Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Motion till Kyrkomötet
2002:164
av Susann Torgerson m.fl.
om överlämnande av SKUT till Visby stift

Kyrkomötet

Mot 2002:164

Motion med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:7 Tillsyns- och främjandefunktioner för Svenska kyrkans utlandsförsamlingar
Lämna inte över SKUT till Visby stift!

Kyrkostyrelsen har accepterat SKUT-utredningens förslag att föra över ansvaret för Svenska kyrkan i utlandet till Visby stift. Vi är många som anser att detta vore ett felaktigt beslut.

Svenska kyrkan i utlandet är alltför viktig för att primärt bli en angelägenhet för Visby stift. SKUT är en riksangelägenhet och ett av de viktigaste medlen att nå människor med evangeliet. Utlandsverksamheten bör inte utlokaliseras till ett enskilt stift. Att med "skohorn" pressa in SKUT i en säregen stiftsmodell med biskopen i Visby som ansvarig biskop och ett specialdomkapitel med övervägande dominans av gotlänningar samtidigt som styrelse och förvaltning skall ligga kvar i Uppsala kan inte vara lämpligt eller rationellt.

Vi har uppfattat att ärkebiskopens arbetsbörda är alltför stor för att också rymma uppgiften av vara ansvarig biskop för utlandsverksamheten. Detta faktum accepterar vi självfallet. Men det förhållandet i kombination med ambitionen att skapa meningsfulla uppgifter för biskopen i Visby bör inte få styra lokaliseringen och organisationen av ansvaret för Svenska kyrkans utlandsverksamhet. Inget hindrar däremot att en särskild SKUT-biskop utses av ärkebiskopen utan att överbyggnaden med ett särskilt domkapitel kommer till. Denna SKUT-biskop kan då också lämpligen vara ledamot av den nya SKUT-styrelsen.

Den nya kyrkoordningen bör tillämpas också för utlandsverksamheten. I detta ligger betoningen av församlingen och dess ansvar. Inom SKUT pågår också ett ambitiöst arbete med församlingsinstruktioner på de platser där man kan tala om församlingsbildningar. Men parallellen med församlingar i Sverige kan inte bli hundraprocentig. Finansieringsformerna och andra förhållanden, t.ex. det ekumeniska samarbetet, är olika dem på hemmaplan.

Enligt vår mening bör inte ett särskilt domkapitel för utlandsverksamheten inrättas. Ett marginellt förstärkt visbydomkapitel kan omöjligen ha större kompetens än den styrelse som följer verksamheten kontinuerligt. Den tillsynsfunktion som kyrkoordningen stipulerar kan ligga kvar hos SKUT-nämnden, vilket fungerat väl hittills. Ett alternativ kan vara att låta tillsynen över dem som innehar kyrkans vigningstjänst och som går ut i utlandstjänst ligga kvar hos det stift den utsände kommer från. Eftersom SKUT-förordnandena alltid, till skillnad från tjänsterna i Sverige, är tidsbegränsade kan en sådan ordning uppfattas som naturlig.

Om ärkebiskopen bedömer att det inte är möjligt att också fungera som biskop för utlandsverksamheten kan han uppdra åt en annan biskop, eventuellt biskopen i Visby, att vara biskop för utlandsverksamheten och då också ledamot av styrelsen för SKUT.

Med anledning av ovanstående föreslår vi att Kyrkomötet beslutar

att avslå de delar av Kyrkostyrelsens förslag i skrivelse 2002:7 som innebär ett inrättande av ett särskilt domkapitel i Visby för Svenska kyrkans utlandsverksamhet.

Grundsund och Stockholm den 31 juli 2002

Susann Torgerson Urban Gibson Lars Starkerud

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp