Bilaga 3. Svenska kyrkans nationella nivå
Verksamhetsområde Kyrkorätt och organisation
Årsrapport 2001
Verksamhetsområdet omfattar följande huvud- och delprogram:
· Huvudprogram Kyrkorätt
- delprogram Utgivning av kyrkliga bestämmelser
- delprogram Juridiska ärenden i övrigt
- delprogram Juridisk rådgivning till stift och församlingar
· Huvudprogram Organisation
- delprogram Kyrkobokföring
- delprogram Val- och indelningsfrågor
- delprogram Vissa andra organisationsfrågor för den samlade kyrkan
· Huvudprogram Totalförsvarsfrågor och säkerhetsskydd
- delprogram Kyrklig beredskap
- delprogram Militär själavård
- delprogram Säkerhetsskydd
Verksamhetsområdets mål
Inriktningsmål
· Beslutade bestämmelser skall utges korrekt och effektivt.
· Juridiska ärenden skall handläggas rättssäkert och effektivt samt med teologisk medvetenhet.
· På begäran skall stift, församlingar och samfälligheter erhålla råd i juridiska frågor.
· Kyrkobokföringsärenden skall handläggas korrekt och effektivt.
· En valorganisation skall skapas i enlighet med kyrkoordningens bestämmelser om direkta val.
· Indelningsärenden skall handläggas korrekt och effektivt.
· Stödet till stift och församlingar på kris- och katastrofområdet, med särskild inriktning på svåra fredstida händelser och höjd beredskap, skall fördjupas.
· Sådana ärenden om militär själavård som ankommer på Kyrkostyrelsen skall handläggas effektivt.
· Kyrkokansliets behov av säkerhetsskydd skall tillgodoses.
Verksamhet och måluppfyllelse
Verksamhetsområdets största enskilda arbetsuppgift under året har varit genomförandet av 2001 års kyrkoval. Detta har genomförts i god överensstämmelse med kyrkoordningens bestämmelser. Valdeltagandet var både för valet till Kyrkomötet och för valet i genomsnitt drygt 14 procent (valdeltagandet vid 1997 års kyrkoval var ca 10 procent). Av valets 36 090 ordinarie platser kunde 35 896 platser besättas, vilket lämnar 194 platser obesatta. Ett val till kyrkofullmäktige har fått göras om på grund av allvarliga avvikelser från föreskriven ordning (förhandsröster lades av misstag i fel urna), fem val har fått göras om på grund av att sammanräkningen inte kunde slutföras. En utförlig utvärdering av valet presenteras för Kyrkomötet i en särskild skrivelse.
Därutöver har i första hand löpande verksamhet bedrivits.
Utredningen om Svenska kyrkan i utlandet. Organisation och uppgifter har slutförts under året och ärendet överlämnas som en skrivelse till 2002 års kyrkomöte. Inom ett särskilt projekt har arbete skett rörande etiska frågor i kyrkans kapitalförvaltning. Vidare har en utredning om kris- och katastrofberedskapen i Svenska kyrkan, Krishantering - den kyrkliga beredskapen i förändring, framlagts under året. Den vidare hanteringen av de olika förslagen bereds för närvarande. Utredningen om församlingspedagogernas ställning som skulle slutföras under 2001 kommer att slutföras först under början av 2002.
Effektmål
· Beslutade bestämmelser skall utges inom en månad från det att dokumenterat beslut föreligger.
· Juridiska ärenden som har inkommit eller på annat sätt aktualiserats mer än tre veckor före ett sammanträde med Kyrkostyrelsen skall läggas fram för beslut vid detta sammanträde. Om styrelsen har inrättat ett särskilt förtroendevalt beredningsorgan, skall treveckorstiden i stället räknas i förhållande till sammanträde hos beredningsorganet.
· Framställda frågor i juridiska ärenden från stift, församlingar eller samfälligheter skall besvaras inom en vecka.
· Inkomna kyrkobokföringsärenden skall handläggas inom en vecka.
· Förfrågningar om uppgifter ur kyrkobokföringsregistren skall besvaras senast dagen efter att de framställts.
De nu angivna effektmålen avser tidsfrister för olika åtgärder. I stor utsträckning har de förelagda tiderna kunnat hållas, även om någon fullständig måluppfyllelse inte har uppnåtts på grund av mängden ärenden i förhållande till tillgängliga resurser.
· Valorganisationen skall förberedas så att allmänna kyrkliga val kan äga rum i september 2001.
Målet har uppfyllts genom att kyrkovalet har ägt rum den 16 september 2001. För en närmare utvärdering av valet hänvisas till en särskild skrivelse till Kyrkomötet.
· Minst en inomkyrklig beredskapsövning med stiften skall ledas och genomföras.
Övningsprojektet Svenska kyrkans stift vid stora olyckor och katastrofer har kunnat implementeras i drygt hälften av stiften. Även andra kontakter med stiften har förekommit. Alla stift har därför under året varit involverade i någon form av nationellt anordnad övningsverksamhet. Målet har således i huvudsak uppfyllts.
· Den militära själavården skall finansieras i enlighet med avtal om detta med Försvarsmakten.
Målet har uppfyllts genom utbetalningar till Försvarsmakten i enlighet med avtalet.
· Stiftens och församlingarnas behov av rådgivning i säkerhetsskyddsfrågor skall tillgodoses.
Till nationella nivån framställda frågor om säkerhetsskydd har besvarats. Någon utredning av de föreliggande behoven har inte skett och finns inte inlagd i planeringen. Det går därför inte att bedöma om detta mål har uppfyllts.
· Råd och rekommendationer avseende hantering av sekretessbelagda handlingar skall utarbetas i samråd med stiften och vara klara senast 2001.
Utarbetandet av råd och rekommendationer har försenats på grund av andra angelägna arbetsuppgifter för befintlig personal. Tillgången av medel inom huvudprogrammet Totalförsvar och säkerhetsskydd har inte möjliggjort anställning av extra personal för denna uppgift. Målet har således inte uppfyllts. Något behov av särskild utvärdering, som i och för sig var planerad, har mot denna bakgrund inte förelegat. Planen är att målet i stället kommer att uppfyllas under 2002.
· Kyrkokansliets behov av IT-skydd skall vara genomgånget och tillgodosett vid utgången av år 2001.
Behovet av IT-skydd har utretts och till sina väsentliga delar åtgärdats. Utvärdering har skett genom att en särskild rapport har upprättats och tillställts generalsekreteraren.
Ekonomisk resultatanalys
Nettokostnaden för verksamhetsområdet och därmed den nationella finansieringen har varit 10,5 miljoner kronor lägre än budget beroende på att nettokostnaden för kyrkovalet blivit högre än budgeterat. Budgeten lades under hösten 2000 när avtalade priser ännu inte förhandlats fram och delvis mot bakgrund av vad som visat sig vara felaktig information om RSV:s valsystemkostnader. Delförklaringar till överdraget är att kostnaderna för utvecklingen av IT-systemet blivit avsevärt högre än beräknat, att efterfrågan på valsedlar och valmaterial överstigit prognoserna samt att en informationsbroschyr måste tryckas om. Den bruttokostnad för valsystemet som belastat verksamhetsområdet är 79 miljoner kronor, varifrån dock avgår de 5 miljoner kronor som fakturerats för valsedelskostnader.
Samtidigt har kostnaderna för den juridiska verksamheten, för kansliet och för Kyrknätet varit lägre än budget, i det senare fallet främst genom att kostnaderna för avvecklingen av Kyrknätet AB kunnat täckas av balanserade överskott inom det bolaget.
Lars Friedner
Verksamhetsområdeschef
Resultatrapport Svenska kyrkans nationella nivå, VO: Kyrkorätt och organisation