Bilaga 16. Svenska Kyrkans Utbildning AB, Org. nr 556427-5823
Årsredovisning för räkenskapsåret 2001
Styrelsen och verkställande direktören avger följande årsredovisning.
Om inte annat särskilt anges, redovisas alla belopp i tusental kronor.
Förvaltningsberättelse
Bolagets uppgift
Svenska Kyrkans Utbildning AB (SKUAB) är ett serviceorgan som i första hand skall svara mot de utbildningsbehov som har rikskyrkligt och allmänt intresse. SKUAB strävar efter ett nära samarbete med olika organ inom Svenska kyrkan för att ge verksamheten bredd och efterfrågat innehåll. Utgångspunkten för verksamheten inom SKUAB är Svenska kyrkans teologiska och ideologiska grundsyn. Verksamheten riktar sig särskilt mot förtroendevalda inom Svenska kyrkan och anställda som ej tillhör kyrkans vigningstjänst.
Ägarförhållanden
Svenska Kyrkans Utbildning AB är helägt dotterbolag till Trossamfundet Svenska kyrkan, organisationsnummer 252002-6135.
Verksamheten under räkenskapsåret
Bolaget har hyrt delar av kurs- och konferensanläggningen Ansgarsliden i Sigtuna av Stiftelsen Svenska kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna (SKUC). Verksamheten har bedrivits i egen regi avseende kurser och seminarier samt genom avtal med den utomstående entreprenören Amica avseende hotell och konferens.
Kurser och seminarier
Bolaget har arrangerat kurser och utbildningar samt uppdragsutbildningar i Sigtuna och på andra orter. Den egna kursverksamheten har förnyats till innehåll och nya kursledningar har engagerats.
Verksamheten är fördelad tematiskt enligt följande:
· Kyrka och församling. Fortbildningskurser för kyrkvaktmästare, församlingsvärdinnor, kyrkvärdar och kyrkoråd, introduktionskurs för nyanställda inom Svenska kyrkan, chefs- och ledarskapsutbildning samt seminarium i kyrkorätt.
· Kultur, gender och livsfrågor. Kvinnokurser, kurser i heliga danser samt olika uppdrag.
· Samverkanskurser och projekt. Predikofortbildning 2000-2002, Predikofortbildning 2003-2005, seminarium om Konfirmand 2015, seminarieserien Liv & Samtid.
· Media och information.
· Kyrkobokföringskurser.
Administrationsuppdrag
Bolaget har under 2001 skött kursadministrationen för Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem på uppdrag av Svenska kyrkans mission. Bolaget har även administrerat Lutherhjälpens och Svenska kyrkans missions representantskap 2001.
Bolaget har i sin verksamhet samverkat med bland annat Nämnden för Kyrkolivets utveckling, Stiftelsen Fjellstedtska skolan och Kyrkans Tidning.
Hotell och konferens
Målsättningen för hotell och konferensverksamheten är att skapa en god ekonomisk grund och erbjuda den externa marknaden tillgång till Ansgarsliden med dess speciella karaktär och historia. Ansträngningar har gjorts för att stärka Ansgarslidens uppgift som konferensanläggning för Svenska kyrkan. Fortsatta bemödanden har gjorts för att utveckla kvaliteten avseende service och faciliteter. Totalt sålda rum under 2001 uppgick till 9.529 (2000: 9.674) med en beläggning måndag till fredag (fyra nätter) om 41,5 % (42%) och total beläggning hela året måndag till söndag om 30,5 % (31%).1
Väsentliga händelser under räkenskapsåret
Från den 1 mars har avtal slutits med Amica AB rörande fortsatt drift av Hotell och konferensverksamheten. I samband därmed har en renodling skett av organisationen, så att entreprenören övertagit personal som arbetat inom kök, servis och reception och redovisning av denna del av verksamheten sker inom Amicas rörelse. Till följd av avtalet har bolagets omsättning minskat. Avtalet löper intill utgången av år 2003.
Efter överläggningar med Stiftelsen Svenska Kyrkans utbildningscentrum i Sigtuna (SKUC) har överenskommelse träffats om övergång av viss personal inom kurssekretariatet från bolaget till SKUC och sekretariatet svarar för kursverksamhet inom båda rörelserna.
Under år 2001 har en väsentlig konjunkturnedgång skett och konferensmarknaden vidkänts kraftiga minskningar. Terrorattacken den 11 september har ytterligare bidragit till en sådan nedgång. Ansgarsliden har mindre än andra anläggningar drabbats härav. Någon ökning av försäljning har dock ej kunnat ske. För Ansgarsliden märktes en kraftig försvagning först i december månad.
Framtida utveckling
Förnyelsen och utvecklingen av kurser och seminarier och dessas innehåll har fortsatt och bolaget erbjuder under 2002 ett flertal nya kurser. Målsättningen är att ytterligare öka egna kurser och seminarier.
Under sommarperioden har i första hand Mellangården använts som vandrarhem inom STF. Brandmyndigheterna godkänner ej längre rummen som hotellrum med åtföljande krav på omfattande ombyggnad av utrymningsvägar varför denna del av verksamheten ej längre kan genomföras.
Flerårsjämförelse
Bolagets ekonomiska utveckling i sammandrag.
Noter
Not 1 Redovisningsprinciper
Svenska Kyrkans Utbildning AB:s årsredovisning har upprättats enligt Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd. Om inte annat framgår är principerna oförändrade i jämförelse med föregående år.
Fordringar
Fordringar upptas till det belopp som efter individuell prövning beräknas bli betalt.
Varulager
Varulagret värderas, med tillämpning av först-in först-ut-principen, till det lägsta av anskaffningsvärdet och det verkliga värdet på balansdagen.
Leasingavtal
Samtliga leasingavtal, oavsett om de är finansiella eller operationella, redovisas som hyresavtal (operationella leasingavtal).
Anläggningstillgångar
Materiella anläggningstillgångar avskrivs systematiskt över den bedömda ekonomiska livslängden. Härvid tillämpas följande avskrivningstider: