Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 6
Verksamhetsområde Forskning
Verksamhetsområdesrapport 2000

Huvudprogram Kyrkan i samhället - traditionstolkning

· delprogram Sveriges kyrkohistoria

· delprogram Norden och Europa. Folkkyrka - nationell identitet - internationell nyorientering

Kyrkan i samhället - nutidstolkning

· delprogram Samhälls- och religionsanalys

· delprogram Kyrkoanalys

· delprogram Teologi och etik

· delprogram Svenska kyrkan i en mångkulturell omvärld

· delprogram Publikationsverksamhet

· delprogram Stipendieprogram

· Projektet Bibeltolkning och bibelbruk

· Projektet Kvalitetsutveckling

Verksamhetsområdets mål

Inriktningsmål
Delprogram Sveriges Kyrkohistoria

· Att öka kunskapen om kristendomen i Sverige i ett tusenårigt perspektiv.

Delprogram Norden och Europa. Folkkyrka-nationell identitet-internationell nyorientering

· Att öka kunskapen om Svenska kyrkan som folkkyrka i ett teologihistoriskt perspektiv.

Delprogram Samhälls- och religionsanalys

· Att förse Svenska kyrkan med kvantitativa och kvalitativa analyser av tendenser i samhället och i den religiösa miljö i vilken Svenska kyrkan verkar.

Delprogram Kyrkoanalys

· Att förse Svenska kyrkan på riks-, stifts- och församlingsnivå med religionssociologisk kompetens, relevant statistiskt material samt kvantitativa och kvalitativa analyser av Svenska kyrkans position i samhället.

Delprogram Teologi och etik

· Att genom forskning och teologiskt författarskap öka förståelsen inom samhälls- och kyrkodebatten inom huvudsakligen områdena socialetik, bioetik och teologisk etik samt att förse kyrkoledare på olika nivåer med material som hjälp att delta i denna debatt.

Delprogram Svenska kyrkan i en mångkulturell omvärld

· Svenska kyrkan skall via egen, eller av andra partner initierad forskning och studier kring kulturmöten, självförståelse och lära erhålla redskap som underlättar kyrkans tydlighet och roll i samhället både nationellt och internationellt.

Delprogram Publikationsverksamhet

· Att informera om "kyrkorelevant" forskning.

Projekt Bibeltolkning och bibelbruk

· Att i ett framtidsperspektiv förse Svenska kyrkan med instrument att bearbeta frågor om bibeltolkning.

Projekt Kvalitetsutveckling

· Att tillföra arbetet med kvalitetsutveckling inom Svenska kyrkan en god metodutveckling.

Effektmål

· Genom att till utgången av år 2002 ha publicerat en på vetenskaplig grund vilande lättillgänglig framställning av Sveriges kyrkohistoria har kunskapen om kristendomen i Sverige i ett tusenårsperspektiv uppnåtts. Resultatet sammanfattas i ett bildverk som belyser kristendomen i Sverige under tusen år.

· Inom ramen för ett nordiskt forskningsprojekt belyses och dokumenteras de nordiska kyrkornas relation till det framväxande välfärdssamhället under perioden efter andra världskriget och publiceras forskningsresultaten år 2001.

· År 2001 är de svenska delarna och de nordiska temadelarna där avdelningens forskare har huvudansvar tillgängliga.

· Vid utgången av år 2000 är resultatet från projektet Sverigeräkningen 2000 tillgängligt.

· Under år 2000 är resultatet av projektet Samfundsstatistik på riks-, läns- och kommunnivå tillgängligt.

· Årligen redovisas resultatet från en undersökning av Religiöst liv i Storstockholm.

· Resultat från Svenska kyrkans församlingsstatistik är årligen tillgängliga.

· Svenska kyrkans församlingar använder församlingsstatistiken i sitt eget förbättringsarbete.

· Genom att hålla tidigare års församlingsstatistik aktuell och bearbetningsbar möjliggörs tidsserieanalyser vars resultat är tillgängliga för Svenska kyrkans församlingar.

· Årligen analyseras den eventuella nödvändigheten av anpassning av innehållet i årets församlingsstatistik och nödvändiga ändringar genomförs.

· Genom att årligen minska den forskartid som används för de delar av arbetet med församlingsstatistiken som föregår analysarbetet ökas tiden för detta.

· År 2002 har Svenska kyrkan kännedom om hur man brukar församlingsstatistiken.

· År 2001 har Svenska kyrkans anställda tillgång till ett arbetsmaterial till hjälp för kyrkans förkunnelse, undervisning, själavård, familjearbete och rådgivning.

· Utifrån ett teologiskt-etiskt perspektiv har frågan om kyrkans uppdrag i samhället och att i synnerhet belysa det evangelisk-lutherska bidraget om församlingsetik bearbetats.

· År 2001 har medlemmar och anställda i Svenska kyrkan kännedom om de forskningsresultat som föreligger angående kyrkans socialetiska ansvar.

· Tendenserna i den aktuella debatten inom kyrka och samhälle om kyrkans politiska mandat har analyserats utifrån ett teologiskt perspektiv.

· År 2002 har Svenska kyrkan genom sin forskning i bioetik tillgång till ett dokument som tydliggör kyrkans hållning i djuretiska frågor.

· Svenska kyrkan deltar aktivt i uppföljning och kritisk granskning av utvecklingen inom genteknik och bioteknik utifrån kristen människosyn och skapelseuppfattning.

· År 2002 har Svenska kyrkans teologer tillgång till forsknings- och studieresultat som de menar ha givit dem ökad kunskap och förståelse för missiologins relevans för kyrkans självförståelse.

· År 2005 är 25 procent av trossamfundets präster positiva till det sätt på vilket religionsteologiska frågeställningar aktualiseras och kan tillämpas i det egna arbetet med religionsmöten lokalt.

· Svenska kyrkan är delaktig och drivande i internationell ekumenikforskning både i relation till Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet.

· År 2005 förs samtal kring kristet förvaltarskap, självförståelse och kristen identitet i 10 procent av Svenska kyrkans församlingar.

· Forskare utanför kyrkokansliet bedriver "kyrkorelevant forskning" med hjälp av Forskningsrådets stipendier.

· Varje år publiceras åtta volymer av Tro & Tanke. Upplagans storlek garanterar en överbalanserad budget.

· Extern finansiering säkerställer behovsprövad utgivning av Supplement till Tro & Tanke.

· Från och med verksamhetsåret 2000 bearbetas frågor om bibeltolkning och bibelbruk som en förlängning av olika projekt om Bibel 2000.

· År 2001 är metodutvecklingsarbetet knutet till de kyrkliga handlingarna.

· År 2002 är projektet genomfört i samarbete med Pastoratsförbundets nätverk för kvalitets-utvecklingsarbete.

Verksamhet och måluppfyllelse

Delprogrammet Sveriges kyrkohistoria har till syfte att publicera en sammanhängande lättillgänglig framställning av kristendomen i Sverige från missionstid på åttahundratalet till nutid i åtta rikt illustrerade böcker, som kronologiskt beskriver utvecklingen i ett tusenårsperspektiv. Under året har enligt planerna två böcker utkommit: Reformationstid (1500-tal, huvudförfattare Åke Andrén) samt Individualismens och upplysningens tid (1700-tal, huvudförfattare Harry Lenhammar). Arbetet med författandet av nästföljande tre volymer har skett planenligt med sikte på att publicera ytterligare två volymer år 2001. Hela projektet avslutas 2002. Utöver de under året två publicerade böckerna har arbetet i detta program resulterat i föredrag, seminarieserier, fortbildningar, litteraturdagar, artiklar och medverkan i bokmässor. Effekten av och kvalitén i arbetet kan mätas i ett stort antal mycket positiva recensioner. Den första volymen Missionstid och tidig medeltid, som utkom hösten 1998, är nästan slutsåld.

Delprogrammet Norden och Europa är inriktat på att i ett samnordiskt projekt skildra de lutherska folkkyrkornas utveckling under perioden från andra världskriget fram till 1970-talets slut. Det är i huvudsak finansierat genom anslag från Nordiska Ministerrådet. Målsättningen har varit att visa samhörigheten och särarten inom och mellan kyrkorna som folkkyrkor i förhållande till en europeisk utveckling. Projektet avslutades under året och resultatet är publicerat i boken Folkkyrkor i uppbrott. Därutöver har projektet resulterat i ett antal föreläsningar, seminariedagar och tidningsartiklar. Målen är därmed uppnådda. Från 2001 går detta arbete över i ett nytt program: Svenska kyrkans samtidshistoria.

Delprogrammet Svenska kyrkan i en mångkulturell omvärld arbetar med studier och forskningar över internationellt relevanta rättvisefrågor, grundläggande missionsteoretiska frågor samt dialogen mellan religionerna nationellt och internationellt. Arbetet sker i nära samverkan med Kyrkornas världsråd och Lutherska världsförbundet. I stor utsträckning diskuteras och förmedlas kunskaperna i fortbildningskurser i stiften och deltagande i internationella konferenser. Därutöver har om missionsfrågor publicerats boken Mission - ett spel med många röster och slutförts arbetet med ett grundläggande religionsteologiskt dokument, som publiceras 2001. Däremot har arbetet med den internationella omvärldsanalysen om rättvisefrågor inte kunnat igångsättas. Tjänsten här är ny och hann inte tillsättas under året. Dock har i Tro & Tanke boken Global etik - Tre religioner - ett uppdrag utgivits.

Forskningsrådets stipendier till forskare utanför kyrkokansliet har under år 2000 utdelats med sammanlagt 200 000 kronor fördelade på 5 stipendier.

Delprogrammet Kyrkoanalys arbetar främst med insamling, analys och presentation av Svenskan kyrkans församlingsstatistik. Detta arbete har genomförts enligt planerna och under året har arbetet med föregående års statistik slutförts. Slutsatserna har presenterats i samband med Kyrkomötet, vid presseminarier vid olika tillfällen och finns samlade i boken Räkna med kyrkan. Perspektiv på Svenska kyrkans statistik 1999. Ett utvecklingsarbete för effektivisering av insamlingen av församlingsstatistiken har också inletts. Därutöver har inom projektet Sverigeräkningen 2000 analysarbetet av undersökningen om gudstjänst- och andaktsliv i Sverige inför millennieskiftet slutförts. Resultaten publiceras i mars 2001 i boken Det religiösa Sverige. Gudstjänst- och andaktsliv under ett veckoslut kring millennieskiftet. I denna redovisas också resultatet från undersökningen av Religiöst liv i Storstockholm.

Delprogrammet Teologi och etik arbetar främst med socialetiska frågor. Arbetet har slutförts av ett forskningsprojekt om äktenskapet. Det har skett inom ramen för studiegrupper i tre stift. Resultatet har slutredovisats i boken Livsrelationer. Tankar kring äktenskap och samlevnad i ett kristet perspektiv. Detta program genomgick en fasväxling under senhösten i samband med byte på tjänst.

Inom delprogrammet Publikationsverksamhet har Tro & Tanke enligt planerna utkommit med åtta temanummer.

Projektet Bibeltolkning och bibelbruk är en förlängning av olika projekt om Bibel 2000. Här behandlas också frågor om Över- och underordningsteologi.

Ekonomisk resultatanalys

Verksamhetsområdets behov av nationell finansiering har varit 0,6 miljoner kronor lägre än budget, framför allt beroende på lägre kanslikostnader. Som nämnts ovan har tjänsten för internationell omvärldsanalys och rättvisefrågor inte kunnat tillsättas.

Framåtblickar

Huvudprogrammet Kyrkan i samhället - nutidstolkning genomgår under våren 2001 en tydlig förändring och utökning av verksamheten. Genom budgeterade medel inleds ett större studieprogram om bibeltolkning och bibelbruk, den internationella omvärldsanalysen kvalificeras genom att en tjänst med denna inriktning tillsätts, liksom analysen av den svenska samhällsutvecklingen i relation till religions- och kyrkostatistik förstärks genom tillsättning av särskild tjänst. Genom särskilda medel igångsätts också ett nytt stiftsrelaterat nätverkssamarbete (stiftsseminarier).

Ledamöter i Forskningsrådet

Rådet har nio ledamöter men inga suppleanter: biskop Martin Lind, ordförande, professor Eva Haettner Aurelius, vice ordförande, högskolelektor Göran Agrell, fil.dr Gunnel Cederlöf, professor Carl-Henric

Grenholm, professor Göran Gustafsson, professor Egil Johansson, universitetslektor Catharina Stenqvist, docent Dag Sandahl.

Rådet har sammanträtt den 9 februari, 7-8 juni, 4 oktober, 29 november.

Ingmar Brohed
Verksamhetsområdeschef

VO: Forskning
Resultatrapport år 2000

Enhet: 1000-tal kr

Utfall

2000

Budget

2000

Budget-

Avvikelse

%

         

Extern finansiering

       

Övriga erhålla bidrag

1 269

785

484

-62

Netto kapital- och finansförvärv

22

0

22

-

Övriga intäkter

772

865

-93

11

Summa extern finansiering

2 063

1 650

413

-25

         

Intern finansiering

       

Nationell finansiering

7 300

7 887

-587

7

Summa intern finansiering

7 300

7 887

-587

7

         

Kostnader

       

Lämnade bidrag

-200

-190

-10

-5

Övriga externa kostnader

-1 582

-1870

288

15

Personalkostnader

-1 059

-814

-245

-30

Interna kostnader

-6 455

-7 028

573

8

Summa kostnader

-9 295

-9 902

607

6

         

Dispositioner

       

Förändrade ändamåls-destinerade medel

-67

365

-433

-

Summa dispositioner

-67

365

-433

-

         

Nettoresultat

-0

-0

0

100

         

Kostnader per huvudprogram

       

VO-gemensamt för Forskning

-7 247

-8 032

785

10

Kyrkan i samhället: Nutids-tolkning

-946

-935

-12

-1

Kyrkan i samhället: Traditionstolkning

-1 102

-936

-166

-18

Summa kostnader

-9 295

-9 902

607

6

Anm: Kostnader anges med -. Negativ budgetavvikelse betyder sämre resultat än budgeterat.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp