Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 7
Verksamhetsområde Kultur
Verksamhetsområdesrapport 2000

Svenska kyrkans kulturråd är styrorgan för verksamhetsområdet och skall enligt sin instruktion verka för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv i Svenska kyrkan. Det skall främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet samt hålla nära kontakt med kulturarbetare, institutioner och organ, som är intressanta för och intresserade av en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan.

Huvudprogram Kultur

· delprogram Konstnärliga uttrycksformer som konst, film, teater, litteratur, dans och musik i relation till kyrka/kyrkorum

· delprogram Journalistik - massmedia och livsfrågor

· delprogram Kyrkliga kulturcentra

· delprogram Kulturstipendier

· delprogram Bevakning av kulturpolitiska frågor

· delprogram Deltagande i större kulturevenemang

Verksamhetsområdets mål

Inriktningsmål
Delprogram Konstnärliga uttrycksformer som konst, film, teater, litteratur, dans och musik i relation till kyrka/kyrkorum

· Att följa vad som händer inom de olika konstformerna.

· Att stödja och stimulera utvecklingen genom att initiera och delta i utvecklingsprojekt.

· Att söka nya samarbetspartner samt skapa former för dialog och samtal.

Delprogram Journalistik - massmedia och livsfrågor

· Att aktivt bevaka utvecklingen främst inom livsåskådnings- och kulturjournalistikens område.

· Att stödja och stimulera olika initiativ som bidrar till en fördjupad dialog och kulturdebatt i massmedia.

Delprogram Kyrkliga kulturcentra

· Att tillsammans med de institutioner som är intresserade av att utveckla kulturarbetet i Svenska kyrkan pröva olika sätt att stödja deras arbete.

· Att initiera/delta i diskussioner om de framtida formerna för dialog och möten kring kulturfrågor i kyrkan.

Delprogram Kulturstipendier

· Att verka för att kulturarbetare och församlingar har möjlighet till ekonomiskt stöd från Svenska kyrkan.

Delprogram Bevakning av kulturpolitiska frågor

· Att bevaka kulturpolitiska frågor av speciell betydelse för kulturarbetet i Svenska kyrkan.

Delprogram Deltagande i större kulturevenemang

· Att bevaka och i vissa fall svara för Svenska kyrkans deltagande i de större kulturevenemang, där kyrkans medverkan är speciellt angelägen.

Effektmål

· De som medverkade och samarbetade i rådets konstsatsningar under Kulturhuvudstad 98 involveras så långt möjligt i fortsatt samverkan med kyrkan.

· De som medverkade och samarbetade i rådets filmsatsningar under Kulturhuvudstad 98 involveras så långt möjligt i fortsatt samverkan med kyrkan.

· Seminarieverksamhet och kontakter med konstnärer och institutioner utvecklas. Bl.a. erbjuds både konstnärer och andra intresserade möjligheter till uppföljning efter Ecce Homo-debatten.

· För teaterfolk (skådespelare, regissörer, författare) och kyrkans folk (präster, teologer, religionsvetare) ordnas årliga seminarier.

· De frågor kring kyrkorummet, som berörs i rapporten Rör inte min kyrka (framtagen i samarbete mellan folkkyrkostudien och kulturrådet) bearbetas vidare.

· Ett policydokument kring kyrkorummet arbetas fram, tillsammans med Nämnden för kyrkolivets utveckling.

· En utredning kring kyrkomusiken i framtiden föreligger 2002.

· Ett arbete för att formulera en teologisk plattform för kyrkans kulturarbete föreligger 2002.

· Stödet till kulturtidskriften Vår Lösen fortsätter.

· Diskussioner kring olika publiceringsmöjligheter inom kulturområdet förs, t.ex. med Svenska kyrkans mediautredning.

· Stödet till seminarier och fortbildning för journalister fortsätter.

· Projektet Ung-media-våld följs upp tillsammans med de samverkande parterna, för att få genomslag i det lokala arbetet.

· Samverkan med stiftsgårdar och kyrkliga kulturinstitutioner utvecklas.

· Frågorna kring Skeppsholmskyrkans framtid bevakas.

· Utlysande/utdelning av kulturstipendier under 1999. Arbetsformerna utvärderas.

· Utlysande/utdelning av kulturstipendier under 2000 och/eller 2001.

· Kontakterna utvecklas med olika organ, som t.ex. kulturdepartementet, Statens Kulturråd och Statens Konstråd, kring frågor som är av speciell betydelse för det kyrkliga kulturarbetet.

· Samverkansformer mellan olika kulturorgan och stift/församlingar, exempelvis med Statens Konstråd när det gäller stöd till konstnärlig utsmyckning i kyrkor, får stöd.

· Stift/församlingar får stöd för att utveckla sin kulturverksamhet med hjälp av medel från det s.k. Miljardprogrammet för kyrkliga jobb.

· En översyn görs över de ekonomiska villkoren för kulturarbetare av olika slag (konstnärer, musiker, skådespelare, författare m.fl.) som anlitas t.ex. i församlingar. Där så behövs medverkar rådet till att avtal mellan konstnärernas fackliga organisationer och företrädare för kyrkan kommer till stånd.

· Seminarieverksamhet exempelvis i samband med Bok&Biblioteksmässan i Göteborg, tillsammans med bl.a. Göteborgs stift, skall stödjas.

· Konstprojekt, kulturarrangemang och seminarier i samband med t.ex. Svenska kyrkans riksmöte i Göteborg 2000 skall stödjas.

Verksamhet och måluppfyllelse

Den konsultativa rollen har under året givits så stort utrymme rent tidsmässigt som överhuvudtaget är möjligt. Stödet har gällt både enskilda kulturarbetare, kulturinstitutioner och församlingar/stift.

Kontakter, som upparbetats i samband med satsningar under Kulturhuvudstadsåret 98, både på konstsidan och när det gäller film, har fortsatt. Bl.a. har samarbetet med Statens Konstråd utvecklats enligt målet. Nu kan församlingar och andra beställare av konstnärlig utsmyckning inom kyrkan söka stöd och ekonomiskt bidrag från konstrådet. Inför Svenska kyrkans riksmöte i Göteborg var kulturrådet involverat i förberedelsearbetet när det gäller konstutställningar och seminarier. Ett seminarium anordnades som en fortsättning på den debatt som startats i samband med Ecce Homo-utställningen.

I samarbete med den ekumeniska organisationen Interfilm inbjöd kulturrådet till ett internationellt filmseminarium i Örebro i maj. En bred exposé över svensk film från Ingmar Bergman till Lukas Moodysson erbjöds vilket blev mycket uppskattat. Seminariet finns dokumenterat i en rapport. Detta arbete kan ses som en fortsättning på projektet Söndagsfilmen, som startade i samband med Kulturhuvudstadsåret.

Ambitionen att som uppföljning av tidigare satsningar inbjuda till årligt teaterseminarium har inte kunnat fullföljas under 2000.

Det arbete med frågor kring kyrkorummet som bl.a. berörs i den tidigare publicerade rapporten Rör inte min kyrka, har under året fortsatt i olika former. Det har t.ex. inneburit medverkan vid olika evenemang anordnade i samarbete med Riksantikvarieämbetet. Under året har också ett samarbete med Arkitekturmuséet och med kampanjledningen för Arkitekturåret 2001 kommit igång.

Kulturrådet har medverkat i framtagningen av ett material avsett att användas som underlag i arbetet med ett policydokument för kyrkorummet, som Nämnden för kyrkolivets utveckling ansvarar för.

Målet att utveckla samverkan med kyrkliga kulturinstitutioner har inneburit t.ex. att samarbetet med Stiftsgården Stjärnholm har fortsatt och att samarbete med Sigtunastiftelsen inletts. Också kontakterna med Sveriges Kyrkliga Studieförbund (SKS) har utvecklats.

Arbetet med den planerade utredningen om kyrkomusiken som en del av det offentliga musiklivet i Sverige har påbörjats och Kyrkostyrelsen fattade i december ett principbeslut om att ge kulturrådet i uppdrag att genomföra utredningen. Direktiven fastställs under våren 2001 och utredningen beräknas sedan vara slutförd inom två år.

Arbetet med att formulera en kulturteologisk plattform för kyrkans kulturarbete pågår, om än i mycket långsam takt.

Stödet till kulturtidskriften Vår Lösen har fortsatt. Omfattningen av stödet har under de senaste åren ökat väsentligt.

En 5-poängskurs för journalister m.fl. kring Religion-media-kultur, i samarbete med Sigtunastiftelsen och Teologiska fakulteten i Uppsala, har genomförts i syfte att uppnå målet om stöd till fortbildning för journalister. Kursen finns dokumenterad.

Projektet Vintergatan (tidigare benämnt Ung-media-våld), som sedan några år drivits tillsammans med Svenska Kyrkans Unga, i samarbete med SKS och Kristna Fredsrörelsen, är inne i en avslutningsfas. En freds- och kulturfestival genomfördes i maj i Rinkeby och hela projektet finns dokumenterat i en rapport, för spridning genom de medverkande parternas kontaktnät.

Kulturstipendier utlystes under år 2000 och 444 ansökningar kom in. Den totala stipendiesumman var 350 000 kronor och utdelades i form av sjutton stipendier. De interna arbetsformerna har utvärderats och utvecklats i syfte att rationalisera och förenkla handläggningen av stipendiearbetet.

Det så kallade Miljardprogrammet för kyrkliga jobb, som skulle innebära möjlighet till stöd för stift och församlingar som vill utveckla sin kulturverksamhet, visade sig i stort sett oanvändbart för detta syfte. Rådets arbete finns dokumenterat.

Ett avtal undertecknades under 1999 mellan KRO (Konstnärernas Riksorganisation) och Svenska kyrkans församlingsförbund gällande ersättning av utställningsverksamhet i kyrkliga sammanhang. Detta arbete har under året följts upp genom informationsinsatser och rådgivning. Ett arbete har påbörjats kring motsvarande frågor när det gäller avtal mellan författare (Författarförbundet) och företrädare för Svenska kyrkan.

Satsningen vid Bok&Biblioteksmässan i Göteborg har genomförts tillsammans med Göteborgs stift och Svenska Bibelsällskapet. Seminarierna, miniseminarierna och kulturevenemangen på temat Tro på 2000-talet fick ett mycket positivt mottagande. Samverkan mellan Göteborgs stift och kyrkokansliet har resulterat i ett treårigt gemensamt åtagande för att säkra Svenska kyrkans medverkan vid bokmässan.

Ekonomisk resultatanalys

Verksamhetsområdets behov av nationell finansiering har legat 0,4 miljoner kronor lägre än budget, delvis genom att aktiviteter kunnat finansieras med externa medel.

Framåtblickar

Under 2001 kommer en tyngdpunkt i verksamheten att ligga på utredningsarbetet kring kyrkomusikens ställning som en del av det offentliga musiklivet i Sverige.

En annan mer omfattande del kommer att vara arbetet med frågor kring kyrkorummet. Det innebär ett fördjupat samarbete mellan de olika delar av kyrkokansliet som på olika sätt är involverade i frågor kring kyrkorummet, men också att samarbetet utvecklas med institutioner utanför kyrkan som t.ex. med Arkitekturåret/muséet, med olika produktionsbolag gällande tv-produktioner, med SKS och Utbildningsradion.

Arbetet inför bokmässan 2001, där frågorna kring arkitektur detta år är i fokus, har fortsatt hög prioritet.

Ledamöter i Kulturrådet

Rådet har nio ledamöter men inga ersättare: universitetslektor Björn Skogar, ordförande, författare Marie Louise Ramnefalk, vice ordförande, konstnär Eva Asp, musikdirektör Johannes Johansson, musikkonsulent Anders Lindström, biskopsadjunkt Sven Milltoft, kultursekreterare Britta Netterfors, biskop Claes-Bertil Ytterberg, illustratör Irja Åsling.

Rådet har sammanträtt den 25 januari, 17-18 mars (i samband med studieresa), 16 maj, 19 juni, 10 oktober, 5 december.

Ingmar Brohed
Verksamhetsområdeschef

VO: Kultur
Resultatrapport år 2000

Enhet: 1000-tal kr

Utfall

2000

Budget

2000

Budget-

Avvikelse

%

         

Extern finansiering

       

Övriga erhålla bidrag

322

0

322

-

Summa extern finansiering

322

0

322

-

         

Intern finansiering

       

Nationell finansiering

2 633

3 025

-392

13

Summa intern finansiering

2 633

3 025

-392

13

         

Kostnader

       

Lämnade bidrag

-615

-482

-133

-28

Övriga externa kostnader

-1 103

-721

-382

-53

Personalkostnader

-231

-438

207

47

Interna kostnader

-1 181

-1 434

253

18

Summa kostnader

-3 131

-3 075

-56

-2

         

Dispositioner

       

Förändrade ändamåls-destinerade medel

176

50

126

-

Summa dispositioner

176

50

126

-

         

Nettoresultat

-0

0

-0

-

         

Kostnader per huvudprogram

       

VO-gemensamt för Kultur

-1 430

-1 614

184

11

Kultur

-1 700

-1 461

-239

-16

Summa kostnader

-3 131

-3 075

-56

 

Anm: Kostnader anges med -. Negativ budgetavvikelse betyder sämre resultat än budgeterat.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp