Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2002:13
Kyrkostatistik

Kyrkomötet

Kl 2002:13

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas en motion från den allmänna motionstiden rörande utvidgning av kyrkostatistiken till att gälla det pastorala programmets i församlingsinstruktionen fyra delar: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Utskottet föreslår med hänvisning till att materialet är för spretigt för att kunna läggas in i kyrkostatistiken att motionen avslås.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

att avslå motion 84.

Redogörelse för ärendet

Motionen

I motion 2002:84 föreslår Gerd Gullberg-Johnson att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att behandla frågan om att kyrkostatistiken från församlingarna i Svenska kyrkan utvidgas, genom att lägga till församlingsinstruktionens fyra delar gudstjänst, undervisning, mission och diakoni.

Utskottet

Bakgrund

Historik

Den kyrkostatistiska databasen sträcker sig från år 1970 och framåt. Redan vid 1992 års ombudsmöte behandlades en motion i vilken hemställdes att de statistiska uppgifter som insamlades och sammanställdes även skulle omfatta den kyrkliga verksamheten som helhet (OMot 1992:540 och OK 1992:509). Kulturutskottet instämde i motionärens uppfattning att de statistikuppgifter som inhämtades inte gav en fullständig redovisning av en församlings verksamhet utan behövde kompletteras. Sammanfattningsvis påtalade utskottet vikten av att formen för den kyrkliga statistiken fortlöpande behöver uppmärksammas, så att den anpassas till förändrade behov. Ombudsmötet följde utskottets hemställan och biföll motionen.

En utveckling av församlingsstatistiken har sedan skett fortlöpande och en översyn med fokus på barn- och ungdomsverksamheten inklusive de frivilligt engagerade gjordes inför årsredovisningen av statistiken för år 2000.

I motion 2001:8 hemställdes att kyrkomötet hos kyrkostyrelsen skulle begära en översyn av statistikformuläret så att de insamlade uppgifterna gav en tydligare bild av frivilliga verksamheter i kyrkan. Kyrkolivsutskottet konstaterade med tillfredställelse att det insamlade materialet skulle bli tillgängligt via nätet och att den kyrkostatistiska databasen skulle möjliggöra för församlingar och stift att göra egna tidsserier samt att se utvecklingen i den egna församlingen i relation till stiftet och hela riket. Utskottet föreslog Kyrkomötet att avslå motionen med hänvisning till svårigheterna vid systematiseringen av den frivilliga verksamheten och planerna på ett särskilt studium av frivilligverksamheten vart tredje år. Kyrkomötet biföll utskottets förslag. Ett sådant studium kunde göras som en stickprovsundersökning till vilken även andra angelägna frågor kunde knytas. Utskottet påtalade även det försök som gjorts med att inhämta relevant statistik rörande församlingens diakonala arbete. Erfarenheterna från det projektet var att insamlandet av relevant material kan vara alltför komplext för att kunna ske genom vanliga statistikformulär.

Nuläge

Den 4 februari 2001 introducerades Svenska kyrkans statistikdatabas på Kyrknätet. Här återfinns nu uppgifter om

Verksamhet

Ekonomi

Församlingsrapport, ett år (fr.o.m. 1995)

Över flera år (1995-2001)

Nyckeltal över flera år (1995-2001)

Ekonomisk rapport, ett år (fr.o.m. 1993)

Nyckeltal över flera år (1993-2000)

Uppgifterna kan sökas på nivåerna:

Stift

Kontrakt

Pastorat

Församling

Län

Kommun

Uppgifterna kan sökas på nivåerna:

Ekonomisk samfällighet

Stiftssamfällighet (stift)

Ambitionen med Svenska kyrkans statistikdatabas är att göra den omfattande statistik om verksamhet och ekonomi, som Svenska kyrkan årligen samlar in mer lättöverskådlig och mer tillgänglig. Statistiken samlas in elektroniskt. Databasen är för närvarande endast tillgänglig för dem med anslutning till Kyrknätet. Delar av databasen kommer att kopieras till Svenska kyrkans Huvudingång, i syfte att göra vissa uppgifter åtkomliga för allmänheten. Under hösten 2002 kommer databasen att kompletteras med ytterligare användningsmöjligheter och även med nya statistiska uppgifter. Bland annat blir det då även möjligt att söka efter befolkningsstatistiska uppgifter.

Överväganden

Utskottet delar motionärens intention att statistiken bör utvecklas så att den ger en mer allsidig bild av Svenska kyrkans verksamhet. I takt med att den kyrkliga verksamheten och dess riktlinjer förändras är det viktigt att samla in nya statistiska uppgifter. Utskottet menar dock att församlingsinstruktionerna till sin struktur utgör ett alltför spretigt och varierat underlag för statistiskt material, för att det direkt skulle kunna fogas till Svenska kyrkans statistikdatabas. Allt i församlingslivet låter sig inte mätas och arbetsmässigt vore det för församlingarna en alltför stor börda att, om så ens vore möjligt, utöka statistiken till att omfatta så gott som all församlingsverksamhet. Utskottet vill därför att motionen avslås.

Utskottet vill i stället föreslå en regelbunden stickprovsundersökning, med till exempel fyraårsintervall, med ett begränsat antal kvalificerade frågor utifrån församlingarnas pastorala program: gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Detta skulle sannolikt bli mer hanterbart och en bättre grund för analys och information.

Uppsala den 19 september 2002

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

        Michael Persson

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Hans Wallmark, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark och biskop Biörn Fjärstedt har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp