Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 12
Verksamhetsområde Verksamhet bland svenskar i utlandet/SKUT
Verksamhetsområdesrapport 2000

Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) skall med inriktning på gudstjänstliv, undervisning, diakoni och mission bedriva Svenska kyrkans verksamhet bland svenskar i utlandet i enlighet med av Kyrkomötet given instruktion och i den tradition som kännetecknar Svenska kyrkan av idag, genom att ta till vara de speciella förutsättningar som föreligger för att i ord och handling nå svenskar i utlandet.

_Svenska kyrkan i utlandet skall verka för utlandskyrkans förankring i hemmakyrkan och bland allmänheten och för ökande bidrag till verksamheten.

Huvudprogram Verksamhetsutveckling

· delprogram Verksamhetens formella ram

· delprogram IT-frågor

Huvudprogram Utlandspersonal

Huvudprogram Utlandsekonomi

Huvudprogram Sverigearbete

· delprogram Information/profilering

· delprogram Insamling

· delprogram Ombudsarbete

Verksamhetsområdets mål

Inriktningsmål

· En flexibel verksamhet som bäst motsvarar behoven skall vara säkerställd.

· Verksamhetsplatserna skall vara försedda med personal, med för verksamheten rätt kompetens, som ges goda förutsättningar för uppdraget.

· Den ekonomiska ram inom vilken verksamheten bedrivs skall vara säkerställd.

· SKUT:s verksamhet skall vara känd och bejakad.

Effektmål

· Tolkningsredskap för redovisning av omvärlds- och verksamhetsanalys skall vara framtagna senast vid utgången av 2000.

· Samtliga verksamhetsplatser skall under en fyraårsperiod ha fått uppföljningsbesök.

· En modell för samordning av verksamhetsberättelser, reserapporter och annan inkommande rapportering skall vara framtagen senast år 2000.

· Den 1 juli 2000 skall samtliga verksamhetsplatser med åretrunt-personal vara anslutna till Internet.

· Vid utgången av år 2000 skall samtliga verksamhetsplatser som är anslutna till Internet ha egna hemsidor, med länkar till Svenska kyrkans hemsida, och utformade enligt en av kyrkokansliet framställd mall.

· Att vid utgången av år 2001 utsänd personal vid samtliga verksamhetsplatser regionvis skall ha kallats till arbetslagskonferens.

· Att utveckla introduktionsutbildningen för nyanställd personal så att, senast vid utgången av år 2000, alla utsända anser sig ha fått en relevant introduktion i arbetet.

· Att före utgången av 2002 ha utvecklat metod för avgångssamtal med all hemvändande personal som skall ha fått genomgå ett avgångssamtal.

· Omsättningshastigheten på det kapital som finns vid verksamhetsplatserna skall vid utgången av år 2000 inte ha minskat i förhållande till det som gällde under år 1998.

· Ramanslagens andel av den totala kostnaden för utlandsverksamheten skall minskas från 15,5 procent enligt 1999 års budget till 11 procent vid utgången av 2002. Minskningen påföres anslagen för reparationer och underhåll av utlandsfastigheter.

· Minst 80 procent av budgeten skall 2000 hänföras till utlandsverksamheten.

· År 2002 skall 15 procent av svenska folket ha kännedom om och positiv attityd till Svenska kyrkans i utlandet verksamhet.

· År 2002 skall 80 procent av Svenska kyrkans förtroendevalda, anställda och frivilliga ha god kunskap om och positiv attityd till Svenska kyrkans i utlandet verksamhet.

· År 2002 skall 60 procent av församlingarnas ungdomsgrupper ha god kunskap om och positiv attityd till Svenska kyrkans i utlandet verksamhet.

· År 2002 skall anställda på samtliga utlandskyrkor ha deltagit i fortbildning inom kommunikation och IT för att stärka kommunikationstänkandet och göra utlandspersonalen till aktiva och kunniga resurser i det totala informationsarbetet för Svenska kyrkan både utomlands och i Sverige.

· Antalet SKUT-vänner vid utgången av år 2002 skall ha ökat med 10 procent, jämfört med slutet av år 1999.

· Att årligen samla in minst 12 miljoner kronor.

· År 2002 skall 80 procent av församlingar, ombud och SKUT:s gåvogivare ha stort förtroende för att insamlade medel används på avsett sätt och vara mycket nöjda med den information de får.

· År 2002 skall det i alla Svenska kyrkans församlingar finnas valda ombud för Svenska kyrkan i utlandet.

· År 2002 skall det i alla stift finnas en samrådsgrupp, relaterad till stiftsstyrelsen, för kyrkans internationella arbete.

· År 2002 skall minst ett utbildningstillfälle per år ha erbjudits unga människor under 30 år.

· År 2002 skall minst 75 procent av hemkomna SKUT-medarbetare uppleva att deras erfarenheter och kompetens tas tillvara i Svenska kyrkan.

· År 2002 skall samtliga ombud erbjudas möjlighet till utbildning.

Verksamhet och måluppfyllelse

SKUT:s nämndledamöter har deltagit i årets besöksresor och prästkonferens, biskopsvisitationer har skett på tre verksamhetsplatser. Målen gällande besök har härvid för det aktuella årets del uppfyllts.

Redskap för redovisning av omvärlds- och verksamhetsanalys och modeller för rapportering har enligt målen förberetts, men i avvaktan på SKUT-utredningens arbete ännu ej implementerats.

Utlandsverksamheten, som byggs kring gudstjänst, undervisning, diakoni och mission, har fortlöpt som förväntat. Besöks- och deltagarsiffror har planat ut på hög nivå och visar det ständiga behovet av insatser av diakonal/social karaktär. Det statistiska underlaget visar fortsatt på mycket god måluppfyllelse när det gäller att göra utlandsverksamheten känd. Ett gediget arbete av utsända och frivilliga medarbetare, både ute och hemma, redovisas.

Ungefär en femtedel av utlandspersonalen skiftar årligen efter avslutade kontrakt vilket innebär stor rekrytering av ny utlandspersonal, liksom mottagande av hemkomna medarbetare. I slutet av maj hölls den sedvanliga introduktionsveckan för den nya personalen. De blivande föreståndarna fick dessutom i juni ett par dagars utökad introduktion.

I samarbete med PREVIA har en enkät genomförts för att mäta utlandspersonalens fysiska och psykiska arbetsmiljö. Resultatet har legat till grund för samtal vid prästkonferensen och vid höstkonferensen. Arbetsmiljöenkäten bekräftade att målet med introduktionsutbildningen för nyanställd personal i huvudsak uppnåtts, men också att lokal introduktion behöver utvecklas. Målet att utveckla metoder för kontakten med den hemvändande personalen har under året uppfyllts genom "hemkomsthelg" med avgångs- och gruppsamtal.

Utlandspersonalens fortbildning har skett vid ett antal arbetslagskonferenser under året. För Asien- och Australienpersonalen hölls konferensen tillsammans med Norsk Sjömansmission, som är en av SKUT:s viktiga samarbetspartner. Konferensen för amerikapersonalen hölls tillsammans med Norska utlandskyrkan. SKUT:s prästkonferens, en samling för alla utlandspräster vart tredje år, hölls i juni med sedvanlig information, fortbildning och möte med Ärkebiskopen, SKUT:s visitator. Därefter deltog prästerna i Svenska kyrkans riksmöte i Göteborg och bidrog till flera seminarier om SKUT:s verksamhet. På grund av brist på personalresurser fick den planerade europakonferensen flyttas till våren 2001. Arbetet med implementeringen av nytt kollektivavtal för utlandspersonal i Svenska kyrkan har fortsatt i det härför inrättade projektet och särskilda genomgångar hållits för ny personal vid introduktionsveckan samt för utlandspersonalen vid konferenserna. Målet avseende arbetslagskonferenser har under 2000 uppfyllts och denna fortbildningsverksamhet fortsätter med samma regelbundenhet.

Utlandsekonomin består till största delen av de utsändas personalkostnader och förekommande anslag till verksamheten. Målet med omfördelning av ramanslagen till reparationsanslag har fullföljts. Däremot har inte målet att 80 procent av totala budgeten hänförs till utlandsverksamheten nåtts. Redan budgetförslaget låg något under målet och genom ökande kanslikostnader blir det allt svårare att uppnå.

Med den fördröjda bokslutsrapportering som råder från utlandsverksamheterna, kan målet avseende omsättningshastigheten på kapitalet inte avgöras förrän efter halvårsskiftet.

Målen för ombudsverksamheten har genom ett antal ombudsmöten stiftsvis och genom utbildningar redan under året uppfyllts och satsningar har gjorts för att nå uppfyllelse i samband med kommande nyval. Projekt för utvecklande av kontakterna mellan församlingar, stift och kyrkans internationella verksamheter har startats i enlighet med det uppsatta målet. Samarbetet med ombudsorganisationen har utvecklats i enlighet med målet att bättre tillvarata hemvändande personal.

Insamlingsaktiviteterna har inneburit förberedelser inför och genomförande av aktiviteterna vid påskkollekten och höstens insamlingsperiod med de två övriga rikskollekterna som inramar SKUT:s insamlingsperiod. Målet för insamling har väl nåtts, då årets insatser gav drygt förväntat resultat ekonomiskt och informationsmässigt. Deltagande i TEMO-undersökningen liksom enkät bland församlingsengagerade visade relativt god kunskap och positiv attityd till SKUT:s verksamhet och arbetet pågår för att ännu bättre uppfylla de här aktuella målen.

Arbetet med SKUT:s webbplats har fortsatt med kontinuerligt underhåll och uppdatering av fakta för att i möjligaste mån motsvara det växande intresset för information genom detta media. Länkandet av de olika utlandskyrkornas hemsidor till SKUT:s webbplats har skett allteftersom nya tillkommit. Målet med Internetanslutning har nåtts, men ännu återstår några platser som skall ta fram egna hemsidor. IT- och kommunikationsfortbildning för utlandspersonalen har skett vid introduktionsveckan.

En stor händelse under året, och en succé IT-mässigt, var det Skandinaviska OS-Café som upprättades under Olympiska spelen i Sydney. Detta projekt, med centralt stöd från SKUT och de norska och danska systerorganisationerna, genomfördes lokalt av utsända och frivilliga medarbetare och var en stor framgång. Tretusenfemhundra besökare, mest ungdomar och många idrottsprofiler samt de skandinaviska kungahusen, gjorde detta till en betydande diakonal insats som även gav stor respons i svenska media och särskilt nådde ut till målgrupperna via IT.

Ekonomisk resultatanalys

Ekonomin i verksamhetsområdet omfattar den nationella finansieringen, 44 miljoner kronor, samt de medel som insamlas och erhålls som bidrag i Sverige, 17 miljoner kronor. Detta representerar 55-60 procent av SKUT:s samlade verksamhet. Till detta kommer medel som insamlas i utlandsverksamheterna, 40-45 procent av total verksamhet, vilka inte upptas inom ramen för denna redovisning.

Insamlingsresultatet i Sverige visar ett glädjande utfall, 13,6 miljoner kronor, och det är influtna testamentsmedel som bidrar till den största positiva avvikelsen i förhållande till budget. Insamlingsmålet på 12 miljoner kronor för budgetåret har väl uppnåtts.

Tidskriften Ute och Hemma, som övergått från att vara prenumerationstidskrift till gåvoskrift, dvs. sänds till alla som ger minst hundra kronor i gåva, har härigenom blivit mera spridd och givit mera intäkter än budgeterat. Även Jultidningen har genom ökad försäljning gett ett bättre resultat.

Intäkterna har varit 7 miljoner kronor lägre än budget, varav testamenten svarar för drygt 5 miljoner kronor.

Kostnaderna har varit 3,5 miljoner kronor lägre än budget. I huvudsak förklaras detta av en icke budgeterad engångskreditering av SPP-medel på 2,7 miljoner kronor, vilken minskat kostnaderna. Huvudprogrammet Utlandsekonomi uppvisar totalt mycket god budgetföljning, trots denna ganska oberäkneliga verksamhet i de många utlandskyrkorna med dess skiftande och oförutsägbara förutsättningar. Målet att minska ramanslagen till förmån för reparations- och underhållsanslag har uppfyllts. Målet att utlandsverksamhetens kostnader skall utgöra 80 procent av hela verksamhetsområdets kostnader uppnås inte, men utföll bättre än i budget. Utlandsverksamheten utgör 78,3 procent av kostnaderna.

Sverigeprogrammet visar ett överskott. Detta beror på följande mestadels ej genomförda eller framflyttade verksamheter.

Tidningen Ute och Hemma har ej utnyttjat budgeterad möjlighet till ytterligare två extra utgåvor samt ej heller radikalt behövt utöka antalet exemplar, vilket ger ett motsvarande överskott. Det ungdomsmaterial som skulle skickas ut under 2000 kommer att först våren 2001 gå ut till församlingarnas ungdomsgrupper.

IT-utbildning flyttades till nästa års personalkonferens, ett journalistseminarium hann inte genomföras. Flera mindre uppgifter måste på grund av bristande personalresurser skjutas på framtiden.

En budgeterad ungdomshelg fick inställas och arbetet med nytt insamlingssystem blev inte klart under året. Målen har, utöver ovan angivna framskjutna verksamheter, uppfyllts.

Under huvudprogrammet Utlandspersonal finns avvikelser beroende på en till 2001 flyttad personalkonferens, ej utnyttjade språkutbildningar och mindre introduktion under hösten samt ett ej budgeterat ianspråktaget bidrag. Motgående poster är löner för omplacerad personal under långa sjukdomsperioder samt vikarier mellan skiften på ordinarie tjänster.

I huvudprogrammet Verksamhetsutveckling, som väl följer budget, ligger gemensamma kostnader för tidningsprenumerationer samt kostnader för indexsystem avseende utlandspersonalens löner. I övrigt sker under detta program nämndens planering och uppföljning av verksamheten utomlands. Här finns också budgetposten oförutsett som under året tagits i anspråk för de advokatkostnader som undersökningen av utlandsverksamhetens juridiska status medfört.

Resultatet har belastats med en ökning av prisfallsreserven för värdepappersplaceringar med 2,8 miljoner kronor.

Framåtblickar

Till den pågående SKUT-utredningen knyts stora förhoppningar om goda verksamhetsstrukturer där de goda möjligheterna till kyrkligt arbete och kontakt som ges i utlandsverksamheten tas tillvara.

Ekonomiskt är den relativt stabila insamlingssituationen, både hemma och ute, positiv. Utlandspersonalens behov av stöd, ledning och utbildning ökar och kräver allt större resurser, liksom behovet av insatser för utveckling av församlingsverksamheten.

Responsen på utlandsverksamheten är stor och generellt mycket positiv. Den understryker vikten av Svenska kyrkans närvaro bland svenskar överallt i världen. De stora utmaningen ligger i de behov av insatser på nya platser och bland grupper av svenskar utomlands som ännu inte nåtts.

Ledamöter i Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet

Ordinarie ledamöter

F. riksdagsledamoten Karin Israelsson, ordförande, utredare Inger Krantz, första vice ordförande, kyrkoherde Gunnar Prytz (t.o.m. 18 maj 2000) kanslist Reidar Gustavsson (fr.o.m. 19 maj 2000), utredningschef Lars Starkerud, kontraktsprost Björn-Eric Carlsson, andre vice ordförande, konsult Erna Arhag, jur.kand. Catharina Månsson (t.o.m. 18 maj 2000), lärare Elsa Spännar (fr.o.m. 19 maj 2000), kontraktsprost Jan Anders Jansson, landstingspolitiker Monica Karlsson.

Ersättare

Kanslist Reidar Gustafsson (t.o.m. 18 maj 2000), fritidsassistent Ann-Charlotte Svensson (fr.o.m. 19 maj 2000), assistent Kerstin Björk, f. ombudsman Johan Holm, redaktör Bengt Olof Dike, inköpare Kristina Sandström, lärare Elsa Spännar (t.o.m. 18 maj 2000), komminister Sonja Grunselius (fr.o.m. 19 maj 2000), kyrkogårdsföreståndare G Olof Kjellström, docent Eva Forssell Aronsson (t.o.m. 21 september 2000), kyrkoherde Lars Ekblad (fr.o.m. 22 september 2000), bitr. partisekreterare Susann Torgerson.

Nämnden har sammanträtt den 26 januari, 29 mars, 26 maj, 26-27 september, 28 november.

Jan Madestam
Verksamhetsområdeschef

VO: Verksamhet bland svenskar i utlandet/SKUT
Resultatrapport år 2000

Enhet: 1000-tal kr

Utfall

2000

Budget

2000

Budget-

Avvikelse

%

         

Extern finansiering

       

Kollekter och gåvor

7 172

5 950

1 222

-21

Rikskollekter

6 402

5 900

502

-9

Övriga erhållna bidrag

1 412

1 177

235

-20

Netto kapital- och finans-förvaltning

818

915

-97

11

Övriga intäkter

996

546

450

-82

Summa extern finansiering

16 799

14 488

2 311

-16

         

Intern finansiering

       

Nationell finansiering

43 960

43 960

0

0

Summa intern finansiering

43 960

43 960

0

0

         

Kostnader

       

Lämnade bidrag

-9 291

-9 411

120

1

Övriga externa kostnader

-6 071

-6 413

342

5

Personalkostnader

-33 440

-33 616

176

1

Företagsanknutna medel (SPP)

2 669

0

2 699

-

Interna kostnader

-9 816

-10 008

192

2

Summa kostnader

-55 949

-59 448

3 499

6

         

Dispositioner

       

Förändrade ändamåls-destinerade medel

-300

1 000

-1 300

-

Förändrade verksamhets-destinerade medel

-1 736

0

-1 736

-

Förändrade prisfallsreserver

-2 775

0

-2 775

-

Summa dispositioner

-4 811

1 000

-5 811

-

         

Nettoresultat

-0

-0

0

100

         

Kostnader per huvudprogram

       

VO-gemensamt för Verksamhet bland svenskar i utlandet/SKUT

-8 383

-11 339

2 956

26

Utlandsekonomi (kyrkorna)

-39 563

-39 942

379

1

Utlandspersonal

-4 214

-4 010

-204

-5

Sverige

-1 729

-2 031

301

15

Verksamhetsutveckling

-2 060

-2 127

67

3

Summa kostnader

-55 949

-59 448

3 499

6

Anm: Kostnader anges med -. Negativ budgetavvikelse betyder sämre resultat än budgeterat.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp