Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 9

Nämnden för kyrkolivets utvecklings planeringsunderlag för periodens verksamhet

A: Huvudprogram Gudstjänst

Gudstjänsten är kyrkolivets centrum, där församlingen möter Gud i Ordet och sakramenten. ... Gudstjänsten är hela församlingens gåva och uppgift.

Huvudprogrammets löpande uppgifter består främst av arbete med gudstjänstråd, musikråd och Svenska kyrkans gudstjänstböcker, samt fortlöpande dialog med stiften i frågor som gäller fortbildning och utveckling, vidareutveckling av Svenska kyrkans gudstjänstbank på Svenska kyrkans hemsida, ekumeniska och internationella gudstjänstkontakter, samt att följa utvecklingen inom gudstjänst, kyrkomusik, kulturrådets musikutredning och musik med barn och unga inom kyrkan.

Under perioden genomförs inom huvudprogrammet projekt som syftar till att stärka och utveckla församlingssången, fortsätta att sammanställa ett psalmbokstillägg, fortsätta det ekumeniska musikbibelprojektet, fortsätta arbetet med internationell kyrkomusik och liturgi, genomföra kyrkomusiksymposium 2002, initiera en utveckling av finskspråkig kyrkomusikalisk verksamhet, utveckla arbetsmetoder och material för gudstjänstgrupper, implementera Lutherska Världsförbundets studiematerial Worship & Culture, utveckla metodmaterial för gudstjänst i mångkulturell miljö, utveckla metod- och inspirationsmaterial för ledmannaledd gudstjänst, utveckla material för användning av kyrkostatistiken till pastorala analyser och handlingsprogram, utveckla metod och gudstjänstmaterial för gudstjänster med personer med demenssjukdom, analysera och utveckla frågor som rör predikans form, roll och funktion i gudstjänsten, samt fullfölja arbetet med ett policydokument för kyrkorummet.

Effektmål

· att före utgången av 2004 ha inspirerat stiften utifrån de översedda gudstjänstböckerna och kyrkostatistiken till att stödja de lokala gudstjänstgrupperna, med syfte att utveckla gudstjänstlivet i respektive närmiljö,

· att före utgången av 2004 ha stött stiften med ett utvecklings- och metodarbete i avsikt att vitalisera Svenska kyrkans musikliv i en mångkulturell miljö, med särskilt fokus på församlingssången,

· att före utgången av 2003 ha uppmärksammat stiften på frågor kring predikans form, roll och funktion i gudstjänsten,

· att före utgången av 2003 ha givit stöd till stift och församlingar i kontakt med antikvariska myndigheter genom ett policydokument för kyrkorummet.

Utifrån effektmålen är huvudprogrammets prioriterade uppgifter under perioden att implementera de översedda och reviderade gudstjänstböckerna, även på våra officiella minoritetsspråk, att utveckla material för att stärka församlingssången, att utveckla predikans roll och funktion i gudstjänsten samt att fullfölja arbetet med ett policydokument för kyrkorummet.

Att lyfta fram dessa tre områden under perioden bör enligt huvudprogrammets bedömning ske på följande sätt: 1) implementeringen av gudstjänstböckerna sker främst under åren 2003-2004, 2) stärkandet av församlingssången sker under hela perioden, men erfordrar särskild projektledning, 3) arbetet med predikan erfordrar särskilda resurser. Slutsatsen är att huvudprogrammets resurser något behöver förstärkas under mål- och ramperiodens avslutande del. Att budgetens belopp verkar minska under periodens sista år hör samman med att arbetet med teckenspråkig gudstjänst då har avslutats och två projekttjänster upphört.

Gjorda prioriteringar ryms inom den givna ramen och inom de tjänster och projektanställningar som omfattas av framlagd budget. Det som i huvudprogrammet är mest kostsamt under perioden är den årliga utgiften för avtalet med Bonus Presskopia samt slutförandet av projektet med teckenspråkig gudstjänst. Dessa båda ligger inte inom det som berörs av gjorda prioriteringar.

B: Huvudprogram Undervisning och utbildning

Målet för lärande och undervisning i Svenska kyrkan är att, med utgångspunkt i en helhetssyn på människan och en helhetstolkning av det kristna budskapet, en relation mellan människan och hennes skapare och frälsare upprättas.

En stor utmaning för Svenska kyrkan är att finna former där tillhöriga ges möjlighet att aktivt vara med och forma dagens och framtidens kyrka. Inte minst gäller det barn och ungdomar. Under perioden sker därför en satsning som särskilt är inriktad på att stödja utvecklingen av kyrkans barn- och konfirmandarbete.

Inom huvudprogrammet ligger ansvaret för det pedagogiska utvecklingsarbetet inom Svenska kyrkan vilket omfattar såväl barn och unga som vuxna. I detta ligger bl. a. skolfrågorna med såväl skolkyrkoarbetet som det skolpolitiska arbetet, konfirmandarbetet, högskolearbetet, integrering av Lutherhjälpen, Svenska kyrkans mission och SKUT samt ekumenik, stipendieprogrammen, vuxenkonfirmationen och folkbildningen. För att stimulera Svenska kyrkans barnverksamhet till att finna nya vägar efter regeringsbeslutet om allmän förskola från 4 års ålder, erbjuds en webbplats för information och reflektion på Svenska kyrkans hemsida.

Ett omfattande utvecklingsprojekt avseende konfirmandarbete för unga med särskilda behov kommer att genomföras under perioden med syfte att öka förståelsen för dessa ungdomar, ta vara på de pedagogiska erfarenheter som finns och bidra till kompetensutvecklingen inom detta område.

Vidare inom huvudprogrammet ligger ansvaret för den samlade utbildningsplaneringen för tjänst i Svenska kyrkan. Arbetet med de kyrkliga grundutbildningarna, Svenska kyrkans grundkurs, de fyra profilutbildningarna för blivande diakoner, församlingspedagoger, kyrkomusiker och präster samt rekryteringsfrågor. Pastoralinstituten i Lund och Uppsala ligger också inom huvudprogrammets verksamhetsansvar. Under perioden kommer översynen av de kyrkliga utbildningarna (ÖSUT) att avslutas och de förändringar som beslutas som resultat av den att implementeras. Därutöver kommer som ett resultat av ÖSUT:s arbete utveckling och försök med nya utbildningsmodeller att påbörjas.

Ytterligare ett ansvar som ligger inom huvudprogrammet är kompetensutveckling, vilken omfattar såväl anställda, förtroendevalda som frivilliga medarbetare. Ett utvecklingsarbete som berör såväl denna del av arbetsområdet som de kyrkliga grundutbildningarna är utvecklingen av IT-stödd Kommunikation (ITK), i vilken ingår både mänskliga möten mellan kursdeltagande och virtuella mötesplatser.

För att verksamheten ska kunna nå de fastställda effektmålen krävs en nära och bred samverkan med bl. a. stift, utbildningsanordnare av de kyrkliga yrkesutbildningarna, och andra kyrkliga organisationer.

Effektmål

· Före utgången av 2004, i samarbete med angränsade verksamhetsområden och organ ha, beskrivit, analyserat och kommunicerat viktiga områden i kyrka och samhälle, och särskilt uppmärksammat den särställning Barn och Unga har i kristen tro.

· Före utgången av 2004 ha vidareutvecklat mötesplatser och nätverk för kyrkokansli, stift och skolor som bidrar till kunskapsutveckling om pedagogiskt arbete, livstydning och trostolkning för såväl anställda, förtroendevalda som frivilliga.

· Vid utgången av 2004 ha utbildat, i förhållande till Svenska kyrkans behov, präster, diakoner, församlingspedagoger och kyrkomusiker till att utifrån sin kompetens verka för att församlingens grundläggande uppgift blir utförd.

· Före utgången av 2003, i stiften, ha ökat kunskap, kompetens och engagemang avseende kyrkosamverkan, internationell mission och diakoni exempelvis genom stipendieprogrammen.

· Före utgången 2002 ha avslutat översynen av de kyrkliga profilutbildningarna och därvid tagit speciell hänsyn till hur dessa utbildningar kan forskningsanknytas.

C: Huvudprogram Diakoni och samhällsansvar

Diakoni är uppdraget till kyrkan, grundad i Kristi kärlek, att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta varandra i utsatta livssituationer.

Uppdraget förutsätter en växelverkan mellan teologi och praktisk erfarenhet. Inom huvudprogrammet sker bevakning och analys av hur samhällsutvecklingen påverkar människors villkor såväl inom Sverige som internationellt. Den sociala omsorgen, jämlikhet, globala ekonomiska rättvisefrågor, asylrätt och allas möjlighet till delaktighet i kyrkans liv och i samhället fokuseras.

Huvudprogrammet skall upprätthålla hög kompetens inom arbetsområdena och initiera kompetenshöjande insatser i första hand för kyrkans anställda, förtroendevalda och frivilliga medarbetare.

Den kontinuerliga samhällsbevakningen skall ge bidrag till reflektion, erfarenhetsutbyte och debatt inom kyrkan och i samhället med syfte att påverka utvecklingen främst genom lagstiftningen och andra överenskommelser nationellt, i Europeiska Unionen och på den globala nivån. Även den praktiska offentliga verksamheten och frivilliga kyrkliga insatser innefattas i detta.

Arbetet inom huvudprogrammet vill formulera och skapa förutsättningar för det goda livet vilket innebär:

_ människors upprättelse och befrielse, respekt för mänsklig värdighet och stärkande av möjligheter till växande och mognad

_ allas delaktighet i kyrkans liv och i samhällslivet.

Vid planeringen av huvudprogrammets verksamhet prioriteras aktiviteter som berör flera av arbetsområdena. Varje år genomförs dessutom någon gemensam aktivitet, till exempel förberedelserna för Diakonins dag.

Vissa av arbetena bedrivs i projekt såväl inom Huvudprogrammet som i samverkan med andra, såväl internt inom kansliet som externt med andra samarbetsparter.

Samarbetet med de nationella uppdragsverksamheterna vid diakoniinstitutionerna fortsätter enligt ingångna avtal att stödja stift, församlingar och olika samhällsorgan inom de olika kompetensområden som uppdragsverksamheterna ansvarar för.

Inom det finskspråkiga diakonala arbetet kommer under perioden fram till 2004 projektet Livets teologi att pågå. En undersökning som syftar till att få fram sverigefinländarnas tankar om centrala livsfrågor.

Effektmål

· Alla kyrkliga arbetsgivare och utbildningsansvariga skall före utgången av år 2002 ha erhållit information om EG-direktiven och den svenska lagstiftningen mot diskriminering på grund av kön, handikapp, etnicitet, sexuell läggning, ålder samt religion och övertygelse och stärkts i sitt arbetsgivaransvar i dessa frågor.

· Medarbetare och förtroendevalda skall ha ökad kunskap om deklarationer och konventioner om mänskliga rättigheter som ett samhälleligt analysinstrument.

· För att stödja församlingsarbetet i förortsförsamlingar som har låg andel tillhöriga och betydande invandrarbefolkning skall år 2004 handlingsplaner/modeller ha utarbetats i samverkan med berörda stift.

· Kyrkligt anställda och förtroendevalda, stifts- och församlingsnivå, skall före utgången av år 2003 ha erhållit kunskap om social ekonomi för att kunna göra analys och kritisk granskning inför egna ställningstaganden och prioriteringar.

· Beredskap för förebyggande diakonalt arbete med barn och ungdomar har skapats hos kyrkligt anställda och förtroendevalda på stifts och församlingsnivå samt vid diakonala institutioner vid utgången av 2003. Arbetet sker genom kartläggning, information och seminarier.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp