Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 11

Nämnden för Svenska kyrkans missions planeringsunderlag för periodens verksamhet

Samtliga huvudprogram inom verksamhetsområdet omfattas av följande effektmål utöver huvudprogrammens specifika mål:

Effektmål

· Att senast år 2003, under förutsättning att Kyrkomötet beslutat om ett gemensamt styrorgan för de internationella verksamheterna, ha inrättat ett rådgivande organ av internationella partner och beslutat om former för partners delaktighet i beslutsprocessen.

· Att år 2003 skall goda utvärderingsinstrument finnas och användas för verksamhetsområdets olika delar.

· Att år 2004 skall det löpande arbetet beskrivas och utföras på ett kvalitativt och kvantitativt tillfredsställande sätt och samtidigt ge utrymme för tillräckliga resurser (i tid, personal och pengar) för särskilda satsningar.

· Att år 2002 ha översatt de av Svenska kyrkans dokument som är viktiga för partnersamarbete till relevant arbetsspråk.

· Att år 2004 skall SKM ha motsvarande 70 procent av intäktsbudgeten i verksamhetsdestinerade medel.

A: Huvudprogram Kyrkosamverkan

Programmet relaterar till SKM:s insatser i samverkan med framförallt kyrkor och ekumeniska organisationer samt övriga partner utanför Sverige. Verksamheten initieras, planeras och genomförs av partner med stöd av och i samverkan med SKM. I programmet samarbetar SKM med över tjugo olika kyrkor, med ett femtontal nationella och regionala kristna råd, med utbildningsinstitutioner, universitet och forskningsinstitut samt med frivilligorganisationer, oftast ekumeniska, med inriktning på frågor inom SKM:s prioriterade områden.

I huvudprogrammet finns sju delprogram: Afrika, Asien, Europa, Latinamerika, Mellanöstern, Globalt och Missionärer. Under perioden kommer ett arbete att ske med sikte på att nå en ökad tematisk styrning av verksamheten i huvudprogrammet.

Löpande verksamhet

Tyngdpunkten i huvudprogrammets arbete ligger i direkt samverkan med kyrkor och organisationer. Kontakterna kännetecknas av ett långsiktigt kyrkosamarbete med partner som Svenska kyrkan varit med om att grunda eller haft långvariga relationer till samt med nyare partner vars arbete är inriktat på frågor som rör SKM:s prioriterade områden. Centralt i dessa kontakter är strävan efter att fördjupa ett gemensamt idésamtal och söka former för utbyte och delande av resurser. Samarbetet sker bland annat genom ekonomiskt stöd till kyrkor och organisationers verksamhet, utbytesprogram samt sändande av missionärer. Antalet missionärer i aktiv tjänst bör inte understiga 70.

Både anslagsverksamhet, utbytesprogram och rekrytering, utbildning och uppföljning i relation till missionärer kräver, förutom kapacitet för arbetet med de innehållsliga frågorna, stora administrativa resurser. Ett seriöst arbete med uppföljning och redovisning kräver god dokumentation.

Särskild verksamhet

Samtalen med SKM:s partner måste intensifieras så att partner blir mer delaktiga i att utforma SKM:s mål och inriktning för verksamheten. I samband med skapande av ett gemensamt styrorgan bör därför ett rådgivande organ sammansatt av Lutherhjälpens, Svenska kyrkans mission och EFS utländska partner inrättas. Det är också viktigt att stimulera till och stödja kontakter mellan SKM:s partner liksom deras egen organisations- och kapacitetsutveckling.

Samtalen som påbörjades med Sida under 2000 om att fördjupa och vidga kriterierna för samarbetet mellan Sida och Svenska kyrkan kommer att ha en viktig betydelse för detta arbete. Det är viktigt att synliggöra kyrkornas och religionens roll som värde- och identitetsbärare i det civila samhället.

Renoveringen av Svenska teologiska institutet, STI, i Jerusalem avslutades under 2000, vilket betyder att verksamheten kan konsolideras i överenskommelsen mellan Svenska kyrkans utbildnings AB-Ansgarsliden, SKM och STI. STI är en plats där möjligheter ges till en ökad reflektion och fördjupad förståelse i mötet med människor av annan tro, vilket kan ge människor i Svenska kyrkan verktyg till att hantera såväl svårigheter och möjligheter i det mångkulturella och mångreligiösa mötet i Sverige. Ansvarsfördelningen i relation till STI mellan Svenska kyrkans olika verksamhetsområden behöver klarläggas under perioden.

Under perioden kommer förutsättningarna för ett fördjupat samarbete med ortodoxa och orientaliska kyrkor att utredas. Detta mot bakgrund av den positiva brobyggarroll som Svenska kyrkans missionsarbete kan ha i relation till det spända ekumeniska klimat som råder i östra Europa.

Missionärer behövs både för att fylla partners behov och för att bygga varaktiga relationer mellan Svenska kyrkan och partnerkyrkor. Därför är det viktigt med en fördjupad ideologisk reflektion och diskussion kring missionärens roll inom verksamhetsområdet och i Svenska kyrkan i stort. Här behöver partners och Svenska kyrkans behov sammanvägas med såväl möjligheten att rekrytera lämpliga och villiga personer som med kostnadsutvecklingen kring utsänd personal. Ett viktigt instrument för denna analys är SKM:s missionärsutredning från 1996.

I samband med inrättande av ett styrorgan ökar möjligheten till geografisk tydliggörande och fokusering av arbetet mellan Svenska kyrkans olika internationella verksamheter. Idag finns t. ex. Svenska kyrkan i form av både SKM och EFS i Etiopien, Tanzania och Indien.

Effektmål

· Att senast år 2004 ha funnit former för en starkare tematisk styrning av verksamheten i huvudprogrammet.

· Att till utgången av år 2002 nått en överenskommelse med Sida om vidgade kriterier för samarbetet.

· Att nämnden år 2003 har fastställt en missionärspolicy som bland annat innefattar en analys av framtida resurser och behov av utsända missionärer.

B: Huvudprogram Kommunikation och insamling

Huvudprogrammet för kommunikation och insamling har som huvuduppgift att informera om verksamheten för att skapa opinion, motivera engagemang och samla in medel för att finansiera huvuddelen av arbetet.

Genom kommunikation kan Svenska kyrkans identitet, uppdrag och utveckling göras tydlig och känd för människor. En dialog om det fortsatta uppdraget är en grund för människors känsla av delaktighet och vilja att dela med sig av tid, engagemang och pengar.

Det är viktigt att fortlöpande utarbeta metoder som stimulerar till ett regelbundet och självklart delande/givande för enskilda såväl som för församlingar och grupper. SKM räknar med att bidrag från församlingar och stift skall bli en ökande andel av de insamlade medlen och strävar efter att stimulera till sådana bidrag, så att en starkare bas för SKM:s arbete säkras.

Löpande verksamhet

Informationsarbetet sker bland annat i form av produktion av tidskrifter och nyhetsbrev till ombud och andra målgrupper, produktion av trycksaker, annonser, utställningar och filmer, kontakter och samarbete med massmedia. Alltmer arbete sker elektroniskt på webbplats och via e-post, vilket ställer stora krav på nära nog dagliga uppdateringar. Resurser satsas på att förnya bildmaterial som är relevant både från SKM:s geografiska områden och ämnesområden i syfte att ta tillvara bildens möjligheter att förstärka information, opinionsbildning och insamling.

Ett kontinuerligt arbete med information och kontakter med enskilda givare och församlingar och grupper pågår under hela året. Särskilda satsningar görs vid den årliga julinsamlingen under advents- och jultiden, då en stor del av årets insamlade medel samlas in. Att rekrytera nya, gärna yngre, givare och att behålla befintliga givare är en viktig uppgift liksom att på olika sätt stimulera till goda riks-, stifts- och församlingskollekter.

Särskild verksamhet

Webbplatsen är ett allt viktigare instrument i allt kommunikationsarbete. Den lämpar sig också väl för segmenterad kommunikation, vilket är nödvändigt för att kunna tilltala ungdomar. Enligt samstämmiga omvärldsanalyser finns det ett stort intresse för internationella rättvisefrågor bland unga människor. Eftersom varken livslånga engagemang eller heltäckande åtaganden är lockande för dem, måste aktiviteter med korta insatser utarbetas tillsammans med målgruppen och i samverkan med Lutherhjälpen.

Ett insamlingsmål på 60 miljoner kronor är en realistisk nivå, som genom ett utvecklat insamlingsarbete bör kunna öka med två procent/år under 2003 och 2004. Men för att uppnå detta krävs insatser på olika områden, vilket måste ske i tydlig samverkan med stiften. Inte minst är satsningar på att få församlingar och stift att avsätta en procent av sin omsättning till internationell verksamhet viktiga.

Effektmål

· Att senast år 2002 skall kommunikationen inte minst med unga förbättrats genom att en ny och lättillgänglig hemsida för SKM finns i funktion.

· Att år 2002 skall SKM samla in minst 60 miljoner kronor följt av en årlig ökning på två procent fram t. o. m. år 2004.

· Att av insamlade medel skall år 2004 minst 60 procent komma från församlingar och stift.

· Att 60 procent av ombud, kyrkoråd och anställda i församlingarna år 2002 skall känna till inriktningen på Svenska kyrkans internationella missionsarbete.

· Att senast år 2002 ha informerat alla stift om möjligheterna för stift och församlingar att anslå medel till SKM och Lutherhjälpen, med syfte att nå enprocentmålet.

C: Huvudprogram Församlingsutveckling och folkbildning

Kyrkoordningen uttrycker tydligt att mission är en dimension av församlingens grundläggande uppgift. Den öppnar möjligheter för församlingar och stift att arbeta med internationella frågor och internationellt samarbete liksom att anslå medel ur budget för internationell diakoni och mission. De erfarenheter som Svenska kyrkan, genom sin internationella mission, har skaffat sig är en viktig grund att stå på. SKM har här ett ansvar för samordning och för att möta de ökande förväntningarna från både församlingar och stift vad gäller inspiration, utbildning och utbyte.

Behovet av närhet och direktkontakt mellan församlingar och stift i Svenska kyrkan och andra kyrkor stimuleras idag bland annat av en ökad rörlighet. SKM:s uppdrag, givet av Kyrkomötet, att "samordna Svenska kyrkans församlingars missionsengagemang" utmanas därvid att finna nya modeller för att kanalisera engagemang och aktiviteter, så att helheten och sammanhållningen liksom långsiktiga överenskommelser och avtal med partner inte äventyras. Därför utvecklar SKM goda samarbetsformer med stiften kring bland annat vänstifts- och vänförsamlingsarbete.

Församlingarnas missionsombud spelar en nyckelroll i SKM:s informations- och insamlingsarbete. Här finns den lokala drivkraften för det frivilliga missionsengagemanget. Samtidigt är de missionsengagerade i Svenska kyrkan till stor del äldre människor och det är viktigt att väcka även unga människors engagemang. En satsning i denna riktning är utvecklandet av SKM:s webbplats på Internet. Stipendie- och utbytesprogram är en annan, och där sker dessutom en målgruppsbreddning så att även andra ålderskategorier skall kunna ta del i utbyte av olika slag. Arbetet kring frivillighetens framtid bidrar till att utveckla ombudsorganisationen och att tydligare definiera dess uppgift.

Löpande verksamhet

En omfattande del av arbetet består av ombudsutbildningar, medverkan i kyrkliga utbildningar, seminarier och mötesplatser av olika slag vilket genomförs med folkbildningens metoder och ideal. Samverkan sker även med universitet och högskolor. Utveckling och utvärdering av pågående verksamhet sker kontinuerligt.

Stipendiatprogrammet för ungdomar är ett exempel på förnyelse inom givna ramar liksom programarbetet med internationella gäster som en metod för utbildningsverksamheten.

Särskild verksamhet

Under perioden kommer programmets huvudfokus att vara att inom ramen för projektet "Stiften i fokus" (arbetsnamn) utveckla formerna för ett ökande samarbete med stiften och andra institutioner och organ på den nationella nivån. Syftet är att förskjuta målgruppstyngdpunkten från församlingar till stiften och att finna former för en mer reglerad samverkan mellan stift och den nationella nivån när det gäller information, utbildning, insamling och utbyte inom det internationella missionsarbetet.

Detta innebär en ökad satsning på ytterligare integration inom den nationella nivån. Mot periodens slut bör en tydlig förändring vara påbörjad som syftar till att de internationella verksamhetsområdenas arbete blir alltmer integrerade i verksamhetsområdet Kyrkolivets utveckling.

En särskild satsning under perioden innebär att följa upp och vidareutveckla resultaten från sökkonferensen som genomförs 2001 tillsammans med Svenska kyrkans unga, SKS, Lutherhjälpen och EFS. Syftet är att förutsättningslöst formulera visioner, behov och tillvägagångssätt för att involvera unga människor i Svenska kyrkans arbete med internationell mission, diakoni och ekumenik.

Enligt samstämmiga omvärldsanalyser finns det ett stort intresse för internationella rättvisefrågor bland unga människor. Eftersom varken livslånga engagemang eller heltäckande åtaganden är lockande för dem, måste aktiviteter med korta insatser utarbetas tillsammans med målgruppen och i samverkan med Lutherhjälpen och EFS.

Effektmål

· Att det senast år 2003 finns samarbetsavtal med samtliga stift beträffande Svenska kyrkans arbete med internationell mission och diakoni.

· Att samtliga församlingar/pastorat i Svenska kyrkan senast år 2002 har valda ombud för Svenska kyrkans internationella verksamhet (Lutherhjälpen, SKM, EFS och SKUT).

· Att andelen unga människor som deltar i SKM:s arbete som ombud eller på annat sätt har ökat med 25 procent år 2004 jämfört med år 2000.

· Att 10 procent av församlingarna och alla stift år 2003 skall ta tillvara den resurs som hemkomna missionärer och stipendiater är.

D: Huvudprogram Analys, policy och påverkan

Det finns två huvudsyften med verksamheten inom huvudprogrammet.

För det första skall det skapa förutsättningar för aktiv förändring genom att ta vara på och kanalisera engagemang, särskilt hos unga människor, som på ett konkret sätt vill engagera sig i olika tematiska frågor.

För det andra skall programmets analys- och policydokument säkerställa kvaliteten av verksamheten i de övriga huvudprogrammen.

Löpande verksamhet

Huvudprogrammet, som är nytt, kommer att byggas upp vad gäller inriktning och verksamhet under kommande år. Detta sker i nära samverkan med Lutherhjälpens och EFS motsvarande program. Det löpande arbetet vilar huvudsakligen på fyra ben:

1. Globaliseringens effekter på lokal nivå handlar om att jämföra erfarenheter av ekonomisk och social utsatthet i vårt eget land och i tredje världen - att se likheter och skillnader i de processer som skapar ökade klyftor.

2. Mobilisering/kampanjer är viktigt för att undvika att påverkansarbete riktat mot myndigheter, politiker och andra beslutsfattare blir elitistiskt. Exempel på områden är globala handelsfrågor, skuldavskrivning, Rättvisemärkt och klimatfrågan.

3. Påverkan gentemot beslutsfattare, myndigheter och institutioner på olika nivåer, såväl inom kyrkan som i samhället, är en viktig del av en profetisk diakoni.

4. Analys- och policyarbete handlar om ett aktivt deltagande i analys- och reflektionsarbete som sker inom Lutherska världsförbundet, Kyrkornas världsråd, Aprodev och andra relevanta organ, liksom i relation med Sida, EU och FN samt det egna arbete som bedrivs för att säkerställa utvecklingspotential och kvalité i den verksamhet som drivs inom ramen för verksamhetsområdet.

Särskild verksamhet

Under perioden har huvudprogrammet sitt ena fokus i den verksamhet som riktar sig "inåt", dvs. det analys- och policyarbete som ska utarbeta metoder, former och innehåll för att tydliggöra de prioriterade områdena och de bärande principerna. Detta ska även syfta till att klargöra SKM:s profil och särskilda bidrag till kyrko- och missionsförståelsen, dels i relation till Svenska kyrkan som helhet och dels i relation till samarbetspartner i internationell mission. Särskilt angeläget är att tydliggöra hur SKM, Lutherhjälpen och EFS kompletterar varandra, framförallt tematiskt men även metodmässigt, t ex när det gäller synen på partnerskap, långsiktighet, bilateralt respektive multilateralt arbetssätt.

Ett andra fokus har huvudprogrammet "utåt", i att utarbeta former, policy och teman för påverkansarbetet. Också här är det angeläget att tydliggöra verksamhetsområdenas olika profiler för att undvika konkurrens men främja maximal effekt.

Under perioden kommer en policy för de internationella verksamheternas roll i relation till konfliktförebyggande arbete att tas fram.

Ett arbete med att ta fram en policy för aidsrelaterade frågor har inletts i kansliet. Detta arbete kommer att få ökad prioritet under perioden.

Under perioden skall SKM öka arbetet med missionsteologisk reflektion. Det är inte minst viktigt för att bidra till en integrerad teologisk reflektion i Kyrkokansliet som helhet, liksom för att medlemmar i Svenska kyrkan skall uppfatta att SKM är en central aktör i det missionsteologiska arbetet.

Effektmål

· Att i slutet av år 2002 skall huvudprogrammets struktur, dess funktion och dess relation till verksamhet som bedrivs i andra program inom Svenska kyrkan vara tydliggjord. Då skall också metoder och strategier för påverkansarbetet ha formulerats och testats.

· Att analysmaterial och kriterier för ytterligare koncentration av verksamheten i dess helhet skall ha utarbetats och tillämpas senast år 2003.

· Att SKM år 2003 tillsammans med samarbetspartner från minst två regioner skall ha påbörjat ett gemensamt analys- och påverkansarbete kring kyrkans uppgift i relation till globaliseringens effekter.

· Att policy för de prioriterade områdena och bärande principerna i samråd med partner skall ha utarbetats senast år 2003.

· Att år 2004 minst 1 000 aktiva i Svenska kyrkan skall ha fått ökad kompetens och vilja att medverka i debatt och påverkansarbete för internationella rättvisefrågor och mänskliga rättigheter genom att delta i konkreta aktioner och kampanjer i definierade sakfrågor.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp