kyrkofullmäktige i flerpastoratssamfälligheter.
I 38 kap. 10 § kyrkoordningen anges att mandaten i stiftsfullmäktige består av fasta valkretsmandat och utjämningsmandat. Genom 38 kap. 14 § fastställs att mandaten i Kyrkomötet består av 225 fasta mandat och 26 utjämningsmandat. Vid valen på kyrkofullmäktigevalen finns inget system med utjämningsmandat.
Överväganden
I motion 2003:1 föreslås ett uppdrag till Kyrkostyrelsen att verka för att göra det möjligt att genomföra kyrkovalen år 2005 på elektronisk väg.
Frågan om röstning via Internet har tagits upp och behandlats i flera statliga utredningar. Regeringen utfärdade våren 2003 direktiv (dir. 2003:37) till en ny vallagsutredning. I detta utredningsarbete skall bl.a. frågor om elektroniskt röstningsförfarande behandlas. I direktiven pekas på ett antal problem som behöver lösas och det är värt att notera att utredningen skall pröva elektroniska förfaranden vid röstning i vallokal. Det handlar alltså inte om röstning hemifrån.
Utskottet anser att det är orealistiskt att redan år 2005 införa möjligheter för att kyrkovalet skall kunna ske elektroniskt. För att kunna genomföra val på elektronisk väg måste ett antal frågor klarläggas och därefter behöver ett nytt datasystem utarbetas för att hantera dessa frågor. Exempel på frågor som måste lösas är hur system för säker identifiering garanteras, hur registrering med beaktande av valhemligheten skall ske o.s.v. När det gäller datasystemen fordras kravspecifikationer, programmering, testning och utbildning. Elektroniska val förutsätter alltså förändrade regelsystem, upphandlingar och framtagande av tekniska system.
Mot bakgrund av ovanstående föreslår utskottet att motion 2003:1 avslås.
Utskottet har vidare erfarit att de frågor som tas upp i motionerna 2003:33 (särskild valkretsindelning i flerpastoratssamfälligheter), 2003:66 (direkta och indirekta val samt kostnaderna för kyrkoval), 2003:70 (utjämningsmandat vid val till samfällda kyrkofullmäktige i flerpastoratssamfälligheter) samt 2003:85 (direktkoppling vid kyrkoval mellan lokal nivå, stiftsnivå och nationell nivå) behandlas i det direktiv som Kyrkostyrelsen beslutat skall gälla för utredningen om demokrati och delaktighet i Svenska kyrkan. Utskottet föreslår mot bakgrund av den beslutade Demokratiutredningen att motionerna 2003:33, 2003:66, 2003:70 och 2003:85 avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Organisationsutskottets vägnar
Evert Josefsson
Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Börje Henriksson, Inger Wernersson, Lars Öhlén, Torgny Larsson, Hans G Erikson, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Maj-Vis Hultén, Conny Tyrberg, Tomas Forsner, Per Lindberg, Roland Persfjord och Inger Gustafsson.
Biskop Hans Stiglund och biskop Tony Guldbrandzén har deltagit i utskottets överläggning.


