Motion till Kyrkomötet
2002:62
av Christina Schnackenburg och Annette Lundquist Larsson
om diakonår
|
Kyrkomötet
Mot 2002:62
|
Diakonin är en mycket viktig del av kyrkans verksamhetsområde. De framtida behoven kommer med största sannolikhet att öka. Enligt kyrkoordningens 32 kap. 5 § får till diakon i Svenska kyrkan bara vigas den som av domkapitlet blivit godkänd i diakonexamen.
Enligt samma 32 kap. 6 § får i diakonexamen prövas endast den som genomgått utbildningen, den praktiska tjänstgöringen som fastställs av Kyrkostyrelsen och som skall tjänstgöra som diakon inom stiftet. En förutsättning för vigningen är således att man innan vigningen har anställts i en församling. För att församlingen skall kunna anställa vederbörande förutsätts att man är vigd. Kyrkomötet har tidigare visserligen framhållit stiftens och biskopens ansvar för de nyvigda diakonerna. Det förutsätts att stiften prövar olika vägar och att ett erfarenhetsutbyte sker. I de stift där det finns gott om lediga diakontjänster har den blivande diakonen troligen inga svårigheter att hitta en tjänst men i ett stift med få lediga tjänster blir situationen en annan.
Detta är enligt vår uppfattning mycket otillfredsställande. Den som vigs till diakon bör så snart som möjligt efter godkänd examen få komma ut i tjänst. En nyutexaminerad präst har en ettårig garanterad tjänst som pastorsadjunkt inom stiftet. En nyutexaminerad diakon borde ges samma möjlighet.
Vi föreslår att Kyrkomötet beslutar
att uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samråd med stiften verka för att nyutexaminerad diakon erhåller ett "diakonår" inom stiftet på samma villkor som pastorsadjunkterna.
Stockholm den 20 juni 2002
Christina Schnackenburg Annette Lundquist Larsson