Bilaga 8. Svenska kyrkans nationella nivå
Verksamhetsområde Verksamhet bland svenskar i utlandet/SKUT
Årsrapport 2001
Verksamhetsområdet omfattar följande huvud- och delprogram:
· Huvudprogram Verksamhetsutveckling
· Huvudprogram Utlandspersonal
- delprogram Rekrytering
- delprogram Utbildning/fortbildning
- delprogram Arbetsmiljöfrågor
· Huvudprogram Utlandsekonomi
· Huvudprogram Sverigearbete
- delprogram Kommunikation/media
- delprogram Insamling
- delprogram Utbildning-folkbildning
Verksamhetsområdets mål
Inriktningsmål
· SKUT skall med inriktning på gudstjänstliv, undervisning, diakoni och mission bedriva Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar i utlandet i enlighet med av Kyrkomötet given instruktion och i den tradition som kännetecknar Svenska kyrkan av i dag, genom att ta till vara de speciella förutsättningar som föreligger för att i ord och handling nå ut med evangeliet till svenskar i utlandet.
· SKUT skall verka för utlandskyrkans förankring i hemmakyrkan och bland allmänheten och för ökande bidrag till verksamheten.
· En flexibel verksamhet som bäst motsvarar behoven skall vara säkerställd.
· Verksamhetsplatserna skall vara försedda med personal med rätt kompetens för den aktuella verksamheten och som ges goda förutsättningar för uppdraget.
· Den ekonomiska ram inom vilken verksamheten bedrivs skall vara finansierad.
· SKUT:s verksamhet skall vara känd och bejakad.
Verksamhet och måluppfyllelse
Det huvudsakliga målet för Svenska kyrkan i utlandet är att stödja och bedriva kyrklig verksamhet bland svenskar och nordbor i utlandet. Detta mål har under år 2001 uppfyllts med mycket tillfredsställande resultat. I utlandsförsamlingarnas verksamhet är den stora mängden deltagare i gudstjänster och undervisning och de växande missionerande och diakonala insatserna bevis på behovet av Svenska kyrkans närvaro bland sina medlemmar utomlands.
Ett par stora och tragiska händelser i världen har i hög grad involverat SKUT:s personal och församlingar. Terroristattacken i New York satte kyrka och personal under stark press i uppgiften att stödja och trösta många medmänniskor. Flygolyckan på flygplatsen i Milano blev ännu ett tillfälle där utsänd SKUT-personal fick göra en stor insats i en ytterlig krissituation. Dessa händelser har satt stor press inte bara på de närliggande kyrkorna utan har blivit tillfällen då människor mer än vanligt sökt stöd och tröst i de svenska utlandskyrkorna runt om i världen. De nog så viktiga ordinarie ekumeniska vardagskontakterna, som varje utlandsförsamling står i, har också blivit särskilt betydelsefulla i krissituationerna och givit ömsesidigt stöd och fördjupade kontakter.
Verksamheten i Sverige och på kyrkokansliet har i enlighet med målen syftat till att skapa förutsättningar för en väl fungerande utlandsförsamling och göra denna känd och understödd i hemlandet. Under året har SKUT:s 125-årsjubileum firats och präglat verksamheten positivt under vårterminen och aktiviteterna runt den första rikskollekten på påskdagen. För SKUT generellt har de tragiska händelserna under hösten inneburit en ovanligt bred och positiv mediabevakning, som lyft fram och understrukit utlandsförsamlingarnas verksamhet och betydelse. Kanske det tydligaste uttrycket under jubileumsåret för en verksamhet vars betydelse ständigt växer.
De uppsatta målen har i stort uppfyllts.
Effektmål
Huvudprogram Verksamhetsutveckling:
· Att besöka samtliga verksamhetsplatser under en fyraårsperiod, varav minst åtta under 2001.
Nämndens besöksresor till Antwerpen, Bryssel, Nice, Paris, Fuengirola, Torrevieja, Wien, Milano, Sao Paulo, Rio de Janiero, Bunos Aires, Santiago samt inplanerade biskopsvisitationer i Schweiz, Polen och Kina har utförts och rapporterats i nämnden, där särskilt upptagna punkter följs upp. Årets mål har därmed uppnåtts och vid mandatperiodens slut kommer samtliga verksamhetsplatser att ha besökts.
· Att använda befintliga och utveckla tolkningsredskap för redovisning av verksamhets- och omvärldsanalys, framtagning av modell för samordning av verksamhetsberättelser, reserapporter och övrig rapportering, varav sistnämnda modell skall vara klar senast 2003.
Utöver de ordinarie statistik-, besöks- och verksamhetsrapporterna har det omfattande arbetet med församlingsinstruktioner för SKUT:s samtliga verksamhetsplatser påbörjats och beräknas vara slutfört under 2003.
Huvudprogram Utlandspersonal:
· Att utsänd personal vid samtliga verksamhetsplatser regionvis skall ha samlats till arbetslagskonferenser senast under 2001.
Målet att samla all utsänd personal till regionvisa konferenser har redan tidigare uppnåtts. Under året har personalen i Asien, Australien och halva personalstyrkan i Europa deltagit i arbetslagskonferenser. Asienkonferensen har som tidigare skett i samarbete med Norska kyrkan i utlandet.
· Att under 2001 ha upprättat en handlingsplan rörande arbetsmiljöfrågor och gjort denna känd.
Arbetsmiljöfrågorna har förts in i introduktionsutbildningen samt följts upp vid personalkonferenserna. Genom att lokala handlingsplaner och befattningsbeskrivningar tagits fram har målet uppnåtts.
· Att utveckla för inblandade parter metoder för samarbetet mellan nämnd/kansli, lokala kyrkoråd respektive föreståndare vid tillsättningsförfarandet i samband med tillsättning av ny personal, som senast föreligger 2003.
Olika rekryteringsmodeller har prövats, vilka involverar alla inblandade parter. Fungerande metoder beräknas föreligga 2003.
· Att vid utgången av 2003 ha utvecklat ett samarbete med ombuds- och stiftsorganen för tillvaratagande av hemvändande personal.
I det för den internationella verksamheten gemensamma programmet med besök i samtliga stift, vilket avslutas i första fasen under våren 2002, har detta samarbete påbörjats. Också i det gemensamma arbetet med de internationella ombuden är detta mål på god väg att uppnås.
Huvudprogram Utlandsekonomi:
· Att omsättningshastigheten på kapital vid verksamhetsplatserna inte skall minska.
Genom styrning i budget och kontinuerlig uppföljning har detta mål i stor sett uppnåtts.
· Att de utsända ramanslagens andel av totala kostnaden för utlandsverksamheten skall minska från 13 till 11 procent vid utgången av 2002 och att överföring sker i samma grad till förmån för reparationer och underhåll av fastigheter.
Ekonomiskt ger utlandsverksamheten fortsatt positiva resultat i de lokala insamlingsaktiviteterna, vilket gjort det möjligt att under 2001 uppnå målet.
· Att minst 80 procent av budgetkostnaden 2003 skall hänföras till utlandsverksamheten.
Målet var inte uppnått i budget för 2001, och ser inte ut att kunna uppnås på grund av de minskande anslagen och de bestående kanslikostnaderna. Utvecklingen och utökningen av Svenska kyrkans närvaro i takt med de ökande behoven runt om i världen kräver mer än dagens anslagsnivå.
Huvudprogram Sverigearbete:
Delprogram kommunikation och media:
· Att till utgången av 2002 skall 75 procent av svenska folket känna till SKUT och 50 procent av dem uppfatta verksamheten som angelägen.
· Att till utgången av 2002 skall 75 procent av Svenska kyrkans förtroendevalda ha kunskap om SKUT:s verksamhet och 75 procent av dem ha positiv attityd till verksamheten.
· Att till utgången av 2002 skall 60 procent av församlingarnas ungdomsgrupper ha fått information om SKUT:s verksamhet.
· Att till utgången av 2002 skall 75 procent av kyrkans anställda ha kunskap om SKUT:s verksamhet och 75 procent av dem ha positiv attityd till densamma.
De uppsatta målen är troligen väl optimistiska och delvis för omfattande för att helt kunna följas upp. Genom riktade informationsinsatser till Svenska kyrkans förtroendevalda, anställda och ungdomsgrupper görs försök att nå målen. Med årets speciella mediabevakning kan man förmoda att även allmänheten har nåtts och ser positivt på SKUT:s verksamhet i större omfattning än tidigare. Uppföljningen av måluppfyllelsen har skett genom för kyrkokansliet gemensamma enkäter och deltagande i TEMO-undersökningar. Bevakningen av pressklipp har också gett en kontinuerlig uppföljning av bilden i media.
· Att vid utgången av 2003 skall all utlandspersonal deltagit i fortbildning inom kommunikation och IT för att stärka informationsarbetet ute och hemma samt att 80 procent av alla utlandskyrkor skall ha egen hemsida.
Kyrkokansliets informationsenhet och IT-experter har kontinuerligt arbetat med att få hemsidor för alla utlandskyrkor och hålla dessa uppdaterade. Detta har skett i samband med utlandspersonalens introduktions- och fortbildningsveckor och med särskilda insatser, vilket gör att målen bör kunna uppnås under 2003.
Delprogrammet Insamling:
· Att antalet regelbundna givare vid utgången av 2002 skall ha ökat med 10 procent jämfört med slutat av 1999.
· Att årligen samla in minst 12 miljoner kronor.
Antalet regelbundna givare har inte ökat och målet kan bli svårt att nå under 2002. Däremot har den totala insamlingen givit ett par miljoner mer genom att kollekter och testamenten ökat.
· Att vid utgången av 2002 skall 80 procent av församlingar, ombud och gåvogivare ha stort förtroende för att insamlade medel används på avsett sätt och vara helt tillfreds med den information de får.
I informationsarbetet riktat till de respektive grupperna har de delgivits medlens användning och genom enkäter följs förtroendet upp.
För delprogram Internationell folkbildning skall följande mål vara uppfyllda 2003:
· Att det i alla Svenska kyrkans församlingar skall finnas valda ombud för SKUT och minst 75 procent av dem vara väl införstådda med sitt uppdrag.
· Att det skall finnas en konkret samverkan mellan ombud, stiftstyrelse och tjänsteman när det gäller Svenska kyrkans internationella åtaganden.
Genom att det gemensamma ombudsmaterialet Frivillighetens former har tagits fram föreligger ett pedagogiskt material för den internationella ombudsverksamheten. Med riktade insatser till kyrkoråden arbetas för att ombud skall utses i alla församlingar och inom respektive stiftsgrupper följer man upp val och utbildningsinsatser. I samband med de ovan nämnda stiftsbesöken har den konkreta samverkan påbörjats och kontaktpersoner utsetts.
· En genomtänkt årsplan för utbildning och information för unga människor under 30 år skall vara etablerad.
Detta arbete kommer att påbörjas under 2002.
· Minst 75 procent av alla församlingar/pastorat och stift skall ta till vara den resurs som årets hemkomna SKUT-medarbetare utgör.
I satsningarna på ombudsverksamheten, uttryckt bl.a. i Frivillighetens former, har detta arbete påbörjats, liksom i de pågående stiftskontakterna. Arbetet kommer att vidareutvecklas i samarbete med de övriga internationella verksamheterna.
Ekonomisk resultatanalys
Årets externa intäkter är ca två miljoner högre än såväl budget som föregående års värden. De viktigaste orsakerna är en extraordinär intäkt från den nu avslutade försäljningen av kyrkolokalerna i Hirtshals samt ökade testamentsintäkter och församlingskollekter. Övriga former av givande och enskilda gåvor har en vikande tendens.
Den stora insamlingsverksamheten utomlands, som inte ingår i detta bokslut, måste dock nämnas då mer än hälften av den totala verksamhetens ekonomi utgörs av dessa medel, som också fortsätter att öka år från år. Detta gör att nuvarande verksamhetsomfattning har kunnat bibehållas trots de ofrånkomligt ökande kostnaderna.
Kostnader för utlandspersonal har blivit något lägre än budgeterat på grund av att sociala avgifter i den nya situationen, med den utsända personalen skriven utomlands, är omöjlig att exakt beräkna i förväg. Kostnaden för en av personalkonferenserna har blivit något lägre än beräknat, liksom kostnaden för underhållsanslag.
Resterande lager av trycksaker och material debiteras först när de beställs och innebär att nuvarande överskott på dessa poster inom Sverigeprogrammet budgeteras vidare för nästa år.
Sammantaget har detta inneburit att netto 3,0 miljoner kronor kunnat föras till SKUT:s avsättningar.
Väsentliga händelser efter årsskiftet
Funderingarna inför framtiden är givetvis starkt knutna till SKUT-utredningen, som varit på remiss och kommer att presenteras för Kyrkomötet under 2002 för beslut om den framtida inriktningen.
Särskilt oroande har det beskurna nationella anslaget till SKUT:s verksamhet under 2002 blivit. Nämnden för SKUT anser det nödvändigt att anslaget till denna form av både långsiktig och krisberedd församlingsverksamhet blir knuten och säkrad till en bestämd ambitionsnivå i verksamheten. Skulle den i rambudgeten för de närmaste åren beslutade anslagsnivån inte kunna upprätthållas, måste aktiva verksamhetsplatser avvecklas. I en tid då allt tyder på en fortsatt ökande internationalisering och där utlandskyrkornas verksamhet efterfrågas alltmer, är kyrkans närvaro utomlands en betydande framtidsfråga för hemmakyrkan.
Ledamöter och ersättare i Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet
Ordinarie ledamöter
F. riksdagsledamoten Karin Israelsson, ordförande, utredare Inger Krantz, 1:e vice ordförande, kanslist Reidar Gustafsson, utredningschef Lars Starkerud, kontraktsprost Björn-Eric Carlsson, 2:e vice ordförande, konsult Erna Arhag, lärare Elsa Spännar, kontraktsprost Jan Anders Jansson, landstingspolitiker Monica Karlsson.
Ersättare
Fritidsassistent Ann-Charlotte Svensson, assistent Kerstin Björk, f. ombudsman Johan Holm (t.o.m. 17 maj 2001), ombudsman Chang Strömberg (fr.o.m. 18 maj 2001), redaktör Bengt Olof Dike, inköpare Kristina Sandström, komminister Sonja Grunselius, kyrkogårdsföreståndare G Olof Kjellström, kyrkoherde Lars Ekblad, bitr. partisekreterare Susann Torgerson.
Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet har sammanträtt den 26 januari, 15 mars, 17 maj, 1 juni, 1-2 oktober och den 27 november. Nämnden har därutöver arbetat genom sitt arbetsutskott och sitt tillsättningsutskott.
Jan Madestam
Verksamhetsområdeschef
Resultatrapport Svenska kyrkans nationella nivå, VO: Verksamhet bland svenskar i utlandet