Kyrkorättsutskottets betänkande
2003:7
Konsekvenser för Svenska kyrkans demokratiska organisationsuppbyggnad
|
Kyrkomötet

Kr 2003:7
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:55 om konsekvenser för Svenska kyrkans demokratiska organisationsuppbyggnad. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:55.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:55 av Carl Korch m.fl. om Konsekvenser för Svenska kyrkans demokratiska organisationsuppbyggnad
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att vid fastställandet av direktiven för en övergripande utredning om demokratin inom Svenska kyrkan som ett av dessa direktiv fastslå följande:
att utreda konsekvenserna av att 8 § i Lag(1998:1592)upphör att gälla den 31 december 2009 för Svenska kyrkan på nationell nivå och att även lämna konkreta förslag på eventuella förändringar baserat på utredningens resultat.
Utskottet
Bakgrund
Rätt till ledighet för kyrkokommunala förtroendeuppdrag infördes den 1 juli 1983. Rätten gällde uppdrag på lokal och regional nivå men ej på nationell nivå. Som förebild för bestämmelserna var den rätt till ledighet som sedan år 1977 funnits för förtroendevalda i kommuner och landsting. Inför relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten föreslog regeringen i skrivelse till Kyrkomötet att rätten till ledighet för förtroendeuppdrag i kyrkan inte skulle finnas kvar. I det slutliga förslaget från regeringen i frågan, som senare också blev riksdagens beslut, infördes en rätt till ledighet från anställningar för förtroendevalda inom samtliga nivåer i kyrkan. För att inte rubba balansen mellan olika trossamfund gjordes rätten tidsbegränsad t.o.m. år 2009. En tioårig övergångsperiod ansågs rimlig för att underlätta för kyrkan att anpassa sig till nya förhållanden.
Överväganden
Motionen tar upp en viktig fråga nämligen förutsättningarna för kyrkotillhöriga att kunna engagera sig som förtroendevalda i Svenska kyrkan. Utskottet konstaterar att likabehandling av trossamfund och andra organisationer verksamma i landet medför att nuvarande rätt till ledighet från anställningen för förtroendeuppdrag i kyrkan kan komma att upphöra. Mot detta synsätt kan tala att staten lagreglerat om vissa grundläggande drag, som Svenska kyrkan har att uppfylla, nämligen demokratisk organisation med rikstäckande verksamhet.
Kyrkostyrelsen anger i skrivelsen till årets kyrkomöte Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden(KrSkr 2003:3) att den avser att under hösten 2003 fastställa direktiv för en övergripande utredning om demokratin inom Svenska kyrkan. Det synes naturligt att en grundläggande fråga som de tillhörigas möjligheter att verka som förtroendevalda berörs där. Då Kyrkomötet inte utfärdar direktiv för kyrkans utredningar föreslår utskottet att motionen avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Jösta Claeson, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Biskop Ragnar Persenius har deltagit i utskottets överläggning.


