Motion till Kyrkomötet
2002:63
av Per Lindberg och Tomas Forsner
om indirekta val 2005
|
Kyrkomötet
Mot 2002:63
|
Med anledning av Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:8 Utvärdering av kyrkovalet 2001
Kyrkostyrelsen föreslår i skrivelsen 2002:8 att inga större förändringar bör ske inför 2005 års kyrkoval och att analysen skall fortsätta vad gäller teologiska, praktiska och demokratiska aspekter. Samtidigt redovisar man att kyrkovalets kostnader blev långt större än vad man räknat med.
Redan debatten kring beslutet om kyrkovalets utformning i kyrkoordningen visade att de teologiska förutsättningarna för valet inte stämde överens med kyrkoordningens inriktning med församlingarna som basen i Svenska kyrkan. De övriga nivåernas uppgifter handlar om att främja församlingarnas verksamhet. Den genomförda utvärderingen visar också att väljarkåren uppfattar de lokala valen som viktigast och att kyrkoval knappast är att betrakta som en riksangelägenhet. Därför bör valsystemet i princip utformas så att församlingar och samfälligheter i indirekta val utser sin representation till övriga nivåer.
I avvaktan på den fortsatta fördjupade analysen om förutsättningarna för val till Svenska kyrkans beslutande organ bör redan till valet 2005 en återgång ske med direkta val enbart till den lokala nivån. Ett sådant förslag till utformning av kyrkliga val finns presenterat i betänkandet 2KL 1999:1, reservation 2, bilaga A. Detta kan efter viss bearbetning ligga till grund för förslag till förändring i kyrkoordningen inför valen 2005.
Kostnadsanalysen i utvärderingen antyder att merkostnaderna för att genomföra fyra direkta val kan överstiga 30 miljoner kronor. Med vårt förslag kommer betydande belopp att sparas.
Vi föreslår att Kyrkostyrelsen beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2003 års kyrkomöte lämna förslag om ett förändrat system för år 2005 års kyrkoval, med inriktning på indirekta val för stiftsnivå och nationell nivå.
Borås och Götene i juli 2002
Per Lindberg Tomas Forsner