Kyrkorättsutskottets betänkande
2003:6
Formella grunder för ledamöters deltagande i utskottsarbetet
|
Kyrkomötet

Kr 2003:6
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:48 om formella grunder för ledamöters deltagande i utskottsarbetet. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:48.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:48 av Seth Henriksson m.fl., Formella grunder för ledamöters deltagande i utskottsarbetet
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkomötets presidium att utarbeta förslag till formella riktlinjer för fördelningen av ledamöterna på utskott att framläggas för 2004 års kyrkomöte.
Utskottet
Bakgrund
Enligt 11 kap. 11 § kyrkoordningen anges att Kyrkomötets ärenden skall beredas i ett utskott innan de avgörs eller, om det gäller val, av valberedningen.
I arbetsordning för Kyrkomötet, återgiven i Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB 1993:3) anges vidare i 4 kap., som behandlar ärendenas beredning, att det finns sammanlagt åtta fasta utskott. Varje utskott skall ha femton ledamöter och lika många ersättare. Detta innebär att sammanlagt 240 ledamöter väljs till utskottsuppdrag. Till detta kommer att åtta ledamöter väljs till Läronämnden. Dessutom skall femton ledamöter väljas till valberedningen.
Utöver de valda ledamöterna i utskotten får en eller flera biskopar enligt Kyrkomötets beslut delta i ett utskotts överläggningar men inte i besluten.
Kyrkomötet hade fram till 1982 års kyrkomötesreform 96 ledamöter. Vid valet 1983 blev några ledamöter inte invalda i utskott. Detta löstes praktiskt på det sättet att de fick sitta med hos något utskott. Förfarandet var sedan detsamma när det kom ersättare för kyrkomötesledamöter. Detta framgår av uttalande av valberedningens ordförande som i anslutning till presentationen av valberedningens förslag till val av ledamöter i utskott vid kyrkomötet 1984 uttalade att valberedningen ansett "att man kan hantera denna fråga på samma sätt som förra året, så att dessa ersättare vänder sig till de utskott de är intresserade av att delta i, och resp. utskott beviljar närvarorätt för dem".
Vid kyrkomötets inledande sammanträde 2001 vädjade ordföranden till utskottsordförandena i två utskott om särskild närvarorätt för tre ersättare som inte var utskottsplacerade. Kyrkomötet beslöt att stödja denna vädjan (Kyrkomötets prot. 2001:1 11 §).
Vid kyrkomötet 2002 beslöts att inte medge tre personer närvarorätt i utskott (Kyrkomötets prot. 2002 18 §).
Några egentliga bestämmelser om utskottens rätt att adjungera eller låta andra än de valda och biskoparna vara med finns alltså inte. Det har dock som ovan redovisats, utvecklats en praxis hur alla ledamöter, såvida de inte är ledamöter i Kyrkostyrelsen, kan delta i utskottsarbete eller läronämnd.
Överväganden
För kyrkomötets utskottsarbete finns en sedan länge väl utvecklad praxis grundad på att valen till utskotten sker enligt demokratiska principer. Om det dessutom fastställs formella riktlinjer för fördelning av ledamöterna på utskott kan detta föra med sig konsekvenser vid framtida val i Kyrkomötet som inte kan överblickas. Den demokratiska ordningen skulle då kunna riskera att naggas i kanten. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Kristina Lejdström, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.


