Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2003:3
Prästlönetillgångarnas möjlighet att ta upp lån
|
Kyrkomötet

EE 2003:3
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2003:18 om prästlönetillgångarnas möjlighet att ta upp lån. I motionen föreslås ett tillägg i 46 kap. 4 § kyrkoordningen med innehåll att stiften vid behov av lån för strukturaffärer skulle ha rätt att ta upp lån. Utskottet har funnit att denna fråga inte kan regleras i kyrkoordningen. Därför föreslås avslag till motionen.
Utskottet har haft tillfälle att ställa frågor till tf. generalsekreteraren Lars Friedner, ekonomichefen Helén Ottosson-Lovén och controllern Gunnar Nygren.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2003:3.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2003:18 av biskop Claes-Bertil Ytterberg om Prästlönetillgångarnas möjlighet att ta upp lån.
Kyrkomötet beslutar att 46 kap. 4 § kyrkoordningen skall lyda:
Utgifterna för stiftets förvaltning av prästlönetillgångarna skall betalas med inkomsterna från denna förvaltning. Om behov finns att ta upp lån för att genomföra strukturaffärer har stiften rätt att ta upp lån.
Utskottet
Bakgrund
Lagen (1998:1592) om införande av lagen om Svenska kyrkan 10 § första stycket lyder:
Egendom som avses i 41 kap. 1 § första stycket 1 kyrkolagen (1992:300) (prästlönefastigheter) och 41 kap. 23 § kyrkolagen (prästlönefonder) utgör prästlönetillgångar som från och med den 1 januari 2000 skall förvaltas såsom självständiga förmögenheter enligt 9 § lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan. De utgör särskilda rättssubjekt som får förvärva rättigheter och ta på sig skyldigheter samt föra talan vid domstol och andra myndigheter. För ett sådant rättssubjekts skyldigheter svarar endast dess tillgångar. Prästlönefastigheter och prästlönefonder skall ägas av dessa rättssubjekt.
Enligt denna lag är prästlönetillgångar självständiga förmögenheter med rättskapacitet. De förvaltas av Svenska kyrkan såsom självständiga förmögenheter. Tillgångarna har "stiftelseliknande karaktär utan att för den skull falla under den nya lagstiftningen om stiftelser" (SOU 1995:144 s. 74).
Överväganden
Enligt utskottets mening är det angeläget att belysa prästlönetillgångarnas unika och känsliga ställning. Prästlönetillgångarna definieras i 9 § lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan och i 10 § lagen (1998:1592) om införande av lagen om Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har att förvalta tillgångarna i enlighet med dessa lagar. Om den kyrkliga egendomen står i 9 § lagen om Svenska kyrkan:
Prästlönefastigheter och prästlönefonder (prästlönetillgångar) har till ändamål att bidra till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans förkunnelse. Endast avkastningen får användas för ändamålet.
Prästlönetillgångarna skall förvaltas av Svenska kyrkan som självständiga förmögenheter. Regeringen får besluta om tillsyn av förvaltningen.
Förmögenheten skall vara placerad på ett godtagbart sätt.
Vidare definieras i 10 § lagen om införande av lagen om Svenska kyrkan vad som i dag är prästlönetillgångar.
Eftersom prästlönetillgångarna är självägande rättssubjekt av stiftelseliknande natur är det ytterst tveksamt om Kyrkomötet kan besluta i den fråga som motion 2003:18 berör då Kyrkomötet endast kan fatta beslut i förvaltningsfrågor.
Utskottet gör bedömningen att prästlönetillgångarnas karaktär av en sluten förmögenhetsmassa leder till slutsatsen att anskaffande av nya prästlönetillgångar måste bekostas av ett avyttrande av andra prästlönetillgångar. Utskottet konstaterar dock att rättsläget är osäkert. Utskottet vill också framhålla att förvärv med lånade medel kan innebära att prästlönetillgångars skattesituation riskerar att förändras.
Mot bakgrund av detta föreslår utskottet avslag till motionen.
Uppsala den 18 september 2003
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson,
Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Christina Pregmark Gyberg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström och Åke Bendix.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.


