Motion till Kyrkomötet
2002:165
av Lars Ekblad
om evangeliebokens ämnesrubriker
|
Kyrkomötet
Mot 2002:165
|
Med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:4 Den svenska evangelieboken
I det förslag till ny evangeliebok som läggs fram av Kyrkostyrelsen (KsSkr 2002:4) föreslås att den nuvarande ordningen med ämnesrubriker över kyrkoårets söndagar och helgdagar skall behållas.
Evangelieboksgruppen föreslog i sitt evangelieboksförslag (Svenska kyrkans utredningar 2000:4-5) - här nedan kallat EBF 2000 - att ämnesrubrikerna skulle ersättas av bibelcitat, hämtade från någon av den aktuella dagens läsningar.
Enligt min mening bör de nuvarande ämnesrubrikerna i evangelieboken helt utgå i den kommande evangelieboken. De bör inte heller ersättas av bibelcitat.
Urvalet av teman och dithörande ämnesrubriker kan lätt bli godtyckligt och mer avspegla tillfälliga opinioner, vilket debatten i flera kyrkomöten också visar. Urvalet har också ändrats flera gånger eftersom rubriker och "teman" för de olika sön- och helgdagarna upplevts som inaktuella och andra, mer aktuella, efterlysts. Detta förhållningssätt ger också det framlagda förslaget några exempel på, t.ex. tjugonde söndagen efter trefaldighet, som från att idag ha rubriken "Våra hem" och tematiskt behandla äktenskapet och familjen föreslås få en ny inriktning mot mänskliga relationer i allmänhet. Likaså har temat "Förspillda tillfällen" (tionde söndagen efter trefaldighet) ersatts av "Nådens gåvor".
Ett annat skäl att låta ämnesrubriker och bibelcitat utgå är att de ofta styr förkunnelsen på ett icke önskvärt sätt. Alltför många predikanter väljer att i första hand predika över söndagens "ämne" istället för de aktuella bibeltexterna, som snarare får fungera som exempel och tillämpningar av det ämne som anges för dagen. I EBF 2000 redovisar evangelieboksgruppen samma uppfattning. Ämnesrubrikerna får ofta en alltför styrande roll i förkunnelsen och i användningen av dagarnas bibelläsningar. Likaså har de ofta kraftigt påverkat urvalet av texter för den aktuella dagen.
I EBF 2000 motiveras förslaget att låta ämnesrubrikerna utgå bl.a. med att påvisa hur svårt det kan vara att förena en viss dags bibeltexter med ett givet tema. Det beror till stor del på att det historiskt givna urval av bibelläsningar som möter oss i evangelieboken har sina rötter i en komplicerad tillkomstprocess med medeltida eller ännu äldre ursprung. Det är en ordning som Svenska kyrkan har valt att bevara. Gång efter annan har framförts förslag till en mer radikal omgestaltning av Svenska kyrkans kyrkoår med utgångspunkt i läromässiga eller pedagogiska principer. Sådana förslag har genomgående avvisats.
Jag menar att det nu är tid lämna modellen med särskilda rubriker för de olika sön- och helgdagarna i evangelieboken. Flera goda skäl talar för det. Det är för övrigt en ordning som inte använts särskilt länge i Svenska kyrkan. Den infördes 1921.
Mot bakgrund av vad som ovan framförts föreslår jag att Kyrkomötet beslutar
att den kommande evangelieboken inte skall innehålla ämnesrubriker till kyrkoårets söndagar och helgdagar.
Pristina, Kosovo, den 31 juli 2002
Lars Ekblad