Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


10. Verksamhetsområdet Kultur

10.1 Svenska kyrkans kulturråd

Svenska kyrkans kulturråd har i sin nuvarande form verkat sedan 1996. Vissa uppdrag följde med bildandet av rådet, som t. ex. frågor kring stöd till kulturtidskriften Vår Lösen, inrättandet av kulturstipendier och ansvaret för Svenska kyrkans medverkan i vissa större kulturevenemang. Under de år rådet arbetat har både de här nämnda uppdragen och en mängd nya arbetsområden utvecklats. Rådet har följande huvuduppgift:

Kulturrådet skall verka för ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv i Svenska kyrkan. Det skall främja dialogen kring religion och livsfrågor i det allmänna kulturlivet. Kulturrådet skall hålla nära kontakt med kulturarbetare, institutioner och organ, som är intressanta för och intresserade av en utveckling av kulturarbetet i Svenska kyrkan.

Rådet tillsätts av Kyrkostyrelsen och är styrorgan för verksamhetsområdet Kultur. Det är ett expertorgan med ledamöter som representerar både bredd och specialiserad kompetens inom kulturområdet. Rådets ledamöter tillför därför helt avgörande resurser till rådets arbete, som genomförs med en mycket begränsad personalresurs. Rådets arbetsfält är viktigt för Svenska kyrkan som öppen folkkyrka.

10.2 Verksamhetsområdet

Verksamhetens kostnader

Detaljbudget 2001

Rambudget 2002

Rambudget 2003

Rambudget 2004

3 675 tkr

3 675 tkr

3 675 tkr

3 979 tkr

Väsentliga förändringar

_ Tillsammans med Göteborgs stift medverkar Svenska kyrkan i mässan Bok och Bibliotek. Efter en inledande period där stiftet haft stort ekonomiskt ansvar medverkar den nationella nivån fr. o. m. år 2001 till att täcka vissa kostnader. Verksamhetsområdet svarar för att samordna de nationella insatserna vid mässan.

_ En utredning om kyrkomusikens roll i offentliga musiklivet genomförs av detta verksamhetsområde på uppdrag av Kyrkostyrelsen. Arbetet inleds 2001 och beräknas pågå under två år.

_ Bemanning och arbetsuppgifter för verksamhetsområdet genomlyses under året inför mål- och ramskrivelsen nästa år.

Konsekvensanalys, prioriteringar och bedömning av ekonomiska resurser för verksamhetsområdet

Inom den fastställda budgetramen för 2001 har en utökning med en projekttjänst (50 %) kunnat göras. Detta har skett genom omdisponeringar och medfört att exempelvis den angelägna utbyggnaden av kulturstipendieverksamheten inte kunnat genomföras. Rådet har dock bedömt att förstärkningen av kansliresurserna var nödvändig för att rådet i rimlig utsträckning ska kunna svara mot de ständigt ökande förväntningarna och den externa efterfrågan.

På sikt måste resurserna för rådets verksamhet utökas så att det blir möjligt att ha minst två handläggarresurser, viss administrativ hjälp samt resurser som möjliggör mer omfattande, långsiktiga satsningar inom områden som kyrkokonst/arkitektur och media - kultur - teologi. Det är genom kulturrådet Svenska kyrkan kan stödja en kvalificerad kulturtidskrift. För att utvärdera det arbete som utförts på detta område, exempelvis via kulturstipendierna, behövs en tillfällig förstärkning av budgeten för att därigenom få fram underlag för beslut om fortsatt inriktning och uppläggning.

Under perioden 2001 - 2003 kommer utredningen om kyrkomusiken som en del av det offentliga musiklivet att genomföras som ett uppdrag av Kyrkostyrelsen.

Inom Kyrkokansliet är det i stort sett enbart inom VO Kultur som de kulturpolitiska frågorna bevakas och där kvalificerat konsultativt stöd i kulturfrågor finns att hämta. Frågor kring kyrkans deltagande i den allmänna kulturdebatten bevakas självklart på fler håll. Dock kan konstateras att det i stor utsträckning är genom kontakterna med personer och institutioner inom kulturområdet som öppningar ges för skapande tankeutbyten. Som exempel kan nämnas Bok&Biblioteksmässan i Göteborg och i samband med Arkitekturåret 2001. Kyrkostyrelsen har för Bok&Biblioteksmässan avsatt 650 tusen kronor.

Stiften är primära målgrupper för rådets verksamhet. Stiftens egna resurser inom kulturområdet är ytterst varierande och i de flesta fall mycket begränsade. Kulturrådet har, med sina knappa resurser svårt att svara för en kraftfull och systematisk insats gentemot stiften. En utökad personalresurs krävs för att en dialog ska kunna upprättas med samtliga stift om betydelsen av en satsning på kulturområdet och därmed också om hur samarbetet med nationell nivå kan utvecklas.

Under 2001 - 2003 disponeras resurserna så att även en halv projekttjänst kan besättas. När det gäller organisationen av arbetet sammanfaller verksamhetsområde och huvudprogram.

Den viktigaste frågan i det skede där verksamheten nu befinner sig är enligt kulturrådet att resurser och möjligheter ges till personell förstärkning. Som tidigare påpekats måste det på sikt finnas två handläggarresurser samt viss administrativ hjälp. Denna förstärkning kan dock inte enbart ske genom omdisponeringar i budgeten utan nya medel måste tillföras.

Det finns enligt rådet flera tydliga "bristområden" som t. ex. kulturstipendieverksamheten där det i förstone behövs medel för att göra en grundlig utvärdering för att med den som underlag kunna utveckla och utvidga arbetet, jämfört med idag. Antalet förfrågningar och ansökningar växer ständigt.

Andra bristområden där det behövs resurser för långsiktiga utvecklingsinsatser är konst/arkitektur och media - kultur - teologi - områden där knappast någon annan institution relaterad till Svenska kyrkan idag agerar annat än med tillfälliga insatser.

Den konsultativa funktionen gentemot församlingar/stift och framför allt gentemot kulturarbetare och institutioner som vill samarbeta med kyrkan tenderar hela tiden att växa.

Kyrkostyrelsen inser svårigheten med att bedriva arbetet inom ett verksamhetsområde med så begränsade resurser och har för avsikt att under året pröva om en personell förstärkning kan ske genom omdisponering av befintliga resurser i Kyrkokansliet. Tills vidare uppförs endast oförändrade personalresurser. Kyrkostyrelsen tillför verksamhetsområdet resurser för ett utredningsarbete om kyrkomusiken som en del av det offentliga musiklivet. Denna utredning har kulturrådet själv prioriterat som den viktigaste. De övriga resursbehoven kan för närvarande ej föras upp i mål- och rambudgeten.

Inriktningsmål:

_ Att Svenska kyrkan ska ha ett rikt, mångfaldigt och frimodigt kulturliv.

_ Att Svenska kyrkan ska vara en viktig aktör i samhällets allmänna kulturliv.

Verksamhetsområdets rambudget

Kultur

         

Detalj-

Ram-

Ram-

Ram-

Belopp anges i tkr

   

Utfall

budget

budget

budget

budget

       

2000

2001

2002

2003

2004

                 

Extern finansiering

             
 

Övriga bidrag

   

322

       

S:a extern finansiering

   

322

       
             

Nationell finansiering

   

2 633

3 675

3 675

3 675

3 979

             

S:a intäkter

   

2 955

3 675

3 675

3 675

3 979

                 

Kostnader

             
 

Lämnade bidrag

   

-615

-1 250

-1 131

-1 116

-1 250

 

Övr. externa kostn.

   

-1 103

-783

-625

-575

-650

 

Personalkostnader

   

-232

-250

-400

-400

-400

 

Interna kostnader

   

-1 181

-1 392

-1 519

-1 584

-1 679

S:a kostnader

   

-3 131

-3 675

-3 675

-3 675

-3 979

             

Dispositioner

             
 

Förändr avsättningar

   

176

       

S:a dispositioner

   

176

       
             

Nettoresultat

   

0

0

0

0

0

                 

Kostnad per huvudprogram

       
 

VO-gemensamt

   

1 430

1 652

1 519

1 584

1 679

 

Kulturprojekt

   

1 700

2 023

2 156

2 091

2 300

S:a kostnader

   

3 131

3 675

3 675

3 675

3 979

Previous PageNext Page


TillbakaUpp