Kyrkolivsutskottets betänkande
2003:7
Skolavslutningar i kyrkan och kontakten med de nya svenskarna
|
Kyrkomötet

Kl 2003:7
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas Motion 2003:27 om Skolavslutningar i kyrkan och kontakten med de nya svenskarna. Utskottet konstaterar i sina överväganden att motionen aktualiserar en angelägen fråga men att det finns teman i den kristna tron som bättre lämpar sig för skolavslutningar än dogmerna om inkarnationen och treenigheten. Utskottet föreslår att motionen avslås.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:27.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:27 av Kerstin Bergman m.fl., Skolavslutningar i kyrkan och kontakten med de nya svenskarna
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen/Nämnden för kyrkolivets utveckling att utge material som med utgångspunkt från dogmerna om skapelsen, inkarnationen och treenigheten ger underlag för reflektion och ledning i kontakten med de nya svenskarna.
Utskottet
Bakgrund
Sveriges Kristna Råd har givit ut broschyren Skolavslutningar i kyrkan med kyrkans medverkan. Denna broschyr innehåller en enkel vägledning med utgångspunkt i bl.a. skollagen och läroplaner samt bedömningar som har gjorts av skolverket och lokala skolstyrelser i enskilda frågor. I broschyren finns rekommendationer kring vilket förhållningssätt kyrkorna bör ha i samband med skolavslutningar. Den hittills tryckta upplagan har emellertid tagit slut.
År 2001 publicerade Biskopsmötet skriften Det heliga rummet, Om upplåtelse av kyrka. Här heter det bl.a.:
Människor bejakar kyrkobyggnadens ändamål: den är till för gudstjänst och andakt. Kyrkan är ett heligt rum, men den står också för något mer. Den är en symbol för religiöst liv över huvud taget och på det personliga planet ges människor tillfälle att på skilda sätt knyta sina liv och sina erfarenheter till kyrkobyggnaden.
Det som ibland har betraktats som en svårighet i kontakterna med människor - det religiöst belastade rummet - visar sig vara Svenska kyrkans största tillgång i relationerna till människor. Kyrkobyggnaden är ett av ortens offentliga rum, tillgängligt för alla oavsett tro eller inställning. Församlingarna markerar ofta denna funktion, t.ex. genom att hålla konserter i kyrkan eller genom att upplåta den för skolavslutningar. Man kan ana att den inte bara betraktas som ett rum som tillhör präst och församling utan lika mycket tillhör bygden.
Skolavslutningar kan även sättas in i ett större sammanhang kring interreligiösa gudstjänster och samlingar. Beträffande dessa teman finns det tillgång till internationellt material. Som exempel kan nämnas en rapport från Church of England Inter-Faith Consultative Group: Multifaith Worship? Questions and Suggestions, 1994 samt en rapport från Presbyterian Church i USA: Respectful Presence. Interfaith Prayer and Celebration, 1997. Dessutom har Kyrkornas världsråd publicerat Ministerial Formation in a Multifaith Milieu. Implications of Interfaith Dialogue for Theological Education, 1986.
Sigtunastiftelsen har i samverkan med SKR inbjudit svenska kyrkoledare till en konferens om religionsteologi hösten 2003 där man bl.a. kommer att diskutera samverkan med människor med annan religiös tro i den lokala miljön.
Det bör emellertid noteras att de problem som uppstått i samband med skolavslutningar inte endast gäller kontakten med de nya svenskarna, utan finns i kontakten med alla svenskar som inte ser sig som kristna. De personer som har reagerat och gjort anmälningar mot vad de har uppfattat som religiös påverkan i samband med skolavslutningar torde också i flertalet fall ha sin etniska bakgrund i det svenska samhället.
Överväganden
Utskottet konstaterar i sina överväganden att motionen aktualiserar en angelägen fråga. Det är viktigt med kunskap om andra religioner för att förhindra att personer försätts i obekväma situationer, eller t.o.m. kan känna sig kränkta. Det är också viktigt med kunskap för att kunna nå fram med ett budskap till människor med annan trostillhörighet och kulturell bakgrund. Det finns många gånger en osäkerhet bland dem som skall leda gudstjänster i ett religiöst pluralistiskt sammanhang. Uppgiften består i att förena öppenhet med den kristna egenarten.
Utskottet vill emellertid också framhålla att många av "de nya svenskarna" kommer från en kristen tradition. Den kritik som har förts fram om religiösa inslag i skolavslutningar har ofta kommit från personer med ursprung i det svenska majoritetssamhället och som inte omfattar någon religiös tro. Slutligen konstaterar utskottet att det finns teman i den kristna tron som bättre lämpar sig för skolavslutningar än dogmerna om inkarnationen och treenigheten. Utskottet påpekar också att det inte är möjligt för Kyrkomötet att ge något uppdrag till en nämnd.
Uppsala den 18 september 2003
På Kyrkolivsutskottets vägnar
Göran Åberg
Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Johan Lothigius, Solveig Thorkilsson, Hans Wallmark, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson och Kerstin Zetterberg.
Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.


