Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande
2001:3
Offentlig kungörelse av lediga befattningar som församlings- och stiftspräster samt diakoner

Kyrkomötet

TU 2001:3

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas motion 2001:89 om offentlig kungörelse av lediga befattningar som församlings- och stiftspräster samt diakoner. Utskottet framhåller vikten av att lediga befattningar kungörs offentligt oavsett vilken slags befattning det är fråga om. Enligt utskottets mening bör det dock inte föras in någon ny bestämmelse i kyrkoordningen på denna punkt. Utskottet föreslår att Kyrkomötet avslår motion 2001:89.

Motionen

I motion 2001:89 av Hans-Olof Hansson om offentlig kungörelse av lediga befattningar som församlings- och stiftspräster samt diakoner hemställs att Kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att föranstalta om ett tillägg i kyrkoordningens 34 kap. som anger att befattningar som präster och diakoner skall ledigkungöras offentligt.

Bakgrund

Som huvudregel enligt tidigare föreskrifter i 33 kap. 2 § kyrkolagen och 11 § förordningen om biskops- och prästtjänster gällde att prästtjänster och vikariat på sådana tjänster skulle kungöras lediga till ansökan genom annons i Post- och Inrikes Tidningar och anslag på domkapitlets anslagstavla. Beträffande befattningar som diakon fanns inte några motsvarande föreskrifter.

I kyrkoordningen finns inga särskilda bestämmelser om att lediga befattningar skall kungöras offentligt. Av 34 kap. 13 § kyrkoordningen framgår att det har förutsatts att lediga befattningar som präst skall utannonseras. Där anges nämligen att jämte ansökningshandlingarna skall platsannonsen översändas till domkapitlet som underlag för domkapitlets beslut om behörighet och yttrande över de behöriga sökandena.

I 34 kap. kyrkoordningen anges att domkapitlet innan någon anställs skall yttra sig över de behöriga sökandena till befattningar som kyrkoherde (9 § ), komminister, kontraktsadjunkt eller stiftsadjunkt (10 §) och diakon (14 §). Av förarbetena till kyrkoordningen framgår att avsikten med bestämmelserna är att domkapitlet skall yttra sig över samtliga som kan komma ifråga för en anställning.

Fråga om kungörelse av lediga befattningar har tagits upp i en protokollsanteckning till Kyrkans löneavtal 2000. Där står följande:

De centrala parterna konstaterar att som ett led i att tillvarata arbetstagares kompetens är informationsspridning om lediga anställningar av betydelse.

Detta kan ske på olika sätt genom anslag på anslagstavlan, anmälan till arbetsförmedlingen, annonsering i tidningar och/eller hemsida.

Enligt lagen (1976:157) om ) om skyldighet för arbetsgivare att anmäla ledig plats till den offentliga arbetsförmedlingen skall en arbetsgivare som avser att anställa en arbetstagare på ledig plats i sin verksamhet anmäla den lediga platsen till den offentliga arbetsförmedlingen. Anmälningsplikt föreligger dock inte om platsen skall besättas med en arbetstagare som förutsätts ha viss politisk, religiös eller annan ideell inställning.

Utskottet

De formella bestämmelser som tidigare funnits för hur lediga prästtjänster skulle kungöras får anses ha varit av begränsad betydelse. Det är på andra vägar än via de formellt reglerade som de flesta präster fått veta att en tjänst varit ledig för ansökan.

Utskottet menar för sin del att det är viktigt att lediga befattningar kungörs så att det når dem som kan ha intresse av att söka. Det är av betydelse såväl för den som skall anställa som för dem som kan söka en ledig befattning. Detta gäller i lika mån alla typer av befattningar oavsett om de är närmare reglerade i kyrkoordningen eller ej. Detta synsätt ligger helt i linje med det som sägs i den ovan redovisade protokolls-anteckningen till Kyrkans löneavtal 2000. Det kan också konstateras att när kyrkoordningens bestämmelser utarbetades var utgångspunkten att lediga prästbefattningar skall kungöras offentligt även fortsättningsvis.

När diskussioner har förts om att finna bra modeller för samverkan mellan domkapitlet och den som lokalt har att anställa präster och diakoner har utgångspunkten varit att lediga befattningar kungörs offentligt. Detta visar sig bl. a. när det talas om vikten av att det råder en samstämmighet beträffande sökprofilen så att domkapitlets yttrande är relevant för anställande församling/samfällighet.

Även om utskottet alltså ser det som angeläget att alla slags lediga befattningar kungörs offentligt, om det inte finns särskilda skäl för något annat, anser utskottet att det inte bör införas någon ny bestämmelse i kyrkoordningen. Det finns situationer när det är rimligt att en befattning inte kungöras offentligt, t.ex. vid en omplacering. Det kan också förekomma att en befattning inrättas för att man önskar rekrytera en viss person. Det torde inte vara rimligt eller meningsfullt att hindra detta genom bestämmelser i kyrkoordningen. Utskottet anser att den protokollsanteckning som gjorts gemensamt av de avtalsslutande parterna tillräckligt understryker betydelsen av att lediga befattningar regelmässigt kungörs offentligt.

Hemställan

Utskottet hemställer

att Kyrkomötet avslår motion 2001:89.

Uppsala den 17 maj 2001

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

              Gunnar Edqvist

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Gunborg Engman-Ericsson, Sven Håkansson, Maja Larsson, Börje Dahlvid, Anna-Lena Forsdahl, Christina Åkerlund, Herbert Sjödin, Ingrid Johansson Fjelkman, Bertil Persson, Astrid Roos Ydell, Hans-Olof Andrén, Nils Gårder, Åke Blomqvist och Elisabeth Engberg

Biskop Anders Wejryd har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp