Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


    Bilaga 13. Svenska kyrkans nationella nivå
    Verksamhetsområde Kultur
    Årsrapport 2001

    Verksamhetsområdet omfattar följande huvud- och delprogram:

    · Huvudprogram Kultur

      - delprogram Konstnärliga uttrycksformer som konst, film, teater, litteratur, dans
      och musik i relation till kyrkan och kyrkorummet

      - delprogram Journalistik-massmedia och livsfrågor

      - delprogram Kyrkliga kulturcentra

      - delprogram Kulturstipendier

      - delprogram Bevakning av kulturpolitiska frågor

      - delprogram Deltagande i större kulturevenemang.

    Verksamhetsområdets mål

    Inriktningsmål

    · Att belysa och tydliggöra teologiska utgångspunkter för kyrkans kulturarbete samt stimulera till teologisk reflektion kring konstnärliga uttryck i samtiden.

    · Att bevaka sådana kulturarvsfrågor där den framtida ansvarsfördelningen mellan kyrka och samhälle är oklar.

    · Att reflektera kring samhällets kulturklimat och bevaka kulturpolitiska frågor.

    · Att främja deltagande i den allmänna kulturdebatten.

    · Att utveckla strategier för kyrkans insatser, sett ur rikskyrkligt perspektiv.

    Verksamhet och måluppfyllelse

    Effektmål

    · Den konsultativa rollen dels gentemot församlingar och stift dels gentemot enskilda kulturarbetare och kulturinstitutioner, erbjuds i minst samma omfattning som tidigare.

    Målet har väl uppnåtts genom att tid avsatts för rådgivning i form av telefonsamtal och planerade träffar/överläggningar med enskilda eller företrädare för församlingar och institutioner. Andra verksamhetsområden inom kyrkokansliet har också i större utsträckning än tidigare tagit konsultativa tjänster i anspråk. Detta har skett bl.a. i samband med en TV-produktion kring moderna kyrkorum, genom medverkan i planeringsarbetet inför ett omfattande projekt kring kyrkobyggnader samt i planeringen av ett nordiskt kyrkorumsseminarium, som kommer att hållas augusti 2002.

    · Samarbetet med Statens Konstråd utvecklas för att församlingar skall kunna få stöd när det gäller beställning av konstnärlig utsmyckning.

    · Seminarier erbjuds och kontaktnät utvecklas med bl.a. konstnärer, teaterfolk, filmintresserade kring frågor av gemensamt intresse - gärna i samarbete med olika kyrkliga kulturinstitutioner.

    Samarbetet med Statens Konstråd har under året varit begränsat. Däremot har kontakterna med KRO (Konstnärernas Riksorganisation) fortsatt, i syfte att pröva nya vägar att ytterligare främja utställningsverksamheten i församlingar.

    Ett antal seminarier har anordnats där Svenska kyrkan varit initiativtagare eller samarbetspart. Bl.a. har det skett i samarbete med Arkitekturåret 2001/Arkitekturmuseet i Stockholm vid ett seminarium i april med rubriken Är arkitekten framtidens teolog? Inom samma område har i oktober ett symposium anordnats på stiftsgården Stjärnholm med rubriken Rum för Gud och människor. Stöd har också getts till ett seminarium i Lund kring kyrka-dans. Under våren har ett filmseminarium anordnats i Örebro med teologi-kyrka-film som tema.

    Under året har ett samarbete utvecklats med Högskolan för design och konst i Göteborg där studenterna fått inspiration och kunskap för sina specialarbeten kring kyrkorum. En bokproduktion, Christ for all people, med Kristusbilder från ett sextiotal nationer har genom verksamhetsområdets försorg också kommit att innehålla bidrag från Sverige.

    Samtliga dessa aktiviteter har inneburit att kontaktnäten med konstnärer, arkitekter, filmintresserade m.fl. har utvecklats och målen för 2001 uppnåtts.

    · En utredning kring kyrkomusiken i framtiden föreligger 2003.

    Beslut har fattats av Kyrkostyrelsen i mars om den länge planerade kyrkomusikutredningen, Utredningen om kyrkomusikens ställning som en del av det offentliga musiklivet i Sverige, och utredningens första sammanträde har hållits i augusti.

    · Ett arbetet för att formulera en kulturteologisk plattform för kyrkans kulturarbete igångsätts och någon form av resultat föreligger 2002.

    Detta arbete har fortsatt under året och bör avslutas under 2002.

    · Stödet till kulturtidskriften Vår Lösen fortsätter.

    I början av året har utgivningen av Vår Lösen upphört, främst av ekonomiska skäl. Flera huvudmän/stiftare har dragit tillbaka eller kraftigt sänkt sina bidrag. Dock har ett omfattande arbete lagts ner från kyrkokansliets sida för att finna former för en nystart av en kulturtidskrift i Vår Lösens anda. För närvarande vilar detta ärende.

    · Stöd till seminarier, fortbildning och retreater för journalister fortsätter - i avvaktan på åtgärder som följer av den nu aktuella mediautredningens förslag.

    Under året har bl.a. en fempoängskurs, med tema Mediesamhälle, religion och värderingar - en utbildning kring värdefrågorna i media, genomförts för journalister tillsammans med Sigtunastiftelsen och Teologiska Institutionen vid Uppsala universitet.

    · Frågorna kring Skeppsholmskyrkan bevakas.

    Denna fråga har åter varit aktuell bl.a. inför den renovering av kyrkan som igångsatts under året. Ansvaret för den fortsatta kontakten med Statens Fastighetsverk har av Kyrkostyrelsen överförts till Stockholms stift.

    · Kulturstipendier erbjuds, om möjligt årligen, till kulturarbetare (enskilda eller grupper) och till församlingar och organisationer inom Svenska kyrkan.

    En viktig del av såväl det konsultativa som det långsiktigt strategiska arbetet har varit kulturstipendieverksamheten. Under våren har Svenska kyrkans kulturstipendier utlysts och resulterat i 231 ansökningar. 13 stipendier har utdelats.

    · En översyn över de ekonomiska villkoren för kulturarbetet inom Svenska kyrkan, hinder och utvecklingsmöjligheter, föreligger 2003. Däri ingår en översyn över de ekonomiska villkoren för kulturarbetare av olika slag (konstnärer, musiker, skådespelare, författare m.fl.) som anlitas t.ex. i församlingar.

    Detta strategiskt viktiga arbete har kunnat påbörjas endast i mycket begränsad omfattning, med hänvisning till den låga bemanningen inom verksamhetsområdet.

    · Svenska kyrkans medverkan vid Bok&Biblioteksmässan i Göteborg säkras, i kontakt i första hand med Göteborgs stift.

    Samarbetet med Göteborgs stift har utvecklats och stiftet har fått ekonomiskt stöd från den nationella nivån. Vid bokmässan i september har en stor mängd seminarier och scenprogram samt kulturaktiviteter runt om i Göteborg anordnats. Aktiviteterna var välbesökta, ca 11 000 besök noterades.

    Under slutet av året har ett samarbete inletts med Göteborgs Film Festival, inför festivalen 2002, och har innefattat bl.a. seminarier. Ett nyinstiftat filmpris, som Kyrkostyrelsen fattade beslut om i december, har utdelats.

    I slutet av året har kontakt också tagits med Moderna Muséet kring ett eventuellt samarbete.

    Ekonomisk resultatanalys

    Nettokostnaden för verksamhetsområdet och därmed storleken på den nationella finansieringen har legat mycket nära budget, knappt 0,1 miljoner kronor lägre, trots att verksamheten belastats med några eftersläpande kostnader för år 2000.

    Väsentliga händelser efter årsskiftet

    Efterfrågan på information om kulturstipendierna för 2002 har varit mycket stor, vilket tydligt visar att förväntan och medvetenhet nu finns om dessa stipendier, både bland kulturarbetare och stift/församlingar/institutioner.

    Ledamöter i Svenska kyrkans kulturråd

    Högskolelektor Björn Skogar, ordförande, författare Marie Louise Ramnefalk, vice ordförande, konstnär Eva Asp, musikkonsulent Anders Lindström, prästen Sven Milltoft, kultursekreterare Britta Netterfors, biskop Claes Bertil Ytterberg, illustratör Irja Åsling. Under året har utbildningsledaren Johannes Johansson lämnat rådet.

    Kulturrådet har sammanträtt den 1 februari, 26 april, 5 juni, 28 september och den 7 december.

    Ingmar Brohed

    Verksamhetsområdeschef

    Resultatrapport Svenska kyrkans nationella nivå,
    VO: Kultur

    Enhet: 1000-tal kronor

    Utfall

    Budget

    Bdg avv.

    %

    Budget

    Utf fg år

     
     

    akt. period

    akt. period

    akt. period

     

    helår

    akt. period

                 

    EXTERN FINANSIERING

               

    Övriga erhållna bidrag

    6

    0

    6

    -

    0

    322

    S:A EXTERN FINANSIERING

    6

    0

    6

    -

    0

    322

                 

    INTERN FINANSIERING

               

    Nationell finansiering

    3 605

    3 675

    -70

    2

    3 675

    2 633

    S:A INTERN FINANSIERING

    3 605

    3 675

    -70

    2

    3 675

    2 633

                 

    KOSTNADER

               

    Lämnade bidrag

    -1 189

    -1 250

    61

    5

    -1 250

    -615

    Övriga externa kostnader

    -879

    -783

    -96

    -12

    -783

    -1 103

    Personalkostnader

    -399

    -250

    -149

    -60

    -250

    -231

    Kanslikostnader

    -1 233

    -1 392

    159

    11

    -1 392

    -1 181

    S:A KOSTNADER

    -3 700

    -3 675

    -25

    -1

    -3 675

    -3 131

                 

    DISPOSITIONER

               

    Förändr ändamålsdest medel

    89

    0

    89

    -

    0

    176

    S:A DISPOSITIONER

    89

    0

    89

    -

    0

    176

                 

    NETTO RESULTAT

    0

    0

    0

    -

    0

    0

                 
                 

    KOSTNADER per HUVUDPROGRAM

             

    VO-gem. för Kultur

    -1 489

    -1 652

    163

    10

    -1 652

    -1 430

     

    Kultur

    -2 211

    -2 023

    -188

    -9

    -2 023

    -1 700

    SUMMA KOSTNADER

    -3 700

    -3 675

    -25

    -1

    -3 675

    -3 131

    Nationell finansiering utgör det belopp som tillförts från Verksamhetsområde Ekonomisk utjämning för att täcka nettokostnaden (kostnader minus extern finansiering) för årets verksamhet. Om nationell finansiering är lägre än budget betyder det med andra ord att nettokostnaderna varit lägre än budget.

    Kostnader anges med -. Negativt nettoresultat betyder alltså att kostnaderna överstiger intäkterna. Negativ budgetavvikelse betyder sämre resultat än budgeterat.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp