Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut

Sök
 


Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2003:6
Bokföring av gåvor

Kyrkomötet

EE 2003:6

EE 2003:6

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas två motioner om bokföring av gåvor till församlingar och samfälligheter. Utskottet föreslår avslag på motionerna då Kyrkostyrelsen genom Svenska kyrkans redovisningskommitté redan aktivt arbetar med de berörda frågorna. Reservationer finns till motion 2003:47 och 2003:69.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att

1. avslå motion 2003:47

2. avslå motion 2003:69

Redogörelse för ärendet

Motionerna

Motion 2003:47 av Sven-E. Kragh om Bokföringslagen och gåvor till församlingen

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att åstadkomma sådana ändringar i tolkningen av bokföringslagen att gåvor till församlingen inte betraktas som andra medel vad gäller avskrivningar.

Motion 2003:69 av Christer Engelhardt och Ingrid Smittsarve om Möjlighet att "spara" gåvomedel

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utifrån Bokföringsnämndens nationella arbete, bevaka möjligheterna till en enkel och tydlig ekonomisk hantering av gåvomedel på lokal nivå så att den lokala kyrkan och församlingen långsiktigt och över årsbokslutshanteringen har möjlighet att på ett rationellt och tydligt sätt för gåvogivare och församling följa hur gåvomedel ackumuleras och tas i anspråk.

Utskottet

Bakgrund

I 47 kap. 9 § första stycket kyrkoordningen anges att föreskrifter om bokföring och årsredovisning finns i lag. De lagar som åsyftas är bokföringslagen (1999:1078) och årsredovisningslagen (1995:1554). Enligt 8 kap. 1 § bokföringslagen ansvarar Bokföringsnämnden för utvecklandet av god redovisningssed.

Kyrkostyrelsen har rätt att utfärda kompletterande bestämmelser om församlingens bokföring och redovisning (47 kap. 11 § kyrkoordningen). Bakgrunden till bestämmelsen är att lagstiftningen endast omfattar den s.k. externa redovisningen, dvs. den som primärt riktar sig mot utomstående intressenter. I Ekonomi- och egendomsutredningens betänkande (SKU 1998:5 s. 187) framhölls att det kan "finnas behov av inomkyrkligt bindande bestämmelser när det gäller den interna redovisningen bl.a. för inhämtande av nödvändig statistik". Kyrkostyrelsens rätt att utfärda redovisningsbestämmelser inskränker sig emellertid inte till den interna redovisningen utan kan även avse den externa redovisningen. Ekonomi- och egendomsutredningen påpekar i detta sammanhang: "En inomkyrklig bestämmelse på bokförings- och redovisningsområdet får inte vara så avfattad att den riskerar att komma i konflikt med vad BFN anser vara god redovisningssed. Samråd med [Bokförings]nämnden behöver därför i den mån föreskrifter kommer att utfärdas." (s. 187). Inga bestämmelser har utfärdats med stöd av 47 kap. 11 § kyrkoordningen.

För att tolka och informera om tillämpningen av god redovisningssed inom Svenska kyrkan har Svenska kyrkans nationella nivå och Svenska kyrkans Församlingsförbund gemensamt inrättat Svenska kyrkans redovisningskommitté. Målsättningen med verksamheten är att skapa en enhetlig redovisning som beaktar ett brett intressentperspektiv. Redovisningskommittén har löpande kontakt med Bokföringsnämnden. Ett prioriterat arbetsområde för redovisningskommittén under verksamhetsåren 2003 och 2004 är den lokala nivåns bokföringsmässiga hantering av gåvor och kollekter.

Överväganden

Christer Engelhardt och Ingrid Smittsarve framhåller i motion 2003:69 att Svenska kyrkan i framtiden är beroende av gåvor. De föreslår därför att Kyrkostyrelsen, utifrån Bokföringsnämndens arbete, bevakar möjligheterna till en enkel och tydlig hantering av gåvomedel på lokal nivå så att församlingen har möjlighet att på ett rationellt och tydligt sätt för gåvogivare och för egen del följa hur gåvomedel ackumuleras och tas i anspråk.

Utskottet delar motionärernas uppfattning att Svenska kyrkan i framtiden kommer att vara mer beroende av gåvor än idag. Detta innebär att det är av stor vikt att församlingar, samfälligheter och stift hanterar erhållna gåvor på ett professionellt och tydligt sätt. Förtroendefrågan är i detta fall av avgörande betydelse för i vilken utsträckning Svenska kyrkan framgent kommer att erhålla gåvor. Utskottet instämmer här helt i motionärernas frågeställning: "Vem kommer i framtiden att testamentera eller donera till ett pastorats ekonomi där det inte finns möjlighet att lätt se eller garantera att gåvan går till det tänkta?"

När det gäller redovisningen av gåvor i bokföringen kan utskottet konstatera att ett omfattande arbete redan pågår inom ramen för Svenska kyrkans redovisningskommitté (KRED) med inriktning just på enkelhet och tydlighet. KRED har löpande kontakt med Bokföringsnämnden. Utskottet erfar även att redovisningskommittén har framfört liknande synpunkter som kommit till uttryck i motion 2003:47, angående avskrivning av tillgångar som erhållits i gåva, till Bokföringsnämnden.

Mot bakgrund av att arbete redan pågår med den inriktning som beskrivs i motionerna 2003:47 och 2003:69 föreslår utskottet att motionerna avslås.

Uppsala den 18 september 2003

På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar

Reidar Gustafsson

        Anders Granberg

Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.

Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggningar.

Reservation

Reservation av Gösta Äng, Ingrid Smittsarve, Ingemar Öberg och Åke Bendix

Vi reserverar oss till förmån för följande förslag till kyrkomötesbeslut:

1. Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2003:47.

2. Kyrkomötet beslutar att bifalla motion 2003:69.

Previous PageAlla motionerNext Page


TillbakaUpp