Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2002:4
Äktenskap och familj

Kyrkomötet

Kl 2002:4

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas en motion från den allmänna motionstiden rörande en landsomfattande kampanj för äktenskap och familj. Utskottet delar motionärens oro. Med hänvisning till det arbete om samlevnadsfrågor som Kyrkostyrelsen föreslår i sin skrivelse 2002:5, vill utskottet att motionen avslås. Utskottet vill dock understryka betydelsen av att adekvat, nutida material tas fram i frågor om sexualitet, familj, äktenskap och samlevnad.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

att avslå motion 94.

Redogörelse för ärendet

Motionen

I motion 2002:94 föreslår Bengt Olof Dike att Kyrkomötet beslutar

att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att, i samråd med Biskopsmötet, utarbeta riktlinjer för ett landsomfattande, utåtriktad och offensiv aktion för det klassiskt kristna äktenskapet. I riktlinjerna skall ingå undervisningsmaterial och erforderlig vägledning för stiften och församlingarna, deras präster och förtroendevalda. Arbetet måste få högsta prioritet, aktionen ges ett lättbegripligt bärande motto, exempelvis "Våga värna äktenskapet!", "Försvara familjen!", "Utan familjen spricker Sverige!!" eller "Familjen framför allt!"

Utskottet

Bakgrund

Inledning

Äktenskapet uppfattas i svenskkyrklig tradition som en av Gud instiftad ordning. Svenska kyrkan har, likt andra reformatoriska kyrkor, levt i samklang med den samhälleliga utvecklingen och all kyrklig lagstiftning har med tiden bortfallit.

Kärleken mellan man och kvinna är en Guds gåva till människan. Äktenskap är vårt samhälles grundläggande form för att befrämja och skydda kvinnans och mannens ömsesidiga kärlek och gemenskap samt befordra livets fortbestånd.

Makarnas löfte till varandra inför Gud betraktas nu som grundläggande i vigselakten. I vigselritualet betonas kärlek och förtroende, ömsesidighet och respekt för varandras egenart, trohet och sammanhållning till livets slut samt ansvaret för barnens kristna fostran. Erbjudandet om Guds bistånd i äktenskapet är ävenledes en av grundstenarna i vigselgudstjänsten.

Behandling av äktenskapsfrågor i Kyrkomötet

Kyrkomötet har de senaste tio åren, 1993, 1996, 1998 samt 1999 behandlat frågor om äktenskapsskolor och stöd till vigda par. Motionärerna, som väckt frågorna, har pekat på kyrkans ansvar för de par som ingår äktenskap genom kyrklig vigsel.

Motionerna har behandlats i Församlingsutskottets betänkanden (OF 1993:503, OF 1996:509, OF 1998:505 och OF 1999:501) och av Läronämnden (Ln 1999.501).

Övervägandena i utskott och läronämnd har varit samstämmiga. Tyngdpunkten för kyrkans stöd till vigda par skall främst vara förebyggande, genom familjerådgivning, fördjupade vigselsamtal med prästen och satsningar på Svenska kyrkans centrum för familjefrågor på Ersta diakonisällskap.

Genom centrumet har en kartläggning gjorts av församlingarnas arbete med familje-stöd. Härvid framkom att flera församlingar arbetar med familjesamtalsgrupper, äktenskapsskolor eller vuxendialog med fokus på relationer.

Utskott och Läronämnd har alla bekräftat motionernas intention att visa på vikten av stöd till vigda par, men yrkat avslag vad gäller någon form av obligatorisk äktenskapsskola.

Citat ur utskottets betänkande (OF 1996:509)

Eftersom vigselparens erfarenheter av samlevnad är olika måste formerna för förberedelsen inför äktenskapets ingående bedömas utifrån den individuella situationen och de lokala förhållandena.

Teologiska kommittén

Teologiska kommittén har ett mycket gammalt uppdrag rörande grunderna för socialetik i kyrkan, som inte har prioriterats. Något explicit arbete i frågor kring äktenskap och familj har inte gjorts på många år.

Kyrkostyrelsens skrivelser

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:5 meddelas att Kyrkostyrelsen kommer att ta initiativ till att bearbetningen av frågan om de homosexuella i kyrkan breddas och fördjupas ytterligare genom att näraliggande frågor lyfts in i sammanhanget, t.ex. äktenskapets teologi, kärlekens "sakramentalitet", samlevnadsformernas förändring etc.

I Kyrkostyrelsens skrivelse 2002:1 meddelas under Verksamhetsområdet Svenska kyrkans information att inga breda informationskampanjer planeras för 2003 och 2004.

Överväganden

De många olika familjebildningarna och samlevnadsformerna i vårt samhälle utsätts i dag för hårda påfrestningar och krav såväl utifrån som inifrån. Utskottet delar motionärens oro för detta allvarliga samhällsproblem. Skilsmässostatistiken speglar stor smärta, som många människor i vårt samhälle lever med och som Svenska kyrkan måste ta på allvar.

Utskottet vill framhålla vad Svenska kyrkan kan bidra med genom positiv undervisning och genom att i varsam vägledning stödja samhörigheten mellan människor i nära relationer och hjälpa dem att vårda troheten.

Utskottet ser mycket positivt på Kyrkostyrelsens intentioner att i samband med samtalen kring homosexualiteten och kyrkan även lyfta fram frågor om äktenskap, kärlek och samlevnad.

Kyrkan måste tydligt ge uttryck för sin omsorg om de generationer som nu bildar och lever i varaktiga relationer. Utskottet vill därför göra Kyrkostyrelsen uppmärksam på den stora bristen i Svenska kyrkan på adekvat samtalsmaterial från vår tid vad gäller nyckelbegreppen sexualitet, familj, äktenskap och samlevnad.

Utskottet vill slutligen understryka att det inte ser någon given motsättning mellan äktenskap och familj å ena sidan och feminism å den andra.

Uppsala den 20 september 2002

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Göran Åberg

              Michael Persson

Närvarande: Göran Åberg, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Margareta Carlenius, Rolf Forslin, Bo E Nilsson, Margareta Holmberg, Johan Lothigius, Hans Wallmark, Monika Sandström, Birgitta Josefson-Hultgren, Per-Henrik Bodin, Joakim Svensson, Torsten Josephsson, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark och biskop Biörn Fjärstedt har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp