Bilaga 12. Svenska kyrkans nationella nivå
Verksamhetsområde Forskning
Årsrapport 2001
Verksamhetsområdet omfattar följande huvud- och delprogram:
· Huvudprogram Kyrkan i samhället-traditionstolkning
- delprogram Sveriges kyrkohistoria
- delprogram Svenska kyrkans samtidshistoria
· Kyrkan i samhället-nutidstolkning
- delprogram Internationell omvärldsanalys
- delprogram Missiologi
- delprogram Religionsteologi och ekumenisk teologi
- delprogram Teologi och etik
- delprogram Svensk samhälls- och religionsanalys
Därtill kommer det för båda huvudprogrammen gemensamma delprogrammet Publiceringsverksamhet.
Verksamhetsområdets mål
Inriktningsmål
· Forsknings- och studiearbetet skall vara en fördjupning men också tillämpning av olika temaområden till den forskning som bedrivs vid universitet och högskolor eller på andra håll inom samhälle och kyrka för att därmed tillgodose kvalitet vid bearbetning av frågor inom religion och kyrka av särskilt intresse för Svenska kyrkan.
· Forskningsverksamheten skall vara till stöd och stimulans för stift och församlingar.
· Forskningsverksamheten skall innehållsmässigt stärka kvalitén vid övriga verksamhetsområden inom den rikskyrkliga kansliorganisationen genom att aktivt bistå med handlednings- och utredningsuppdrag samt att arbeta på ett integrerat sätt.
· Forskningsverksamheten skall bedrivas som fördjupad nätverksforskning med stiften inom Svenska kyrkan och därutöver särskilt med forskningsenheter i Sverige, de nordiska kyrkorna, Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet.
Verksamhet och måluppfyllelse
Inriktningen på de två huvudprogrammen är gemensamt formulerade "att förse Svenska kyrkan med resursmaterial av god vetenskaplig kvalitet såväl för kyrkokansliet som för Svenska kyrkan i vidare mening". Sammanfattande för de två programmens effektmål gäller, att genom att få tillgång till forskningsresultat och studiematerial på olika temaområden inom forskningsverksamheten skall kunskapen på dess områden ha ökat hos olika målgrupper.
De två huvudprogrammen har ett gemensamt delprogram, Publiceringsverksamhet, som huvudsakligen genom publikationen Tro & Tanke har som mål att förmedla forskningsinformation. Åtta nummer per år utkommer, med två nummers försening 2001 på grund av försenade manuskriptleveranser.
Forskarstipendier har under året utdelats till tre externa forskare, sammanlagt 175 000 kr.
Effektmål
Huvudprogram Kyrkan i samhället-traditionstolkning
· Kunskapen om kristendomen i Sverige i ett tusenårigt perspektiv, hos olika målgrupper inom kristna samfund, i skolans religionsundervisning samt bland företrädare för kultur- och religionsdebatten har ökat.
Detta sker genom publicering av åtta volymer i serien Sveriges kyrkohistoria. Böckerna är epokinriktade och utges i samarbete med Verbum Förlag. Under år 2001 har volymen sex utkommit med titeln Romantikens och liberalismens tid, som handlar om första hälften av 1800-talet. Samtidigt har arbetet med den försenade fjärde volymen (1600-talet) intensifierats och arbetet med de avslutande två volymerna sju och åtta fortsatt planenligt. Effektmålet kan mätas genom de genomgående mycket positiva recensioner denna volym liksom de tidigare fyra publicerade fått. Samtidigt har alla mål inte nåtts på grund av att en volym blivit kraftigt försenad. Projektet avslutas 2003.
· Genom att ha fått tillgång till studiematerial och forskningsresultat har förtroendevaldas kunskaper om olika företeelser i Svenska kyrkan och det svenska samhället, om Svenska kyrkans ställningstagande till olika kyrko- och samhällsföreteelser i tiden efter andra världskriget ökat.
Målet skall nås genom forskningar, seminarier, konferenser och publikationer. Verksamheten har genomförts som planerats. Samtidigt har under året ett tidigare samnordiskt projekt om de nordiska lutherska folkkyrkorna under perioden från andra världskriget till omkring 1970 avslutats. Detta projekt har slutredovisats i boken Nordiske Folkekirker i opbrud. National identitet og international nyorientering efter 1945 och har utvärderats mycket positivt av Nordiska Ministerrådet, som beviljat forskningsmedel. Boken har bl.a. presenterats för Nordiska biskopsmötet.
Verksamheten skall pågå ytterligare två år och först då kan effekten utvärderas.
Huvudprogram Kyrkan i samhället-nutidstolkning:
· Att år 2002 skall medlemmar och anställda bland Svenska kyrkans teologer ha tillgång till forsknings- och studieresultat som de menar ha givit dem ökad kunskap och förståelse för missiologins relevans för kyrkans självförståelse.
· Att år 2002 skall medlemmar och anställda bland Svenska kyrkans teologer ha tillgång till ett kvalitativt gott grundmaterial om religionsteologiska grundfrågor, kopplat till det egna arbetet med religionsmöten lokalt.
· Att Svenska kyrkan skall vara delaktig och drivande i internationell ekumenikforskning både i relation till Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet.
Detta har för 2001 uppnåtts genom seminarier, föreläsningar i samband med fortbildning, artiklar och ett nätverksarbete med församlingar om religionsdialog. Som studiematerial har publicerats Mission - ett spel med många röster och Samtal om religionsteologi (Tro & Tanke). Arbetet fortsätter med samma inriktning under 2002, men med förstärkning genom forskartjänst i internationell omvärldsanalys.
· Att medlemmar och anställda i Svenska kyrkan skall ha kännedom om de forskningsresultat som föreligger angående kyrkans socialetiska ansvar.
· Att år 2002 Svenska kyrkan genom forskning om bioetik skall ha tillgång till ett dokument som tydliggör kyrkans hållning i djuretiska frågor.
Under året har genomförts ett antal konferenser och seminarier och skapats forskargrupper med inriktning på publikationer kring teman rörande bibelsyn och bibeltolkning, att ge tillgång till forskningsresultat rörande kvinnors underordning i kyrka och teologi samt rörande djuretiska frågor. Publikationen Bibeltolkning och bibelbruk - en bibliografi rör det första temat. De djuretiska frågorna har behandlats bl.a. i skrifterna Djuretik i teori och praxis (Tro & Tanke) och Det heliga livet - har djuren en själ? Målen för 2001 har uppnåtts och arbetet fortsätter 2002-2004. Ett omfattande arbete har lagts ned för Teologiska kommittén i utarbetandet av samtalsdokumentet Homosexuella i kyrkan. Teologiska kommittén bearbetar också de socialetiska frågeställningarna.
· Att Svenska kyrkans församlingar har tillgång till och använder församlingsstatistiken som planeringsinstrument för församlingsarbetet.
· Att församlingarna skall kunna ställa församlingsstatistiken i relation till svensk religions- och samhällsutveckling.
Församlingsstatistiken för år 2000 har insamlats och bearbetats under året och publicerats med analyser i boken Då, nu och sedan. Perspektiv på Svenska kyrkans statistik 2000 (Tro & Tanke) samt i Nyckel till Svenska kyrkan - verksamhet och ekonomi 2000. Ett mått på måluppfyllelse utgår från församlingars och stifts efterfrågan av statistiken. Denna efterfrågan har märkts genom att drygt 400 pastorat prenumererat på Pastoratsstatistikpaketen och att ca 50 kontrakt prenumererat på kontraktens motsvarighet. Dessutom har kontinuerligt specialuppgifter från olika nivåer inom Svenska kyrkan efterfrågats.
Under år 2001 har ett omfattande utvecklingsarbete skett vad avser kyrkans församlingsstatistik. Detta syftar till att göra statistiken tillgänglig på Kyrknätet samt att insamlingen av uppgifter skall ske via Kyrknätet. Härigenom ges församlingarna större möjligheter än tidigare att tillämpa den kunskap som statistiken erbjuder.
Ett delmål har därmed uppnåtts.
· Från år 2002 har Svenska kyrkans församlingar tillgång till kvalitativa analyser vilka underlättar deras eget arbete med omvärldsanalys så som föreskrivs i församlingsinstruktionerna.
Under året har utkommit Det religiösa Sverige. Gudstjänst- och andaktsliv under ett veckoslut kring millennieskiftet. En forskargrupp under ledning av avdelningens forskare analyserar här hur kartbilden för all religiös aktivitet i Sverige ser ut. Undersökningen svarar mot effektmålet religionsanalys.
På grund av vakans på tjänst har den nationella omvärldsanalysen inte kunnat genomföras som planerat. Tjänsten har nu tillsatts och arbetet med omvärldsanalysen kan därmed fördjupas på ett nytt sätt.
Ekonomisk resultatanalys
Nettokostnaden för verksamhetsområdet är 0,7 miljoner kronor lägre än budget, vilket i huvudsak beror på lägre kanslikostnader till följd av vakanser. Lägre övriga intäkter beror på en omläggning av redovisningen för Tro & Tanke, vilket medfört motsvarande lägre kostnader under huvudprogram Kyrkan i samhället - nutidstolkning.
Väsentliga händelser efter årsskiftet
Beslut har i samband med budgetnedskärningar tagits om nedläggning av Tro & Tanke från och med årsskiftet. Detta innebär att nya vägar får sökas för forskningsinformationen.
Ledamöter i Svenska kyrkans forskningsråd
Biskop Martin Lind, ordförande, professor Eva Haettner Aurelius, vice ordförande, lektor Göran Agrell, FD Gunnel Cederlöv, professor Carl Henrik Grenholm, professor Göran Gustafsson, professor Egil Johansson, docent Dag Sandahl, professor Catharina Stenqvist.
Forskningsrådet har sammanträtt den 2 februari, 2 maj, 3 oktober och den 4 december. Därutöver har en utbildningsresa genomförts till England den 2-5 maj och ett seminarium hållits den 3 december med inbjudna forskare från stiften.
Ingmar Brohed
Verksamhetsområdeschef
Resultatrapport Svenska kyrkans nationella nivå, VO: Forskning