Kyrkorättsutskottets betänkande
2003:4
Begravningsverksamheten
|
Kyrkomötet

Kr 2003:4
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas tre motioner rörande begravningsverksamheten. En motion avser kyrkans framtida roll som huvudman för begravningsverksamheten, en motion behandlar frågan om att symboliskt flytta stoft och en motion behandlar frågan om gravskötsel. Utskottet föreslår att motionerna avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. avslå motion 2003:20.
2. avslå motion 2003:49.
3. avslå motion 2003:62.
Redogörelse för ärendet
Motionerna
Motion 2003:20 av Richard Bonnevier om Svenska kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten
Kyrkomötet beslutar uppdra åt Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning med syfte att till kommande kyrkomöte inkomma med förslag till ställningstagande avseende Svenska kyrkans framtida roll som huvudman för begravningsverksamheten i samtliga kommuner utom Stockholm och Tranås.
Motion 2003:49 av Inga-Lisa Eklundh om Tydliggörande av symbolisk flyttning av stoft
1. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utarbeta förslag till former och ordning för symbolisk flyttning av stoft.
2. Kyrkomötet beslutar att göra en framställning till regeringen om översyn av begravningslagstiftningen i enlighet med innehållet i motionen.
3. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att tydligt informera om möjligheten till symbolisk flyttning av gravsatt stoft eller aska.
Motion 2003:62 av Johnny Larsson m.fl. om Gravskötsel
Kyrkomötet beslutar att uppdra år Kyrkostyrelsen att hos regeringen begära en ändring i begravningslagen (1990:1144) med ett tillägg som innebär att en enklare typ av gravskötsel ingår i begravningsavgiften.
Läronämnden
Läronämnden har yttrat sig över motion 2003:49. Yttrandet, Ln 2003:18y, bifogas som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
Motion 2003:20 av Richard Bonnevier om Svenska kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten
I Kyrkoberedningens slutbetänkande Staten och trossamfunden(SOU 1994:42) föreslås att Svenska kyrkan även efter relationsförändringen till staten skall vara huvudman för begravningsverksamheten. Som skäl anförs att någon kritik för gällande ordning inte förekommit och att de borgerliga kommunerna i sina remissyttranden motsatt sig att som obligatorisk uppgift handha begravningsverksamheten.
I regeringens proposition(prop. 1995/96:80) om ändrade relationer mellan staten och Svenska kyrkan, som låg till grund för riksdagens principbeslut om relationsförändringen, anförs att huvudmannaskapet för de allmänna begravningsplatserna bör ligga kvar hos Svenska kyrkan. Som motiv härför anges att flertalet kyrkogårdar dvs. begravningsplatser är belägna på kyrkotomten, att kyrkan sköter förvaltningen av sina begravningsplatser på ett föredömligt sätt och att ett starkt stöd bland remissorganen finns för denna ordning.
Riksdagen har sedermera beslutat att Svenska kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten skall bestå. Möjligheter skall finnas för en borgerlig kommun, som så önskar, att efter tillstånd från regeringen anordna allmän begravningsplats. Det har skett i Stockholm och Tranås kommuner.
I motion 2002/2003:K271 till riksdagen föreslås bl. a. att begravningslagen ändras så att Svenska kyrkan inte skall vara huvudman för begravningsverksamheten. Riksdagen avslog motionen.
Motion 2003:49 av Inga-Lisa Eklundh om Tydliggörande av symbolisk flyttning av stoft
I begravningslagens 6 kap. 1 § stadgas att stoft eller aska som har gravsatts inte får flyttas. Om det finns särskilda skäl kan begravningshuvudmannen eller den som förvaltar en allmän begravningsplats medge undantag från denna regel om flyttning skall ske från eller inom begravningsplatsen och det är klarlagt var stoftet skall gravsättas på nytt. Huvudregeln att stoft eller aska inte får flyttas har till syfte att slå vakt om gravfriden. I förarbetena till lagstiftningen anförs att typfall då flyttning bör kunna medges är att misstag skett vid gravsättningen eller att som exempel en sammanföring av makar till samma grav önskas. Vägledande för bedömningen om särskilda skäl föreligger bör enligt förarbetena vara vad den enskilde själv kan ha givit uttryck för rörande sin gravsättning.
Motion 2003:62 av Johnny Larsson m.fl. om Gravskötsel
I begravningslagens 9 kap. 1 § stadgas att alla som är folkbokförda i Sverige skall betala en begravningsavgift. Begravningsavgiften skall täcka kostnaderna för gravplats, gravsättning inklusive gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav, vissa transporter, kremering, lokal för förvaring och visning av stoftet samt lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler. I de fall frivilliga åtaganden gjorts för skötsel av gravar före år 2000 och kostnaden härför inte täcks av fonderade medel skall dessa kostnader enligt propositionen(prop 1998/99:38) Staten och trossamfunden betraktas som driftskostnader i begravningsverksamheten och betalas genom begravningsavgiften. För åtaganden efter år 2000 måste särskilda avgifter uttas.
Överväganden
Motion 2003:20 av Richard Bonnevier om Svenska kyrkans huvudmannaskap för begravningsverksamheten
Utskottet menar att Svenska kyrkan ombesörjer begravningsverksamheten på ett bra sätt. Verksamheten är också ett naturligt inslag i kyrkans arbete genom det stora antal kyrkotillhöriga som begravs efter begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning. De skäl som låg till grund för beslutet om nuvarande ordning med Svenska kyrkan, som huvudman för begravningsverksamheten, har inte förändrats. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Motion 2003:49 av Inga-Lisa Eklundh om Tydliggörande av symbolisk flyttning av stoft
Utskottet menar att det är viktigt att respekten för gravfriden upprätthålls. Gällande lagstiftning ger dock möjligheter till flyttning av stoft om särskilda skäl finns för det. Utvidgade möjligheter att flytta stoft vare sig det gäller reellt eller symboliskt riskerar att urholka den gravfrid, som utskottet anser bör värnas. Det är emellertid angeläget att frågor om förhållandet mellan kristen tro och tradition och den praxis som utvecklas inom begravningsverksamheten analyseras och bearbetas från teologisk och pastoral synpunkt. Utskottet har erfarit att ett arbete initierats inom kyrkokansliet om pastorala frågor förknippade med begravningsverksamheten. Utskottet anser med hänsyn härtill att någon ändring inte skall göras av gällande regler rörande flyttning av stoft. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Motion 2003:62 av Johnny Larsson m.fl. om Gravskötsel
Utskottet anser i likhet med motionärerna att det ligger ett värde i att Svenska kyrkans begravningsplatser är välvårdade. Emellertid ser utskottet en svårighet i att fastlägga en lämplig skötselnivå. Nu förekommer i allt högre utsträckning att minneslund eller gravplats utan särskild inramning används som gravplats. Detta medför ett lägre behov av skötsel. Frågor om lämpliga praktiska lösningar för detta verksamhetsfält är ett av församlingsförbundets ansvarsområden. Utskottet utgår från att församlingsförbundet bevakar de problem, som är förknippade med frågan. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Uppsala den 18 september 2003
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Kristina Lejdström, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Alvar Gahm, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Läronämndens yttrande
2003:18y
Kyrkan och begravningsväsendet
|
Till Läronämnden har för yttrande överlämnats motionerna 2003:25 av Britta Olinder och Eric Muhl, Kyrkan och begravningsväsendet, och 2003:49 av Inga-Lisa Eklundh, Tydliggörande av symbolisk flyttning av stoft.
Läronämnden finner det angeläget att frågorna om förhållandet mellan kristen tro/ tradition och den praxis som utvecklas i begravningsväsendet blir föremål för kontinuerlig och systematisk analys och bearbetning från teologisk och pastoral synpunkt. Därvid bör den pastorala anpassningen till människors situation och behovet av i kyrkohandboken fastställda ordningar särskiljas.
Uppsala den 2 september 2003
På Läronämndens vägnar
KG Hammar
Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Anders Wejryd, biskop Christina Odenberg, biskop Esbjörn Hagberg, biskop Tony Guldbrandzén, biskop Hans Stiglund, biskop Lennart Koskinen, biskop Caroline Krook, Edgar Almén, Astrid Andersson Wretmark, Fredrik Lindström, Jesper Svartvik, Curt Forsbring, Cristina Grenholm, Bengt Gustafsson och Ann-Catrin Jarl.


