Regelverket
Kyrkoordningen
Enligt principbeslutet om ändrade relationer mellan Svenska kyrkan och staten skulle
uppgifterna rörande de kyrkliga valen föras över till Svenska kyrkan. En av de utredningsgrupper som Centralstyrelsen den 14 december 1995 tillsatte fick i uppdrag att utreda en rad frågor rörande dessa val, inte enbart vad gällde överföringen av uppgifter utan också vad avsåg ett antal separata frågor rörande de kyrkliga valen som vid olika tillfällen aktualiserats i Kyrkomötet. De valbestämmelser som ingår i kyrkoordningen har sin utgångspunkt i förslag som utarbetades av denna grupp - i den fortsatta framställningen benämnd "Valutredningen". Gruppen bedrev sitt arbete under åren 1996 och 1997. Bland de till gruppen knutna experterna ingick bl a en avdelningsdirektör vid Riksskatteverkets valenhet. Gruppens betänkande "Val, indelning, kyrkobokföring, arkiv" (SKU 1998:4) överlämnades den 15 december 1997. Som framgår av titeln hade gruppen att behandla också andra ämnesområden utöver valfrågorna. I underlaget för valbestämmelserna ingår också bl a bestämmelserna om beslutande organ på de olika nivåerna där de ursprungliga förslagen lades fram av den s k Nivåutredningen (SKU 1998:3).
Under den beredningsprocess som tog sin början med Valutredningens arbete och som avslutades med Kyrkomötets beslut om kyrkoordningsbestämmelser rörande de kyrkliga valen skedde flera väsentliga förändringar. Flera av dessa gjordes i sena skeden. I frågan om antalet direkta val kom förändringen från Valutredningens förslag om två sådana val till ett förslag om fyra direkta val till uttryck först vid Centralstyrelsens sammanträde den 27-29 januari 1999. Styrelsen hade endast ett ytterligare sammanträde, den 10 - 11 mars 1999, innan skrivelsen med det samlade kyrkoordningsförslaget den 11 mars skulle avlåtas till Kyrkomötet. Då underlaget för skrivelsen och bestämmelserna dessförinnan skulle behandlas av styrelsens arbetsutskott den 17 - 18 februari var den tid som stod till förfogande för en inte oväsentlig omarbetning av bestämmelserna begränsad. Motsvarande förhållande gällde för utskottsarbetet (Första och Andra kyrkolagsutskotten) vid Kyrkomötet i juni 1999 då mycket kort tid stod till förfogande för väsentliga ändringar av Centralstyrelsens kyrkoordningsförslag. Dessa gällde bl a bestämmelser om valsedlar och om valnämnder.
Svenska kyrkans bestämmelser (SvKB)
Enligt 38 kap 78 § kyrkoordningen ("38:78 KO") har Kyrkostyrelsen att utfärda närmare bestämmelser om ett betydande antal frågor beträffande de direkta kyrkliga valen. Underlag för Kyrkostyrelsens beslut i denna del utarbetades inom delprojektet Central valadministration inom Valprojektet.
Bestämmelser hänförliga till "valområdet" vilka har utfärdats före valdagen den 16 september 2001.
SvKB 2000:1 Kyrkostyrelsens beslut med närmare bestämmelser om direkta val, meddelat den 17 maj 2000. Bestämmelserna omfattar följande ämnesområden:
_ Registrering av gruppbeteckningar och registrering av kandidater
_ Grupp- och kandidatförteckningar
_ Valsedlar och olika typer av kuvert
_ Tider för röstning i vallokal och på särskilt röstmottagningsställe
_ Utrustning och ordning i röstningslokal
_ Hur röstning går till i vallokal, på expedition i pastorat och på särskilt röstmottagningsställe
_ Dokumentation av valförrättning och röstmottagning
_ Behandling av inkomna förhandsröster
_ Förfarandet vid preliminär rösträkning i vallokal
_ Förfarandet vid slutlig sammanräkning och mandatfördelning
_ Förfarandet i övrigt i valadministrativa frågor
SvKB 2000:2 Kyrkostyrelsens beslut om hur indelning i valdistrikt skall göras, meddelat den 18 september 2000.
SvKB 2000:3 Kyrkomötets beslut om ändring av kyrkoordningen 38:34, meddelat den 20 september 2000. Ändringen innebär att blanka valsedlar inte skall skickas ut tillsammans med röstkortet.
SvKB 2000:5 Kyrkomötets beslut om ändringar i kyrkoordningen, meddelat den 22 september 2000. Ändringarna utgörs av justeringar av rent "författningsteknisk" natur.
SvKB 2001:1 Kyrkostyrelsens beslut om valsedlars utseende vid direkta val, meddelat den 25 januari 2001. Innehåller kompletterande detaljbestämmelser om hur valsedlar skall se ut beträffande bl a färgnyanser och placering av text.
SvKB 2001:2 Kyrkostyrelsens beslut om hur ersättare utses till samfällda kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige, meddelat den 25 januari 2001.
SvKB 2001:6 Kyrkostyrelsens beslut om röstning på särskilt röstmottagningsställe när fel vallokal har angetts på röstkortet, meddelat den 13 september 2001. Bakgrunden till och innehållet i bestämmelserna redovisas närmare i avsnitt 3.2.5 i det följande.
Bestämmelser hänförliga till "valområdet" vilka har utfärdats efter valdagen den 16 september 2001.
SvKB 2001:9 Kyrkomötets beslut om ändringar i kyrkoordningen, meddelat den 18 september 2001. Innehåller bestämmelser om omval.
[SvKB 2001:12 Kyrkomötets beslut om ändringar i kyrkoordningen, meddelat den 21 september 2001. Bestämmelsen har ett "indirekt" samband med valen, då den behandlar situationen då valet resulterat i otillräckligt antal ledamöter för beslutförhet i en församlings kyrkofullmäktige eller direktvalda kyrkoråd]
I den fortsatta framställningen lämnas i viss utsträckning och i anslutning till respektive ämnesavsnitt korta sammandrag av eller hänvisningar till kyrkoordningsbestämmelser och/eller bestämmelser beslutade av Kyrkostyrelsen.
Det kan noteras att regelverket i betydande utsträckning ansluter till vad som enligt vallagen med tillhörande statliga bestämmelser gäller för övriga allmänna val och som tidigare gällt också för de kyrkliga valen. Redan "Valutredningens" förslag var på många punkter i valadministrativt hänseende överensstämmande med det statliga regelverket. Ytterligare viktiga steg i riktning mot ett sådant samband togs av Kyrkomötet genom bestämmelserna om valsedlar och om valnämnder. På flera punkter finns dock skillnader. Bland dessa kan nämnas rösträttsåldern, valbarhetsreglerna avseende dop resp anställningsförhållanden, möjlighet att brevrösta, avsaknad av möjlighet till budröstning, andra spärregler vid personval, avsaknad av "småpartispärr".