Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Motion till Kyrkomötet
2002:147
av Reidar Gustafsson
om nedskärningar vad avser SKUT

Kyrkomötet

Mot 2002:147

Motion med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:1 Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2003-2005

I rubricerade skrivelse har Kyrkostyrelsen som långsiktigt mål att sänka kostnaderna med 20 % jämfört med anslagsnivån för perioden 2002-2004. Detta kommer att få stora konsekvenser inom vissa verksamhetsområden. Bland annat för verksamhetsområdet Svenskar i utlandet (SKUT). I den konsekvensanalys som finns i skrivelsen säger man att en följd av nedskärningarna blir, att "en begränsning i möjligheter att fortsätta bedriva verksamhet på vissa platser om inte bortfallet av nationell finansiering kan kompenseras genom organisatoriska förändringar eller ökad lokal finansiering kan ske". Detta låter sig enkelt sägas när det rör en verksamhet som till allra största delen finansieras genom anslag från den nationella nivån och till allra största delen rör personalrelaterade kostnader.

SKUT bedriver i dag verksamhet på ca 44 platser världen runt. Huvuddelen av de kostnader som denna verksamhet drar, är som ovan sagts personalkostnader. Under i stort sett hela 1990-talet har nivån på anslagen legat stilla. Inom verksamhetsområdet har därför stor varsamhet med pengar varit av största vikt. Översyn av kostnadsbilden och besparingsåtgärder har kontinuerligt varit en ständigt återkommande punkt på sammanträdesagendan. Därför känns det svårt att ytterligare skära i verksamheten.

Redan under innevarande budgetår har vissa åtgärder vidtagits för att leva upp till de besparingsbeting som ålagts verksamheten. Detta innebär att det i nuläget kan bli aktuellt med nedläggning av 2-3 verksamhetsplatser som är möjliga att dra in då personalens tjänstgöringsavtal löper ut. För andra platser kommer det att bli oerhört svårt att under perioden vidta åtgärder då anställningskontrakten löper på längre tid. Man kan inte behandla anställd personal hur som helst. Detta skulle i en förlängning kunna kosta kyrkan både pengar och goodwill. Från SKUT:s sida vill vi inte bidra till detta. Nämndens målsättning är att efter hand som kontrakten löper ut, se över de platser som eventuellt kan beröras.

Samtidigt med besparingarna föreslår Kyrkostyrelsen att de ändamålsdestinerade medel som verksamheten har, skall avvecklas under den löpande budgetperioden. Detta för att minska de direkta konsekvenserna av nedskärningarna fram till 2004. Detta är inte bra. Dessa medel har under en följd av år sparats för olika akuta insatser på de platser där behov har funnits. Nu vill man nyttja dessa medel under tre år och därefter skall verksamheten för liknande akuta insatser vända sig till Kyrkostyrelsen och där anhålla om bidrag. I en motion till Kyrkomötet uttrycker man inte i text vad detta liknar.

Konsekvenser

En konsekvens rörande måluppfyllelsen "att svara för Svenska kyrkans verksamhet på platser där det finns ett betydande antal svenskar ...", blir att verksamheten kommer att minska i samma omfattning som besparingarna. Detta innebär att kontaktytan med Svenska kyrkans medlemmar kommer att minska med 170 000 besökare per år, antalet gudstjänstdeltagare med 45-50 000 per år i utlandskyrkan och den diakonala verksamheten som sjukbesök, fängelsebesök m.m. beskäras i samma grad. Verksamhetsmässigt och ekonomiskt kan resultatet bli ännu större eftersom utlandsverksamheterna bär drygt 50 % av den totala budgeten, som också förväntas minska i samma mån som antalet medarbetare och andra aktiviteter minskar.

Om dock nedskärningarna av det nationella anslaget blir mindre omfattande, ges möjligheten för verksamheten bland svenskar i utlandet att bibehålla sin positiva tillväxttakt och vara en ökande kontaktyta mellan Svenska kyrkan och hennes medlemmar. Den tilltagande internationaliseringen innebär ständigt nya utmaningar och förväntningar på Svenska kyrkans närvaro i utlandet. Närvaron av "hemmakyrkan" i alla de nya miljöer där svenskar vistas för sitt uppehälle eller för sin fritid och i synnerhet när krissituationer uppstår, efterfrågas och ger kyrkan unika möjligheter att möta människors livsavgörande behov.

Mot bakgrund av det ovan anförda föreslår jag att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att inte fullt ut genomföra de nedskärningar vad avser SKUT, som föreslås i KsSkr 2002:1.

Älvsbyn den 29 juli 2002

Reidar Gustafsson

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp