Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Motion till Kyrkomötet
2002:72
av Hans-Olof Andrén
om spärr i kyrkomötesvalet

Kyrkomötet

Mot 2002:72

Kyrkoordningens bestämmelser om val till Kyrkomötet kom till utan någon teologisk analys. Mycket uppmärksamhet ägnades demokratifrågor och valtekniska frågor, vilket naturligtvis är mycket angeläget, men nästan inget arbete lades ned på grundläggande kyrkosynsfrågor såsom: representerar Kyrkomötet de kyrkotillhöriga eller församlingarna (eller stiften)? Hur ser andra kyrkor, främst de lutherska, på Kyrkomötets (generalsynodens/provinsialsynodens) ställning och funktion, och vilka konsekvenser i fråga om val av ledamöter har denna syn lett till? Det som inte hanns med före relationsförändringen av ecklesiologisk analys måste förstås göras efter förändringen, och det är därför tillfredsställande att Kyrkostyrelsen i KsSkr 2002:8 sid. 13 förutskickar en närmare teologisk, praktisk och demokratisk analys av "förutsättningarna för direktval till Svenska kyrkans beslutande organ och eventuella behov av förändringar".

I kyrkoordningen har proportionaliteten i kyrkomötesvalet genomförts mycket konsekvent, vilket medför att reglerna är mycket generösa mot små nomineringsgrupper jämfört med riksdagsvalets spärregler. Kombinationen av utjämningsmandat, tämligen lågt valdeltagande och avsaknad av spärregler medför att grupper med endast några tusen röstande, utspridda över hela landet, kan erhålla mandat i Kyrkomötet. Svenska kyrkan utsätter sig därmed för risken att grupperingar utan förankring på församlings- eller stiftsplan utnyttjar Kyrkomötet som en plattform för att föra ut sina budskap. Mot bakgrund av valresultatet 2001 är det för Kyrkomötets trovärdighets skull angeläget att denna risk minskar redan vid nästa kyrkomötesval. En regel om att utjämningsmandat endast kan tilldelas den grupp som tagit minst ett fast mandat skulle kunna vara en utväg. En spärregel om minsta andel röster (exempelvis 2 %) för att erhålla mandat kan kanske också övervägas. Problemet bortfaller givetvis om Kyrkomötet väljs indirekt, men eftersom en sådan förändring inte tycks kunna bli aktuell redan nästa val bör Kyrkostyrelsen överväga förändringar som kan införas redan till valet 2005.

Med hänvisning till vad som ovan anförts föreslår jag att Kyrkomötet beslutar

att ge Kyrkostyrelsen till känna vad som i motionen anförts om behovet av spärregler för små nomineringsgrupper vid kyrkomötesvalet.

Brämön den 14 juli 2002

Hans-Olof Andrén

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp