Ekonomi- och egendomsutskottets betänkande
2002:4
Ekonomiskt stöd till utvecklingsländer
|
Kyrkomötet
EE 2002:4
|
Sammanfattning
Detta betänkande behandlar motion 2002:11 av Nils-Arne Rehnström om budgeterat givande till utvecklingsländer. Motionären anser att kyrkor i utvecklingsländer borde få större del av Svenska kyrkans ekonomiska resurser än vad som är fallet i dag. Han föreslår att Svenska kyrkan på alla nivåer avsätter en procent till dessa kyrkor.
Förslag till beslut
Utskottet föreslår Kyrkomötet
att avslå motion 2002:11.
Redogörelse för ärendet
Motion
I motion 2002:11 av Nils-Arne Rehnström om budgeterat givande till utvecklingsländer föreslås
att Kyrkomötet beslutar att Svenska kyrkan på stifts- och församlingsnivå samt rikskyrkan i sin budget utöver all annan givarverksamhet avsätter minst en procent till kyrkor i utvecklingsländer.
Utskottet
Bakgrund
Innan relationsändringen kunde församlingsskatten inte användas till biståndsverksamhet. Det var den kommunalrättsliga lokaliseringsprincipen som omöjliggjorde detta. Församlingen fick i princip endast använda församlingsskatten för verksamhet som ägde rum inom församlingen. En utvidgning av detta var att man även kunde stödja verksamhet som var till nytta för församlingsborna, exempelvis genom anslag till organisationer på stifts- och riksplan. Den nu gällande kyrkoordningen införde möjligheten att använda församlingsavgiften till biståndsändamål, 2 kap. 1 § kyrkoordningen: "Församlingen får även lämna bidrag till internationell diakoni och mission."
Centralstyrelsen såg detta som ett undantag från lokaliseringsprincipen som innebär att församlingen har ansvar för dem som tillhör församlingen och dem som vistas i församlingen (CsSkr 1999:3). Centralstyrelsen hänvisade i sina motiveringar till att det varit ett uttalat önskemål från kyrkomötet att på detta sätt vidga perspektivet för vad en församlings uppgift är. En viss försiktighet förordades dock:
Vidare får det förutsättas att församlingarna kan tilltros denna möjlighet utan att gå utöver vad som kan anses rimligt, särskilt som en församlings beslutande/utdebiterande organ har att svara inför sina församlingsmedlemmar för den verksamhet man använder avgiftsmedlen till. En viss begränsning är också avsedd genom bestämningen "lämna bidrag".
Kyrkomötet får enligt kyrkoordningen 10 kap. 1 § inte besluta i sådana enskilda frågor som det är en församlings eller stifts uppgift att besluta i. Enligt kyrkoordningen 47 kap. 4 § och 49 kap. 4 § är det församlingens respektive stiftets uppgift att upprätta en budget.
Vid 2001 års kyrkomöte uttalade sig Ekumenikutskottet i sitt yttrande angående Mål och rambudget för Svenska kyrkans nationella nivå åren 2002-2004 (Eu 2001:1y) på följande sätt om bidrag till det internationella arbetet:
Utskottet uttalar som sin mening att möjligheten att avsätta medel i församlingar och stift till det internationella arbetet bör tas på allvar av alla församlingar och stift. Det s.k. 1-%målet för bidrag till Svenska kyrkans internationella arbete kan innebära att enskilda gåvor till Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission kan gå oavkortat till de ändamål som avses.
Överväganden
Motionen tar upp en mycket angelägen fråga. Behovet av utjämning mellan rika och fattiga delar av världen och mellan rika och fattiga kyrkor är en stor utmaning både för kyrkans förkunnelse och för den praktiska handlingen. Att i budgeten avsätta medel för det internationella arbetet är nu möjligt och skall uppmuntras. Utskottet sätter mycket stort värde på motionens intention.
Kyrkoordningen lägger hinder för Kyrkomötets möjlighet att utfärda bestämmelser angående stifts- och församlingsnivåns budget. Utskottet vill inte heller tillstyrka några budgetmässiga avsättningar på den nationella nivån, men menar att denna skall sträva efter att i första hand se till att det internationella arbetets administration inte kräver några gåvomedel. Utskottet har en förhoppning om att det internationella arbetet inom en snar framtid frivilligt prioriteras på alla nivåer inom Svenska kyrkan.
Uppsala den 20 september 2002
På Ekonomi- och egendomsutskottets vägnar
Reidar Gustafsson
Närvarande: Reidar Gustafsson, ordförande, Ann-Marie Hallin, Leif Nilsson, Inga-Lisa Eklundh, Sigvard Olsson, Bengt Berg, Peter Hemminger, Gösta Äng, Ingemar Öberg, Ingrid Smittsarve, Christer Mohlin, Erling Öhman, Fredrik Sandström, Åke Bendix och Ingvar Eriksson.
Biskop Martin Lind har deltagit i utskottets överläggning.