Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2003:9
Svenska folkkyrkan - en förebild som arbetsplats

Kyrkomötet

Kl 2003:9

Kl 2003:9

Sammanfattning

I motion 2003:42 föreslås att Kyrkomötet skall ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att avtala med Svenska kyrkans Arbetslivscentrum att sammankalla berörda parter till samordnade insatser för förbättrad arbetsmiljö inom Svenska kyrkan, samt att uppdra åt Kyrkostyrelsen att avsätta rimliga resurser till detta arbetslivscentrum för att kunna utföra sitt uppdrag. Utskottet menar att de frågor som tas upp i motionen har mycket hög angelägenhetsgrad. Utskottet föreslår dock avslag på motionen med hänvisning till det arbete som nyligen påbörjats - Arbetsmiljön i fokus - och föreslår för att undvika dubbelarbete att Kyrkomötet beslutar ge Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört om samverkan med Svenska kyrkans Arbetslivscentrum.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2003:42, punkten 1.

2. avslå motion 2003:42, punkten 2.

3. ge Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört vad gäller samverkan kring projektet Arbetsmiljön i fokus.

Redogörelse för ärendet

Motionen

Motion 2003:42 av Börje Henriksson med flera om Svenska folkkyrkan - en förebild som arbetsplats.

1. Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att avtala med Svenska kyrkans Arbetslivscentrum att sammankalla berörda parter till samordnade insatser för förbättrad arbetsmiljö inom Svenska kyrkan. Målet skall vara att inom en tidsperiod på 5-10 år göra Svenska kyrkan till en förebild.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att avsätta rimliga resurser till Svenska kyrkans Arbetslivscentrum utöver nuvarande avtal för att kunna utföra sitt uppdrag.

Utskottet

Bakgrund

I motionen efterfrågas att Svenska kyrkan skall bli en förebild som arbetsplats. Som arbetsplats skulle Svenska kyrkan i dag kunna "ha bättre rykte". Det skulle vara "lättare att föra fram kyrkans budskap ... om vi kunde visa att vi lever som vi lär." Motionärerna menar att Svenska kyrkans Arbetslivscentrum är "ett lämpligt samordnande organ att på Kyrkomötets uppdrag sammankalla "de berörda parterna" till konstruktiva samordnade insatser".

Frågor om arbetsmiljö och Svenska kyrkan som arbetsplats har några gånger varit uppe till behandling i Ombudsmötet. Vid 1997 års ombudsmöte behandlades en motion om arbetstidsförkortning i Svenska kyrkan, 1997:519. Motionären föreslog att Svenska kyrkan skulle föregå med gott exempel och på frivillig väg pröva om olika modeller för arbetstidsförkortning på kyrkliga arbetsplatser kunde vara en framkomlig väg för att skapa fler arbetstillfällen. Församlingsutskottet, 1997:507, ställde sig positivt till tankarna i motionen men konstaterade att detta främst var en fråga för arbetsmarknadens parter och föreslog avslag på motionen, vilket blev Ombudsmötets beslut.

Vid 1998 års ombudsmöte behandlades en motion om den psykosociala arbetsmiljön inom Svenska kyrkan, 1998:521. I motionen begärdes ett måldokument för hanteringen av de psykosociala problemen inom Svenska kyrkan samt att detta måldokument skulle tillställas stift och pastorat som handledning. Församlingsutskottet gav i sitt betänkande, 1998:511, en utförlig redogörelse för de frågor som Svenska kyrkans Arbetslivscentrum arbetar med. Det är "det centrum som svarar för Svenska kyrkans verksamhet på nationell nivå inom arbetsområdet kyrka-arbetsliv". Vidare sades i utskottets betänkande att ett projekt benämnt Kyrkan som arbetsplats startades 1997. Projektet skulle enligt planen lämna en slutredovisning 1999. Bland projektets mål nämndes följande:

_ Uppmärksamma utvecklingsarbete och ledarskap inom Svenska kyrkan som präglas av tydlighet, visioner och tilltro i form av en hög delegering av beslut.

_ Uppmärksamma de olika yrkeskategoriernas och lekmännens plats i församlingsliv och gudstjänst i syfte att göra kyrkans arbetsplatser mer dynamiska.

_ Uppmärksamma de goda konflikthanteringsexempel som finns inom och utanför kyrkans verksamhetsområden.

_ Uppmärksamma de förväntningar vad gäller bemanning och kompetensbehov som finns bland anställda inom kyrkan efter år 2000.

Församlingsutskottet konstaterade att det arbete som bedrevs av Svenska kyrkans Arbetslivscentrum i detta projekt skulle komma att innebära att de kyrkliga arbetsgivarna får möjlighet att öka sin kompetens inom arbetsmiljöområdet. De skulle även, enligt utskottet, kunna öka sin kunskap om hur psykosociala problem på kyrkliga arbetsplatser kan förebyggas. Utskottet föreslog att Ombudsmötet skulle finna motionen besvarad med vad utskottet anfört "om det arbete som Stiftelsestyrelsen givit Bräcke diakonigård i uppdrag att bedriva inom arbetsområdet kyrka-arbetsliv". Ombudsmötet beslöt i enlighet med utskottets förslag.

Under den första avtalsperioden, 1997-1999, hade Stiftelsen Bräcke diakonigård och Svenska kyrkans församlingsnämnd ett muntligt avtal att Svenska kyrkans Arbetslivscentrum skulle arbeta med de nämnda frågorna om kyrkan som arbetsplats. I samband med den nya avtalsperioden, 2000-2002 saknades de ytterligare medel som behövts för detta. Uppdraget att arbeta med frågorna om kyrkan som arbetsplats kom att läggas åt sidan.

Arbetslivscentrum har på uppdrag av Nämnden för kyrkolivets utveckling och Sveriges Kristna Råd kontakter med LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, LRF, Arbetsgivaralliansen, Landstings-/Kommunförbundet, Rikspolisstyrelsen m.fl.. I dessa kontakter är arbetsmiljöfrågorna, stressen och människovärdet i arbetslivet de frågor som har högsta prioritet på dagordningen. En försvårande omständighet i sammanhanget är, enligt Arbetslivscentrum, att bedriva detta utåtriktade arbete utan mandatet att vara den röst som får tala i dessa frågor internt inom kyrkan.

Värt att notera i sammanhanget är att Arbetslivscentrum på nationell nivå arbetar med frågor kring ohälsa i arbetslivet bland annat genom rundabordssamtal med arbetsmarknadens parter.

Församlingsförbundet bedriver i dag en viss verksamhet på detta område och skall så göra utifrån sin roll som arbetsgivare. Nämndens/Arbetslivscentrums roll är en annan än arbetsgivarens: att arbeta med Svenska kyrkan som arbetsplats ur ideologisk synvinkel.

Ett projekt håller på att startas inom kyrkan om arbetsmiljö i fokus för att behandla arbetsmiljön i ett helhetsperspektiv. En uppvaktning av representanter för de fackliga organisationerna gjordes 2002 med syfte att förbättra arbetsmiljön inom Svenska kyrkan genom att få olika yrkesgrupper att komma till tals med varandra. Efter denna uppvaktning hos kyrkans generalsekreterare påbörjades ett förberedande arbete. En arbetsgrupp fick i uppdrag att se över hur ett projekt kring arbetsmiljön skulle kunna se ut. En projektgrupp har nu utsetts och består av representanter från Församlingsförbundet, personalavdelningen på Svenska kyrkans kyrkokansli och tre fackliga organisationers centrala nivå. Projektet med namnet Arbetsmiljön i fokus har indelats i två huvudfaser:

1. En första inventeringsfas där en kartläggning och insamling av befintliga projekt och goda exempel skall genomföras. Analys av statistik och genomgång av olika befintliga instrument hör också till denna fas som beräknas starta under 2004 sedan rekrytering av en projektledare har skett. Svenska kyrkans nationella nivå har utfäst sig att bistå med medel för en halvtids projektanställning av den person som skall leda projektet. Den första fasen avslutas med ett seminarium för att gå igenom vad inventeringen har givit och utifrån detta ge förslag på möjliga gemensamma insatser i framtiden.

2. Den andra fasen gäller hur detta skall påverka de arbetsplatser som finns inom Svenska kyrkan.

Överväganden

Utskottet uppfattar de frågor som tas upp i motionen som mycket angelägna. Det är av stor betydelse både för kyrkans anställda och dess medlemmar att arbetsmiljöfrågorna får berättigad uppmärksamhet. Kyrkans trovärdighet tar skada, liksom anställda och medlemmar, av de konflikter som finns på kyrkliga arbetsplatser. Alla stift torde vara medvetna om och varje vecka bli påminda om betydelsen av dessa frågor.

Det arbete som utförs av Svenska kyrkans Arbetslivscentrum har sin roll. Utskottet har kunnat konstatera att det arbete som utförs av Arbetslivscentrum i dag avser kontakter med myndigheter, organisationer och parter på den svenska arbetsmarknaden och innefattar inte direkt de kyrkliga arbetsplatsernas problem, även om Svenska kyrkan skulle kunna få del av värdefulla erfarenheter, inte minst från de samtal och seminarier som arrangeras av Arbetslivscentrum.

Utskottet har inhämtat att en utvärdering av de nationella uppdrag som lagts ut på olika centrumbildningar och institutioner lades fram i juni 2002. Av denna utvärdering framgår att de nationella uppdragens placering på diakoniinstitutioner fått mycket uppskattning och att det finns goda möjligheter att utveckla detta sätt att verkställa nationella uppdrag. Det som i dag behöver bli tydligare är frågorna kring den nationella nivåns förväntningar på uppdragens framtida verksamhetsinnehåll, samt hur den ekonomiska samverkan skall utformas.

Utskottet finner att det initiativ som nyligen tagits av fackliga företrädare att starta ett projekt med arbetsmiljön på de kyrkliga arbetsplatserna i fokus ligger helt i linje med det som önskas i motionen. I detta projekt finns både arbetsgivare och arbetstagare representerade. Det är viktigt att detta projekt förmedlar goda exempel från kyrkliga arbetsplatser och att projektets resultat kan nå ut till stift och församlingar. Det är av intresse för hela Svenska kyrkan att stödja arbetet med att skapa goda arbetsplatser.

För att undvika dubbelarbete och för att ta tillvara den kompetens och erfarenhet som Arbetslivscentrum besitter vill utskottet ge Kyrkostyrelsen till känna att det är betydelsefullt att projektet Arbetsmiljön i fokus genomförs i samverkan med Arbetslivscentrum. I den pågående omförhandlingen av avtalet med Bräcke diakonigård om Svenska kyrkans Arbetslivscentrum borde, enligt utskottet, läggas in att samverka med det nu påbörjade projektet. Erfarenheterna från det externa arbetet behöver föras samman med det arbete som gäller kyrkans interna arbetsmiljö.

Utskottet har stora förväntningar på att det från detta projekt skall komma användbara resultat till fromma för de lokala kyrkliga arbetsplatserna. Utskottet vill därför uppmuntra till fortsatt arbete inom detta viktiga och angelägna projekt.

Utskottet föreslår utifrån dessa överväganden avslag på motion 2003:42, samt föreslår att Kyrkomötet beslutar ge Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört vad gäller samverkan kring projektet Arbetsmiljön i fokus.

Uppsala den 19 september 2003

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Nils-Henrik Nilsson

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Birgitta Lindén, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Hans Wallmark, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark och biskop Lennart Koskinen har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp