Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Församlingslivets utveckling

Svenska kyrkan eftersträvar ett varierat församlingsliv som bygger på de mångas delaktighet, med syfte att upprätta och befria människor.

Svenska kyrkans nationella nivå ska stödja stiften i deras uppdrag att främja församlingarnas liv och utveckling. Aktiv omvärldsanalys och bevakning av framtidsfrågor är viktiga uppgifter, liksom att erbjuda kompetens och mötesplatser för samtal och lärande.

I samma båt

En stor del av arbetet under våren 2000 hade tydligt fokus på Svenska kyrkans riksmöte I samma båt, som hölls den 15-18 juni i Göteborg. Ett rikt seminarieprogram presenterades, och riksmötet blev också ett forum för angelägna frågor och aktuella material för församlingsutveckling. Genom två välbesökta rum, Pedagogiska rummet och Livsrummet, kunde deltagarna möta dem som arbetar på nationell nivå med församlingsutveckling i pedagogiska och diakonala frågor.

Den medialt mest uppmärksammade händelsen under riksmötet var gudstjänsten med romerna i Göteborgs domkyrka. Den romska befolkningen var väl representerad och lyssnade med glädje till ärkebiskopens ord om fred. Gudstjänsten, ett seminarium om romer under mötet och en bok om romer och Svenska kyrkan, var frukter av det arbete som bedrivits i en arbetsgrupp tillsammans med romer.

Församlingsinstruktionen

I varje församling i Sverige pågår arbete med att ta fram en församlingsinstruktion, som bl.a. ska visa hur församlingen vill arbeta med gudstjänst, undervisning, diakoni och mission. Den ska också innefatta en redogörelse för församlingens verksamhet på teckenspråk, samiska, finska och andra minoritetsspråk.

Svenska kyrkans nationella nivå har skapat mötesplatser för samtal med stiften, Sveriges Kyrkliga Studieförbund (SKS) och Svenska kyrkans Församlingsförbund kring arbetet med församlings-instruktionen. Dessa mötesplatser har fördjupat relationerna mellan stiften och den nationella nivån.

Det görs inga nationella riktlinjer för hur en församlingsinstruktion ska se ut; tanken är att den ska växa fram lokalt utifrån församlingens egen omvärldsanalys. Tre dokument har tagits fram för att tjäna detta arbete: ett om diakoni, ett om finskspråkigt arbete och ett om teckenspråkigt arbete. Ett annat material, I mig själv, aktualiserar frågor om människosyn, som bidrag till barn- och ungdomsperspekti-vet i arbetet.

Pedagogisk utveckling

Fyra nya häften om pedagogiskt arbete kan också ses som stödmaterial för församlingsinstruktionen: ett grunddokument om lärande och undervisning, ett om skolkyrkoarbete, ett om Svenska kyrkans arbete med 0-14-åringar och en revision av konfirmandriktlinjerna. Materialen har även tagits fram för att stödja stiften i uppgiften att främja församlingarnas pedagogiska utvecklingsarbete för alla åldrar.

Med anledning av regeringsförslaget om allmän förskola från fyra års ålder har en arbetsgrupp bildats för att förbereda församlingarna på konsekvenser för barnverksamheten. Hösten 2001 kommer Svenska kyrkans hemsida att ge plats åt Idétorg barn, där idéer och erfarenheter kan delas.

I samarbete med Sigtuna folkhögskola, Svenska Kyrkans Unga, sks och Verbum har en utbildning för unga konfirmandledare skapats via Internet.

Redskap för gudstjänst

Svenska kyrkan har gjort en översyn av kyrkohandboken, evangelieboken och bönboken - kyrkans mest aktuella bekännelsedokument. En grupp har dessutom förberett arbetet med en kyrkorumspolicy.

Projektet Musiken i Svenska kyrkans församlingar har gått in i sitt avslutande skede och ska leda fram till en handbok för församlingarnas musikverksamhet, som blir klar 2001.

I januari 2001 kunde en gudstjänstbank presenteras på Svenska kyrkans hemsida. Den ska vara en plats för utbyte av idéer och material för gudstjänstens utveckling.

Att upprätta människovärde

I varje tid måste man på nytt definiera vilka behov som är mest angelägna när det gäller diakoni, och vilka situationer som försätter människor i ett utsatt läge.

Svenska kyrkan har byggt upp stödjande kompetens för att kunna möta personer som utsatts för våld och sexuella övergrepp i kyrkliga miljöer. Detta, liksom arbetet kring mänskliga rättigheter och diskriminering, kommer att intensifieras. Tillsammans med Församlingsförbundet ska Svenska kyrkan på nationell nivå erbjuda kyrkliga arbetsgivare och utbildningsarrangörer information och fördjupning. Dessutom planeras ett projekt för att öka kunskapen om innehållet i konventioner och deklarationer om mänskliga rättigheter, framför allt om hur man kan använda dem som analysinstrument.

Multimedieprojektet Schysst turist, som belyser barnprostitutionen i världen, har slutförts. Fortsatt arbete sker i samarbete med ecpat, ett nätverk mot kommersiell sexuell exploatering av barn.

Inom projektet Människan och sexualiteten har en rapport sammanställts. Planerna på en nationell konferens på samma tema har skjutits upp, efter bedömningen att organisationen ännu inte är mogen för det. Tanken är att uppmärksamma sexualiteten som en gåva, eftersom den idag oftast fokuseras i negativa sammanhang.

Social ekonomi handlar om organiserat socialt arbete utanför den offentliga sektorn. Ämnet har börjat bearbetas bl.a. i samarbete med Kyrkornas eu-kontor och Lutherhjälpen. En ekumenisk diakonikonferens kommer att arrangeras i samband med den sjunde europeiska konferensen om social ekonomi The Social Capital of the Future, som genomförs den 7-9 juni 2001 i Gävle.

Med egna ord

Svenska kyrkans arbete med språkliga minoriteter har sin grund i den lutherska traditionen att man ska få höra evangeliet på sitt eget språk.

I december 1999 erkände Sveriges riksdag finska som ett av vårt lands officiella minoritetsspråk. Svenska kyrkan har länge arbetat aktivt för den finskspråkiga minoriteten i Sverige och därmed varit en föregångare. Riksdagsbeslutet har nu resulterat i att sverigefinska riksorganisationer tillsammans med Svenska kyrkan bildat ett representativt organ för att bevaka språkgruppens kulturella och sociala behov.

Arbetet med den nya kyrkoordningen i allmänhet och församlingsinstruktionen i synnerhet har gjort att många församlingar insett sitt ansvar för sverigefinska och andra språkliga minoriteter. Sveriges Radios finska redaktion har gjort en reportageserie om församlingars arbete med församlingsinstruktionen.

Övrigt som särskilt bör nämnas är Svenska kyrkans finska telefonjour, som har utökats så att den varje kväll kan vara öppen för att ta emot själavårdssamtal, samt att hela den svenska psalmboken översatts till finska.

Trender och behov

Omvärldsanalysen drivs uthålligt framåt. Ett par exempel på trender som Svenska kyrkan arbetat med att analysera är det ökande andliga intresset hos allmänheten och de växande klyftorna i samhället. Kyrkans roll och ansvar i förebyggande diakonalt arbete med barn och ungdomar är ett område att fokusera under 2001.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp