Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2003:5
Clearing av kyrkliga handlingar
|
Kyrkomötet

EE 2003:5
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas två motioner som rör clearing av kyrkliga handlingar. I motion 2003:83 föreslås Kyrkostyrelsen få i uppdrag att se över frågan om konfirmationsersättning. I motionen uppmärksammas särskilt församlingarnas varierande ekonomiska hantering av stiftsgårdarnas verksamhet samt konfirmandverksamhet för dem med särskilda behov. I motion 2003:91 föreslås att clearingsystemet även skall omfatta de s.k. stiftelsekyrkorna. Utskottet anser med anledning av att systemet är inne på sitt första tillämpningsår att frågan om förändringar i clearingsystemet är för tidigt väckt. Utskottet föreslår därför avslag på motionerna. Reservation föreligger avseende motion 2003:83.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att
1. avslå motion 2003:83
2. avslå motion 2003:91
Redogörelse för ärendet
Motionerna
Motion 2003:83 av Lena Petersson och Birgitta Josefson Hultgren om Konfirmationsersättningen
Kyrkomötet beslutar att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att se över frågan om konfirmandersättningen enligt motionens intentioner.
Motion 2003:91 av Anders Novak om Clearingsystem även för s.k. stiftelsekyrkor
Kyrkomötet beslutar att clearingsystemet (dop/vigsel/begravning) skall omfatta även de s.k. stiftelsekyrkorna i landet, t.ex. Sandhamns kapell, Seglora (Skansen), Drottningholms och Ulriksdals slottskapell m.fl.
Utskottet
Bakgrund
Allmänt om clearing
2002 års kyrkomöte beslutade att införa ett obligatoriskt clearingsystem för de kyrkliga handlingarna dop, vigsel och konfirmation (42 kap. 6-8 §§ kyrkoordningen). Sedan år 2000 omfattas begravningsgudstjänsten av ett motsvarande clearingsystem (42 kap. 10 § kyrkoordningen).
Clearing av kyrkliga handlingar mellan församlingar har sin upprinnelse i att kyrkotillhörigheten avser Svenska kyrkan och inte enbart en speciell församling. Med clearing menas att de kyrkliga handlingar en kyrkotillhörig har rätt till utan särskild avgift i sin hemförsamling skall vara avgiftsfria även när dessa utförs av en annan församling. Förrättningsförsamlingen får istället ta ut en generell s.k. clearingavgift av hemförsamlingen för den utförda handlingen.
Kyrkostyrelsen konstaterade i sin skrivelse 2002:9:
De kyrkliga handlingarna kan inte tillhandahållas av någon annan än just en annan församling i Svenska kyrkan. Härav följer att vid varje tillfälle som en församling utför en sådan tjänst för en som tillhör en annan församling är det någon annan församling som inte behöver utföra denna tjänst och som därigenom inte får någon kostnad.
Kyrkostyrelsen fastställer clearingavgifternas storlek (42 kap. 6-8, 10 §§ kyrkoordningen).
Särskilt om konfirmationsersättning
Konfirmationsersättningen (vilket är beteckningen på clearing av konfirmationer) består av ersättning dels för konfirmationsundervisning och dels för lägerverksamhet. Till detta kommer enligt 2 § SvKB 2002:13 "de ytterligare kostnader som föranleds av att konfirmanden är i behov av särskilt stöd".
Kyrkostyrelsen uttalade i en skrivelse (KsSkr 2002:9) till 2002 års kyrkomöte att:
I några remissvar har även stiftens roll som anordnare av konfirmationsläger, liksom andra organisationer t.ex. stiftsgårdar som är stiftelser, tagits upp. Dessa anordnar av biskopen i respektive stift godkända konfirmationer. I dessa fall föreslås dock inte någon obligatorisk rätt till ersättning föreligga utan denna har i förslaget begränsats till att avse församlingar. Skälet till detta är att clearingsystemet bygger på omfördelning av kostnader som församlingen är ansvarig för. Eftersom hemförsamlingen vid konfirmation där stiftet eller annan organisation anordnar konfirmationen inte har någon kostnad är det dock angeläget att det inte blir de enskilda som får stå för hela kostnaden. Det är därför rimligt att hemförsamlingen frivilligt bidrar med samma belopp som fastställts av Kyrkostyrelsen för den obligatoriska konfirmationsersättningen mellan församlingar.
2002 års kyrkomöte avslog en motion (Mot 2002:102) om införandet av konfirmandpeng. Motionärerna menade att det saknas anledning till att konfirmandläsning skall behandlas olika beroende på om den sker i en församlings eller av någon annan arrangörs regi, så länge undervisningen håller god kvalité och står under stiftets tillsyn. Ekonomi- och egendomsutskottet konstaterade i likhet med Kyrkostyrelsen (KsSkr 2002:9) att "det är rimligt att hemförsamlingen bidrar med ett belopp som motsvarar ersättningen för den obligatoriska konfirmationsersättningen när någon konfirmeras utanför en församling. Utskottet anser dock inte att det är nödvändigt att nu reglera detta område genom att införa konfirmandpeng och föreslår därför att motion 2002:102 avslås." (EE 2002:2).
Överväganden
I motion 2003:83 framhålls att församlingarnas varierande ekonomiska hantering av stiftsgårdarnas konfirmationsverksamhet innebär att Svenska kyrkan framstår som en orättvis och märklig organisation. Motionärerna anser att problemet är angeläget att åtgärda i synnerhet för konfirmander med särskilda behov.
Utskottet delar motionärernas uppfattning att det är olyckligt att olika församlingar hanterar konfirmationsfrågan på olika sätt. Utskottet anser således att hemförsamlingen bör bidra med ett belopp som motsvarar ersättningen för den obligatoriska konfirmationsersättningen när någon konfirmeras utanför en församling. Denna frivilliga ersättning kan med fördel betecknas konfirmandpeng. En förutsättning för att betala ut en sådan ersättning är självklart att konfirmationsverksamheten är godkänd av stiftets biskop.
En av Svenska kyrkans viktigaste uppgifter inom konfirmationsområdet är att kunna erbjuda alla konfirmander med särskilda behov en kvalitativ och ändamålsenlig konfirmationsverksamhet. Utskottet delar i denna del motionärernas uppfattning.
Utskottet anser dock att frågan om en översyn av konfirmationsersättningen med den inriktning som föreslås i motionen är för tidigt väckt då det nya obligatoriska clearingsystemet för bl.a. konfirmation ännu är inne på sitt första tillämpningsår.
I motion 2003:91 föreslås att clearingsystemet även skall omfatta de s.k. stiftelsekyrkorna. Utskottet finner att några av stiftelsekyrkorna redan idag omfattas av clearingsystemet i den mån en av Svenska kyrkans församlingar väljer att nyttja stiftelsekyrkan för en kyrklig handling i form av dop, konfirmation, vigsel eller begravning. Vissa stiftelsekyrkor har dock sådana ägarförhållanden att de inte kan inordnas i dagens clearingsystem. Utskottet är inte heller i detta sammanhang berett att nu föreslå några ändringar i kyrkoordningen. Detta mot bakgrund av att år 2003 är det första år som det nya clearingsystemet tillämpas.
Uppsala den 18 september 2003
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.
Reservation
Reservation av Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Erling Öhman och Fredrik Sandström
Vi reserverar oss till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:
Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2003:83.


