Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Gudstjänstutskottets betänkande
2002:7
Folklig mässa

Kyrkomötet

G 2002:7

Sammanfattning

I betänkandet behandlar gudstjänstutskottet motion 2002:114, Om ny kyrkohandbok, av Per Ingvarsson. Utskottet bejakar behovet av vad som kan kallas en folklig mässa. Däremot stödjer utskottet inte motionärens tanke att det i Svenska kyrkan skall finnas en enda normerande folklig mässa. I det fortsatta arbetet med kyrkohandboken finns redan ett uppdrag som tillgodoser motionärens önskemål. Utskottet föreslår att kyrkomötet avslår motionen.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

att avslå motion 2002:114.

Redogörelse för ärendet

Motion

Till utskottet har överlämnats motion 2002:114 av om ny kyrkohandbok, i vilken föreslås att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att arbeta för en ny Folklig mässa för hela Svenska kyrkan som ett komplement till den nuvarande Högmässan.

Motionären efterfrågar en folklig mässa, som skulle vara en ny högmässa med nytt språk och ny musik, gemensam för hela Svenska kyrkan. Per Ingvarsson menar att en sådan mässordning skulle innebära att lokala mässor som sammanställs i enskilda församlingar inte längre behövs, vilket kan underlätta när man samlas till gudstjänst över församlingsgränserna.

Utskottet

Bakgrund

Arbetet med en översyn av kyrkohandboken påbörjades i september 1997. Direktiven innehöll bland annat uppdraget att följa upp de olika motioner i kyrkohandboksfrågor som förekommit i Kyrkomötet och Ombudsmötet sedan 1987 och samlats i en "liturgisk bank" i avvaktan på översynen. Bland dessa fanns en motion från Ombudsmötet 1993 (OMot 1993:516) av Tomas Forsner som föreslog "att ombudsmötet hos stiftelsens styrelse begär att i det fortsatta liturgiska förnyelsearbetet ett arbete påbörjas med en kompletterande serie till måltidens mässmusik med en enkel, folklig och glad karaktär". Denna fråga återkom 1997 då gudstjänstutskottet i sitt betänkande KG 1997:1 underströk behovet av att också modernare musik kan användas i församlingens huvudgudstjänst.

Kyrkohandboksgruppen bejakar i förslaget till Kyrkohandbok för Svenska kyrkan behovet av att den liturgiska musiken tar sig olika uttryck i olika sammanhang. En liturgisk utveckling har ägt rum inom Svenska kyrkan inte minsta tack vare ett rikligt lokalt arbete med att utveckla egen mässmusik. Ett stort antal lokala mässor har arbetats fram under senare år och handboksgruppens hållning är att detta är den naturliga vägen, medan uppdraget att helt nyskapa en mässerie av glad, folklig och enkel karaktär inte ansågs vara en rimlig uppgift. Handboksgruppen vill ge fortsatt stöd till lokalt arbete, men inte föra in sådana mässor i handboken eftersom de skulle kunna uppfattas mer normerande än inspirerande.

Efter remissomgången på förslaget till Kyrkohandbok för Svenska kyrkan kunde Kyrkostyrelsen konstatera att det inte var möjligt att fortsätta enligt den tidsplan för beslut om ny kyrkohandbok som förelåg. Så många kritiska synpunkter på förslaget hade framförts att en ytterligare period av bearbetning är nödvändig innan ett förslag kan föreläggas Kyrkomötet för beslut.

Vid Kyrkomötet 2001 behandlades en motion av Gunnar Prytz, M 2001:107, där han invänder mot Kyrkstyrelsens bedömning att frågan om framtagande av kompletterande gudstjänstmusik med enkel, folklig och glad karaktär, som initierats av Tomas Forsners motion till Ombudsmötet 1993, anses vara slutbehandlad. Kyrkomötet beslutade, i enlighet med gudstjänstutskottets förslag, att bifalla motionen.

I Kyrkostyrelsens skrivelse till Kyrkomötet 2002:3 Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden, konstateras att 2001 års kyrkomöte bifallit den motion som beskrivs ovan. Kyrkostyrelsen har därför överlämnat uppdraget att ta fram sådan musik för beaktande i det fortsatta arbetet med översyn av Kyrkohandbok för Svenska kyrkan.

Överväganden

Gudstjänstutskottet har vid flera tillfällen genom åren efterfrågat ett material i den anda som motionen beskriver. Genom Kyrkostyrelsens beredning av liknade ärenden har det blivit tydligt att framtagandet av en ny mässa med mässmusik är mycket komplicerat och kostsamt. Eventuellt skulle ett arbete med att samla och sprida kunskap om redan befintligt material vara en bättre väg att gå.

Det har visat sig vara mycket svårt att finna en enda form för tonspråk och ordval som upplevs som folklig i hela landet. Därför kan inte utskottet bejaka motionärens önskan om att en ny folklig mässa arbetas fram för hela Svenska kyrkan. Utskottet vill i stället peka på behovet av mångfald och betona vikten av att utveckla det kreativa skapandet i församlingarna. Dock noterar utskottet att motionärens önskan redan tillgodoses av det uppdrag som Kyrkostyrelsen gett generalsekreteraren att bevaka frågan om kompletterande mässmusik i det fortsatta arbetet med översyn av Den svenska kyrkohandboken. Resultatet av det arbetet kommer redovisas i samband med att ett kyrkohandboksförslag förs till Kyrkomötet för beslut. Därför väljer utskottet att föreslå kyrkomötet att avslå motionen.

Uppsala den 20 september 2002

På Gudstjänstutskottets vägnar

Alve Svensson

        Marika Markovits

Närvarande: Alve Svensson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Timmy Leijen, Allan Lewin, Carina Hallsten Hansson, Evy Åberg, Mats Hagelin, Glenn Håkansson, Kjell Söderberg, Anders Åkerlund, Inga Alm, Lisbet Båfält, Lars Ekblad, Fredrik Nilsson, Christina Holmgren

Biskop Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp