Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2001:8
Beviljande av tillhörighet i Svenska kyrkan

Kyrkomötet

TU 2001:8

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2001:21 om beviljande av tillhörighet i Svenska kyrkan. Gällande bestämmelser om kyrkotillhörighet medför att Kyrkostyrelsen prövar frågor om kyrkotillhörighet för den som inte har tilldelats något personnummer. Erfarenheter pekar på att det råder brister i kunskapen om vad som gäller i detta fall. Enligt utskottets mening bör Kyrkostyrelsen ta initiativ så att relevant information når dem som lokalt hanterar frågor om kyrkotillhörighet. Utskottet föreslår att Kyrkomötet ger Kyrkostyrelsen detta till känna.

Motionen

I motion 2001:21 av Åke Blomqvist och Ulla Eriksson om beviljande av tillhörighet i Svenska kyrkan hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda hur man kan möjliggöra också för dem som inte tilldelats personnummer att bli kyrkotillhöriga i Svenska kyrkan.

Bakgrund

Bestämmelser om kyrkotillhörighet finns i kyrkoordningens 29 kapitel. Där sägs inget om att det finns krav på personnummer för att tillhöra Svenska kyrkan. Av 1 § framgår att den som är bosatt i Sverige oavsett medborgarskap får tillhöra Svenska kyrkan. För Svenska medborgare gäller inte krav på bosättning i Sverige för kyrkotillhörighet. Vidare sägs i samma paragraf att Kyrkostyrelsen får besluta att även andra personer får tillhöra Svenska kyrkan. Frågor om en persons upptagande i kyrkan prövas enligt 6 § av kyrkoherden i den församling där en person är folkbokförd. För den som inte är folkbokförd i Sverige prövas frågor om kyrkotillhörighet av Kyrkostyrelsen.

För varje folkbokförd person skall fastställas ett personnummer, 18 § folkbokföringslagen (1991:481). Det medför att en kyrkoherde endast kan besluta om kyrkotillhörighet beträffande en person med personnummer (=är folkbokförd). Andra personer kan upptas i kyrkan och registreras som kyrkotillhöriga - om än inte på någon församling - efter beslut av Kyrkostyrelsen. Kyrkostyrelsen har också beslutat om inträde för personer som vistas i landet men inte är folkbokförda.

I 4 § folkbokföringslagen sägs följande: "En utlänning som är skyldig att ha uppehållstillstånd skall inte folkbokföras om han saknar sådant tillstånd och det inte finns synnerliga skäl för att han ändå folkbokförs. "En utländsk medborgare som ansöker om uppehållstillstånd skall alltså inte folkbokföras. Synnerliga skäl att medge undantag från denna bestämmelse avser fall då utgången av uppehållstillståndsärendet kan förutses såsom t.ex. beträffande utländska adoptivbarn som tas emot med socialnämndens medgivande.

Utskottet

Som framgår av den ovan lämnade redovisningen av kyrkoordningens bestämmelser om kyrkotillhörighet är det fullt möjligt att en person tas upp i och tillhör Svenska kyrkan utan att ha något personnummer. Motionen och det som framkommit vid utskottets överläggningar pekar på att det ofta saknas kunskap om gällande bestämmelser och deras innebörd. Utskottet delar motionärernas uppfattning att det inte får vara på det viset att den som inte har något personnummer av den anledningen avvisas om han eller hon vill tillhöra Svenska kyrkan. Det är viktigt att de som i församlingarna möter personer som vill tillhöra Svenska kyrkan vet vad gällande bestämmelser innebär och kan bistå dem som behöver vända sig till Kyrkostyrelsen för att söka inträde i kyrkan. Det är av särskild betydelse att kyrkoherdarna och andra präster som på en kyrkoherdes uppdrag prövar frågor om kyrkotillhörighet har god kunskap om vad som gäller. Utskottet menar att Kyrkostyrelsen bör ta initiativ så att relevant information når dem som lokalt hanterar frågor om kyrkotillhörighet.

Hemställan

Utskottet hemställer

att Kyrkomötet med anledning av motion 2001:21 ger Kyrkostyrelsen till känna vad utskottet anfört.

Uppsala den 17 maj 2001

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

        Gunnar Edqvist

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Maja Larsson, Börje Dahlvid, Anna-Lena Forsdahl, Christina Åkerlund, Herbert Sjödin, Ingrid Johansson Fjelkman, Bertil Persson, Astrid Roos Ydell, Hans-Olof Andrén, Nils Gårder, Åke Blomqvist och Elisabeth Engberg

Biskop Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp