Kyrkorättsutskottets betänkande
2002:5
Kyrkobokföringsarkiven
|
Kyrkomötet
Kr 2002:5
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas en motion om att Svenska kyrkan aktivt skall agera för att landsarkiven skall överlämna mikrokopior av kyrkobokföringsarkiven till församlingarna och samfälligheterna.
Förslag till beslut
Utskottet föreslår Kyrkomötet
att avslå motion 2002:83.
Redogörelse för ärendet
Motionen
I motion 83 av Evert Josefsson hemställs att Kyrkomötet beslutar
att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att i samarbete med Församlingsförbundet rekommendera kyrkoförvaltningarna att agera för att landsarkiven återupptar överlämnandet av mikrokopior av kyrkoböcker och att Kyrkostyrelsen uppmärksammar kyrkoförvaltningarna på de möjligheter till kontakter som ges.
Utskottet
Bakgrund
Före relationsändringen mellan Svenska kyrkan och staten var de kyrkliga organen statliga och kyrkokommunala myndigheter inom kyrkan eller kyrkokommunala beslutande församlingar. Handlingar som har inkommit till eller upprättats hos de kyrkliga organen före år 2000 och förvaras hos dessa är allmänna handlingar enligt tryckfrihetsförordningen. Rätten att ta del av dessa handlingar regleras bl.a. i tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen.
Handlingar som inkommit till eller upprättats hos Svenska kyrkan efter relationsändringen blir, med få undantag, inte allmänna, utan enskilda. Rätten att ta del av dessa regleras i lagen om Svenska kyrkan och i kyrkoordningen. Den offentligrättsliga regleringen gäller således inte för dessa handlingar.
Som en konsekvens av relationsändringen skall de offentligrättsliga kyrkliga arkiven avslutas per den 31 december 1999 och nya bildas för tiden därefter. Enligt lagen (1999:288) om överlämnande av allmänna handlingar till Svenska kyrkan eller någon av dess organisatoriska delar för förvaring m.m. (nedan lagen om förvaring) skall allmänna handlingar som upprättats hos eller inkommit till Svenska kyrkan t.o.m. den 31 december 1999 senast den 31 mars 2000 ha överlämnats till en statlig arkivmyndighet, dvs. Riksarkivet eller något av landsarkiven. Regeringen får dock föreskriva att dessa allmänna handlingar får överlämnas till Svenska kyrkan eller någon av dess organisatoriska delar och förvaras där under viss tid utan att handlingarna upphör att vara allmänna. Så har skett i förordning (1999:976) om överlämnande av allmänna handlingar till Svenska kyrkan eller någon av dess organisatoriska delar för förvaring. Det nya kyrkliga organet övertar då den tidigare kyrkliga myndighetens uppgifter i fråga om bl.a. prövning av utlämnande av handlingarna. På sikt skall dock dessa handlingar levereras till de statliga arkivmyndigheterna. Någon generell längsta tid för förvaring har inte bestämts, då förhållandena varierar från fall till fall beroende på omfattningen av arkiven, kyrkans behov av handlingarna och arkivmyndighetens möjlighet att ta emot dem. De kyrkliga myndighetsarkiven bör dock vara överlämnade inom tio år från relationsändringen (prop. 1998/99:38 sid. 171).
En del av de offentligrättsligt reglerade kyrkliga arkiven är kyrkobokföringsarkiven. Dessa innehåller bl.a. de löpande folkbokföringsregistren fram till den 1 juli 1991, då de lokala skattemyndigheterna övertog ansvaret för folkbokföringen. Inför den reformen beslutade regeringen att kyrkobokföringsarkiven skulle överföras från pastorsämbetena till landsarkiven. Leverans av dessa handlingar sker enligt ett av regeringen beslutat tjugoårigt projekt som pågår sedan 1992. Landsarkivens insamlande av kyrkoböckerna pågår och följer en uppgjord plan som innebär att arbetet kan avslutas år 2013 under förutsättning att den statliga finansieringen fortsätter. För närvarande är det Landsarkivet i Vadstena, som samlar in material. Västra och södra Sverige återstår.
I arkivlagen stadgas att en statlig myndighet, vid sidan om gallring och överlämnande till arkivmyndighet, inte får avhända sig allmänna handlingar utan författningsstöd eller särskilt beslut av regeringen. Stöd för att landsarkiven skall kunna överlämna kyrkobokföringsmaterial som Svenska kyrkan redan levererat saknas. Handlingar som Svenska kyrkan sedan tidigare överlämnat till arkivmyndighet omfattas inte av lagen om förvaring.
Före relationsändringen förekom att landsarkiven som lån tillställde församlingarna kopior av mikrofiche på det material som församlingarna hade levererat in. Då församlingarna inte visade något intresse för dessa kopior, beslutade Riksarkivet i oktober 1998 att sluta med denna service. Församlingar som ändå ville ha kopior av mikrokort kunde efter begäran erhålla sådana som lån. Av material som utskottet inhämtat från olika arkivmyndigheter framgår att frågan om utlån till församlingarna har diskuterats även efter relationsändringen. Arkivmyndigheterna har överenskommit att någon generell utlåning inte skall förekomma efter relationsändringen. Vidare framgår att en församlings särskilda administrativa eller rättsliga behov dock skulle kunna motivera ett utlån. Respektive landsarkiv har att ta ställning till en sådan begäran.
Inför ett utlån måste arkivmyndigheten också iaktta reglerna om folkbokföringssekretess i 7 kap. 15 § sekretesslagen. Sekretess gäller för uppgift om enskilds personliga förhållanden om det av någon särskild anledning kan antas att den enskilde eller någon honom närstående lider men om uppgiften röjs. Sekretessen gäller i högst 70 år. Arkivmyndigheten måste därför först göra en sekretessprövning för varje enskild uppgift som lämnas ut. Först sedan sekretessprövning gjorts, kan församlingen eller samfälligheten få en kopia av handlingen i den del den inte är sekretesskyddad.
Det finns dock en möjlighet för arkivmyndighet att lämna ut även sekretessbelagd uppgift. En sekretessbelagd uppgift kan lämnas till enskild med ett förbehåll som inskränker den enskildes rätt att lämna uppgiften vidare. Genom förbehållet uppkommer en tystnadsplikt för den person förbehållet riktar sig till. Överträdelse av förbehållet är straffbart. Ett förbehåll kan dock bara förekomma vid utlämnande till enskild person. Det går således inte att rikta ett förbehåll till en viss församling utan att ange vem inom organisationen det riktar sig till (jfr. JO 1992/93 s. 197 och 1994/95 s. 574).
Överväganden
Med hänsyn till det ovan redovisade gällande regelverket, torde det vara svårt för församlingarna att kunna erhålla en komplett kopia av kyrkbokföringsarkiven. Landsarkiven ger service till släktforskare vid såväl personliga besök som genom skriftliga förfrågningar och telefonförfrågningar. Mycket av det äldre kyrkobokföringsmaterialet finns bl.a. på olika webbplatser på Internet. Mot denna bakgrund, och sett i relation till de personalresurser som tas i anspråk, måste det ankomma på varje enskild församling att avgöra om det är en för dem prioriterad uppgift att biträda släktforskarna med uppgifter. Utskottet kan därför inte tillstyrka motionen.
Uppsala den 19 september 2002
På Kyrkorättsutskottets vägnar
Lars Johnsson
Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Anna-Maria Björkman, Kristina Lejdström, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Benny Jönsson, Gunnar Sibbmark, Stig-Göran Fransson, Inger Lif, Freja Tjärnberg, Inger Dafgård, Lennart Tildemyr, Margareta Börjesson och Ulla Eriksson.
Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.