Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Bilaga 3

Kyrkostyrelsens planeringsunderlag för periodens verksamhet - verksamhetsområdet Kyrkorätt och organisation

A: Huvudprogram Kyrkorätt

Programmet skall verka för att upprätthålla en hög nivå i fråga om juridisk sakkunskap, särskilt kyrkorättslig sådan, på alla områden som rör Svenska kyrkan på dess nationella nivå och svara för att god service ges till den nationella nivåns olika organ, till Kyrkokansliet och till stift, församlingar och enskilda närhelst sådan sakkunskap efterfrågas.

Huvudprogrammet består av delprogrammen Utgivning av kyrkliga bestämmelser, Juridiska ärenden i övrigt samt Juridisk rådgivning till stift och församlingar.

Även om det stora arbetet med utgivning av kyrkliga bestämmelser kan anses vara avklarat genom utfärdandet av kyrkoordningen och de kompletterande bestämmelser som Kyrkostyrelsen har beslutat i enlighet med kyrkoordningen, kvarstår även fortsättningsvis sådana behov. Det kan förutses att några av de pågående utredningarna kommer att föranleda nya bestämmelser. Det gäller exempelvis de förslag som läggs fram av SKUT-utredningen. Utöver det kommer ändringar i kyrkoordningen att föranledas av uppdrag som ges av Kyrkomötet (t. ex. uppdraget av 2000 års kyrkomöte angående samisk representation), eller av direkta beslut tagna vid kommande kyrkomöten om sådana ändringar. Ett ändringsarbete som redan nu kan förutses är det som blir följden av den uppföljning av kyrkoordningen som pågår inom verksamhetsområdet och som avser mindre fel eller oklarheter som har uppmärksammats på olika håll efter kyrkoordningens ikraftträdande.

Den främsta arbetsuppgiften inom huvudprogrammet kommer att vara att bistå med juridisk sakkunskap i det arbete som bedrivs på kyrkans nationella nivå. Det finns en tydlig efterfrågan på juridisk granskning och bedömning, exempelvis när det gäller avtalsskrivning och upphandling som sker inom de olika verksamhetsområdena.

En med kyrkoordningens tillkomst alltmer växande uppgift är också rådgivningen till stift, församlingar och samfälligheter i olika kyrkorättsliga frågor, liksom utbildningsinsatser när det gäller sådana frågor. Arbetet sker i viss utsträckning genom handläggning av juridiska ärenden och genom direkt deltagande i kurser av olika slag, men till stor del som konsultativa insatser i förhållande till stift, församlingar och samfälligheter.

En annan sådan växande uppgift är arbetet med den centrala samrådsgrupp som har bildats för att hantera frågor kring den antikvariskt värdefulla kyrkliga egendomen, ett arbete som kan förväntas bli mer intensivt i takt med att kyrkoantikvarisk ersättning börjar betalas ut fr.o.m. år 2002.

Effektmål

· Beslutade bestämmelser skall utges inom en månad från det att dokumenterat beslut föreligger så att berörda snarast möjligt får kännedom om gällande regler.

· Juridiska ärenden som kräver beslut av Kyrkostyrelsen och som har inkommit eller på annat sätt aktualiserats mer än tre veckor före ett sammanträde med styrelsen, skall läggas fram för beslut vid det sammanträdet. Om styrelsen har inrättat ett särskilt förtroendevalt beredningsorgan, skall treveckorstiden räknas i förhållande till sammanträde hos beredningsorganet.

· Stift, församlingar och samfälligheter skall få svar på framställda frågor i juridiska ärenden inom en vecka om det med hänsyn till frågornas omfattning och svårighetsgrad är möjligt; i annat fall skall besked ges om att frågan utreds.

B: Huvudprogram Organisation

Programmet skall verka för att vissa, för Svenska kyrkan viktiga gemensamma funktioner såsom Kyrknätet, valadministrationen och det centrala tillhörighets- och referensregistret, hanteras korrekt och effektivt och att de svarar mot de krav som ställs på dem i olika tider och situationer. Programmet skall också verka för att - genom de utredningar och projekt som hör till programmet - ge beslutsfattare på den nationella nivån goda beslutsunderlag.

Huvudprogrammet består av delprogrammen Kyrkobokföring, Val- och indelningsfrågor samt vissa andra organisationsfrågor för den samlade kyrkan.

Effektmål

· Förfrågningar om uppgifter ur det centrala tillhörighets- resp. referensregistret skall besvaras senast dagen efter att de har framställts.

· Registren skall till sin utformning och sitt innehåll svara mot de krav som ställs av olika användare.

· Utredningar och projekt skall genomföras inom föreskriven tid och - när de rör kyrkoordningsfrågor - med beaktande av de principer för kyrkoordningens fortsatta hantering som Kyrkomötet 2000 har beslutat om.

· En majoritet av Kyrknätets användare skall vara nöjda med nätets funktion och service.

C: Huvudprogram Krishantering och totalförsvarsfrågor

Huvudprogrammets främsta uppgift är att skapa de allmänna förutsättningarna för en god förmåga i Svenska kyrkan att bedriva sin verksamhet i såväl fredstida kriser som vid höjd beredskap. Detta sker i samverkan med statliga myndigheter och andra organ.

Den viktigaste uppgiften för huvudprogrammet är således att skapa förutsättningar för en god beredskap såväl i den kyrkliga organisationen i stort som på den nationella nivån. Denna uppgift omfattar såväl svåra fredstida händelser som landets försvar i kris- och krigssituationer. Omfattningen av denna senare del av uppgiften är dock beroende av hotbilden. Med hänsyn till det nuvarande omvärldsläget, har försvarsdimensionen inte samma betydelse som tidigare.

Det är allmänt omvittnat att Svenska kyrkan har en stor betydelse vid olyckor och svåra händelser. Man måste därför utgå från att efterfrågan på Svenska kyrkans biträde i den samhälleliga krishanteringen kommer att öka, vilket i sin tur ställer ökade krav på den kyrkliga beredskapen. Inom Svenska kyrkan finns därtill uttryckliga förväntningar om ett nationellt stöd och en hög ambition i beredskapsarbetet.

Huvudprogrammet består av delprogrammen Kyrklig beredskap och Militär själavård.

Effektmål

· Den kyrkliga organisationen som helhet skall år 2004 genom årliga övningar och genom utbildning ha uppnått en god förmåga till egen krisledning och samverkan med samhället vid olyckor och andra svåra händelser.

· Kyrkokansliet skall år 2002 ha en fungerande organisation för att kunna samordna och leda en nationellt övergripande insats vid en svår påfrestning på samhället i fred.

· Stift, församlingar och samfälligheter skall år 2003 ha god kännedom om fastställda inomkyrkliga och samhälleliga mål för beredskapsarbetet.

· Den militära själavårdens förutsättningar under försvarsbeslutsperioden 2002-2004 skall studeras och konsekvenserna redovisas år 2002.

Previous PageNext Page


TillbakaUpp