Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Budgetutskottets betänkande
2002:3
Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden

Kyrkomötet

B 2002:3

Sammanfattning

Till budgetutskottet har remitterats skrivelsen (2002:3) Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden, samt motion (2002:50) om publicering av Överklagandenämndens ärenden.

Samtliga utskott har erbjudits möjlighet att yttra sig över skrivelsen. Yttrande har inkommit från Gudstjänstutskottet. Vidare har Tillsyns- och uppdragsutskottet beretts tillfälle att yttra sig över motion 2002:50. Yttrande har inkommit från detta utskott. Dessa yttranden fogas som bilagor till detta betänkande.

Förslag till beslut

Utskottet föreslår Kyrkomötet

1. att med bifall till skrivelse 2002:3 med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.

2. att avslå motion 2002:50.

Redogörelse för ärendet

Skrivelse

Kyrkostyrelsen föreslår Kyrkomötet att besluta

att med godkännande lägga redogörelsen för Kyrkostyrelsens behandling av Kyrkomötets ärenden till handlingarna.

Motion

I motion (2002:50) av Erna Arhag föreslås Kyrkomötet besluta

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att - efter samråd med bl.a. Svenska kyrkans överklagandenämnd och Svenska kyrkans församlingsförbund - se till att under våren 2003 i tryckt form publicera beslut från Svenska kyrkans överklagandenämnd, Ansvarsnämnden för biskopar och Valprövningsnämnden samt principiellt viktiga inte överklagade beslut från domkapitlen meddelade åren 2000-2002.

Andra utskott

Gudstjänstutskottet säger sig i det avgivna yttrandet ha lagt särskild vikt vid att följa upp Kyrkostyrelsens beredning av tidigare skrivelse (KmSkr 2001:2) om översyn av kyrkans böcker och en annan skrivelse (Oskr 1993:502) om policydokument kring kyrkorummet. Efter en föredragning i frågan uttryckte utskottet en önskan om tidigare behandling av förslaget till kompletterande mässmusik än vad som är möjligt inom ramen för ett nytt handboksarbete. Efter föredragning om den beredning av ärendet om policydokument kring kyrkorummet som Kyrkostyrelsen har valt förklarar sig utskottet anse skrivelsen från 1993 vara slutbehandlad.

Tillsyns- och uppdragsutskottet understryker i sitt yttrande betydelsen av att de beslut som fattas av Svenska kyrkans Överklagandenämnd och Valprövningsnämnden liksom av Ansvarsnämnden för biskopar är lätta att få tillgång till och blir kända för dem som har att tillämpa kyrkoordningens bestämmelser. Utskottet noterar att detta i stor utsträckning sker med hjälp av databaser av olika slag och att det är publiceringen i elektronisk form som det finns anledning att satsa ekonomiska resurser på. Utskottet framhåller också att det, i en situation då det av ekonomiska skäl varit nödvändigt att lägga ner forskningsserien Tro & Tanke, inte kan anses rimligt att den nationella nivån beslutar om en ny årlig publikation med besluten från de aktuella nämnderna.

Utskottet

Bakgrund

Skrivelsen

I skrivelsen (2002:3) lämnar Kyrkostyrelsen en redogörelse för alltjämt öppna eller under år 2001 avslutade ärenden. Det gäller ärenden som tidigare överlämnats till Svenska kyrkans Centralstyrelse och SFRV:s styrelse genom skrivelser från Kyrkomötet respektive Ombudsmötet, liksom ärenden som från och med år 2000 överlämnats till Kyrkostyrelsen från Kyrkomötet.

Motionen

I sin motion (2002:3) om publicering av Överklagandenämndens beslut konstaterar Erna Arhag att Kyrkostyrelsen, enligt vad som sägs i skrivelsen (2002:3) uppenbarligen inte avser att genomföra någon publicering i tryckt form. Hon menar att Kyrkostyrelsen, genom att underlåta att verkställa Kyrkomötets beslut, handlar i strid med vad som stadgas i kyrkoordningen 10 kap. 4 §.

Erna Arhag begär därför att Kyrkomötet skall uppdra åt Kyrkostyrelsen att, efter samråd med Svenska kyrkans överklagandenämnd och Svenska kyrkans församlingsförbund, se till att beslut från Överklagandenämnden, liksom från Ansvarsnämnden för biskopar och från Valprövningsnämnden under våren 2003 publiceras i tryckt form. Uppdraget bör, enligt motionären, också omfatta principiellt viktiga, inte överklagade, beslut som domkapitlen meddelat åren 2000 - 2002.

Reglering kring Svenska kyrkans överklagandenämnd meddelas i 16 kap. i kyrkoordningen. Motsvarande reglering kring Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar samt Svenska kyrkans valprövningsnämnd finns i 14 kap. respektive 15 kap. i kyrkoordningen. Angående överklagande stadgas i 58 kap. 15 § att kopior av beslut skall tillställas klaganden, den instans som tidigare har beslutat i ärendet och eventuell annan part. I övrigt reglerar inte kyrkoordningen i vilken form besluten skall kungöras.

Frågan behandlades vid Kyrkomötet 2001 med anledning av en motion från Erna Arhag (2001:20) om redovisning av Överklagandenämndens beslut. I motionen framhölls att nämnden i ett antal ärenden har fattat beslut som blivit prejudicerande och praxisbildande, men att det huvudsakligen är de domar som bedöms ha visst nyhetsvärde som refereras i massmedier. Redovisningen sägs ofta vara mycket summarisk och riskerar därför att upplevas vara ensidigt belyst. Motionären menade att domar från Överklagandenämnden därför borde refereras på ett mer formaliserat sätt än vad som dittills varit fallet. Sålunda hemställde hon att Kyrkostyrelsen skulle "fastställa rutiner för redovisning/ referat av Överklagandenämndens domar till anställda, förtroendevalda m.fl.".

Motionen behandlades av Tillsyns- och uppdragsutskottet i betänkandet (2001:7) Redovisning av Överklagandenämndens domar. Utskottet menade att Överklagandenämndens presentation av meddelade beslut på Svenska kyrkans hemsida var bra. Dock borde denna, enligt utskottets mening, kompletteras genom en publicering i tryckt form, t.ex. genom att Överklagandenämndens verksamhetsberättelse och under året meddelade beslut infogades i Kyrkomötets tryck. Men utskottet ville överlämna till Kyrkostyrelsen att efter samråd med Överklagandenämnden besluta hur en sådan publicering skulle ske. Utskottet begärde att Kyrkomötet skulle ge Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet hade anfört. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag.

En beräkning som gjorts i Kyrkokansliet visar att kostnaden för en årlig tryckt publicering av de avgöranden som skett i Överklagandenämnden, Ansvarsnämnden för biskopar samt Valprövningsnämnden skulle uppgå till ca 150 000 kronor.

Utskottet har inhämtat att den del av Svenska kyrkans hemsida där besluten från Överklagandenämnden publicerats under år 2001 hade 3 600 besök, motsvarande ett genomsnitt på omkring tio besök per dag. Av statistiken framgår att det rörde sig om 1 636 individuella besökare, varav knappt en fjärdedel gjorde upprepade besök på hemsidan.

Överväganden

Skrivelsen

Utskottet har tagit del av den avgivna skrivelsen och inte funnit anledning till någon erinran. Följaktligen tillstyrker utskottet Kyrkostyrelsens förslag till beslut.

Motionen

Utskottet har tagit del av det yttrande som avgivits beträffande motion 2002:50 av Tillsyns- och uppdragsutskottet och finner skäl att i väsentliga delar instämma i de bedömningar som där görs. Det kan, enligt utskottets mening, inte anses vara värt att göra ekonomiska prioriteringar som skulle medföra att domarna från de tre nämnderna publicerades i tryckt form på ett sätt som skulle innebära att den intresserade utan kostnad kunde ta del av dessa. Utskottet finner anledning att påpeka att det i andra sammanhang inte är möjligt att kostnadsfritt få del av domar av detta slag. Enligt utskottets mening är tillgängligheten och sökbarheten idag god, genom att besluten från de tre nämnderna publiceras på Internet via Svenska kyrkans hemsida.

Mot bakgrund av det ovan anförda och med hänsyn till det ekonomiska läge som råder, avstyrker utskottet därför motion 2002:50.

Uppsala den 20 september 2002

På Budgetutskottets vägnar

Suzanne Fredborg

        Michael Kjörling

Närvarande: Suzanne Fredborg, ordförande, Kenneth Åberg, Christina Mårtensson, Lars Starkerud, Ingrid Karlsson, Jörgen Silén, Annette Lundquist Larsson, Barbro Pettersson, Gunnar Sehlberg, Ulla Samuelsson, Stig Eriksson, Madeleine Malm, Ulla Dahlberg, Sten Johansson, Urban Gibson.

Biskop Claes-Bertil Ytterberg har deltagit i utskottets överläggning.

Gudstjänstutskottets yttrande

2002:y

Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av kyrkomötets ärenden

Till budgetutskottet

Gudstjänstsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2002:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av kyrkomötets ärenden, i de delar som berör utskottets beredningsområde.

Utskottet lade särskild vikt vid att följa upp Kyrkostyrelsens beredning av KmSkr 2001:2 med G 2001:4 Översynen av kyrkans böcker och Oskr. 1993:502 med G 1993:502, Policydokument kring kyrkorummet. Efter en föredragning av generalsekreterare Leni Björklund och kyrkosekreterare Carl Axel Aurelius angående det fortsatta arbetet med kyrkohandboken uttryckte utskottet en önskan om tidigare behandling av förslag till kompletterande mässmusik än vad som är möjligt inom ramen för ett nytt handboksarbete.

Med anledning av oklarheter i verksamhetsberättelsen, KsSkr 2002:2, begärde utskottet en föredragning av avdelningschef Margareta Hemström och generalsekreterare Leni Björklund angående nationell nivås arbete med kyrkorumsfrågor. Efter föredragningen uttryckte utskottet sitt stöd för den beredning av ärendet som kyrkostyrelsen har valt, särskilt uppskattades att arbetet samordnas inom kyrkokansliet och att kyrkoantikvariska överväganden vägs in tillsammans med liturgiska och teologiska överväganden. Utskottet anser därmed skrivelsen från 1993 vara slutbehandlad.

Gudstjänstutskottet har i övrigt inget att erinra mot KsSkr 2002:3, Redogörelse för Kyrkostyrelsens behandling av kyrkomötets ärenden.

Uppsala den 19 september 2002

På gudstjänstutskottets vägnar

Alve Svensson

        Marika Markovits

Närvarande: Alve Svensson, ordförande, Ulla-Britt Emanuelsson, Timmy Leijen, Allan Lewin, Gunnar Prytz, Evy Åberg, Mats Hagelin, Glenn Håkansson, Kjell Söderberg, Anders Åkerlund, Inga Alm, Lisbet Båfält, Lars Ekblad, Lena Petersson, Kristina Holmgren

Biskop Caroline Krook och biskop Jonas Jonson har deltagit i utskottets överläggning.

Tillsyns- och uppdragsutskottets yttrande

2002:1y

Publicering av Överklagandenämndens beslut

Till Budgetutskottet

Budgetutskottet har beslutat att inhämta yttrande från Tillsyns- och uppdragsutskottet över motion 2002:50 om publicering av Överklagandenämndens beslut. Tillsyns- och uppdragsutskottet vill med anledning härav anföra följande.

Tillsyns - och uppdragsutskottet vill understryka betydelsen av att de beslut som fattas av Svenska kyrkans Överklagandenämnd och Valprövningsnämnd liksom av Ansvarsnämnden för biskopar är lätta att få tillgång till och blir kända för dem som har att tillämpa kyrkoordningens bestämmelser. Frågan gäller hur detta görs på bästa sätt och därtill så att det är ekonomiskt försvarbart.

Redan nu söks information i mycket stor utsträckning i olika typer av databaser och det råder ingen tvekan om att detta kommer att utvecklas ytterligare. I viss utsträckning är det en generationsfråga hur olika personer nu hanterar informationssökning och om det är naturligt att i första hand söka sig till en tryckt publikation eller att gå ut på nätet. Förutsättningarna att ha olika sökmöjligheter och inte minst möjligheten att alltid ha tillgång till aktuell information talar för att det är publiceringen i elektronisk form som finns anledning att satsa ekonomiska resurser på. Utskottet har noterat att sedan samma fråga behandlades förra året har det skett mycket vad gäller tillgängligheten via Svenska kyrkans hemsida till de tre nämndernas beslut. Det är viktigt att stödja den utvecklingen.

Det råder ingen motsättning mellan att ha tillgång till information på elektronisk väg och på papper. Tvärtom är det enligt utskottets mening viktigt att det som publiceras via Svenska kyrkans hemsida finns i ett sådant format att det lätt går att göra läsarvänliga utskrifter.

Utskottet har tagit del av uppgifter om beräknade kostnader för en publikation med besluten från Överklagandenämnden, Valprövningsnämnden och Ansvarsnämnden för biskopar. Beräkningen bygger på en offert som tagits in av kyrkokansliet. Kostnaderna för formgivning, tryckning, distribution och lagerhållning av 500 exemplar á 300 sidor bedöms vara ca 85 000 kr. Till detta kommer kostnader för arbetet med att redigera och sammanställa en tryckfärdig originaltext samt för distribution. Slutsumman för detta har beräknats till omkring 150 000 kr per år. Detta innebär c:a 300 kr per exemplar. En större upplaga innebär att kostnader per exemplar sjunker relativt mycket. Med en upplaga på 1 000 exemplar kan kostnaderna beräknas till c:a 200 kronor per exemplar.

När det av ekonomiska skäl varit nödvändigt att lägga ned forskningsserien Tro & Tanke ser utskottet det inte som rimligt att den nationella nivån beslutar om en ny årlig publikation med besluten från Överklagandenämnden, Valprövningsnämnden och Ansvarsnämnden för biskopar. Finns det en marknad som gör det möjligt att publicera besluten i tryckt form och få intäkter som täcker kostnaderna är det snarast en förlagsfråga att en publikation kommer till stånd. Det får förutsättas att den frågan prövas i sin ordning.

Uppsala den 19 september 2002

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

        Gunnar Edqvist

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Ingrid Emanuelsson, Göte Karlsson, Irene Pierazzi, Kerstin Linder, Christina Schnackenburg, Sten Elmberg, Anna-Lena Forsdahl, Alf Sigling, Hans-Olof Andrén, Marianne Kronbäck, Britt Louise Agrell, Lennart Koskinen och Sigvard Raask.

Biskop Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp