Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Organisationsutskottets betänkande
2001:11
Kyrkliga val

Kyrkomötet

O 2001:11

Sammanfattning

I detta betänkande behandlar utskottet en skrivelse från Kyrkostyrelsen samt en motion. I skrivelsen föreslås vissa ändringar i kyrkoordningen rörande omval. I motionen framställs önskemål om ett nytt valsystem. Utskottet tillstyrker bifall till skrivelsen men föreslår att motionen skall avslås.

Skrivelsen

Genom skrivelsen (KsSkr 2001:9) Vissa frågor rörande kyrkoordningens bestämmelser om omval föreslår Kyrkostyrelsen Kyrkomötet besluta att anta i skrivelsen föreslagna ändringar i 38 kap. kyrkoordningen.

Motionen

I motion 2001:51 av Jan Anders Ekelund och Joakim Svensson hemställs att Kyrkomötet beslutar

att ge Kyrkostyrelsen i uppdrag att snarast lägga fram ett förslag till ett nytt valsystem.

Beträffande den närmare motiveringen hänvisas till motionen.

Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över de i skrivelsen föreslagna ändringarna i kyrkoordningen. Yttrandet, Kr 2001:4y, fogas som bilaga till detta betänkande, se bilaga 1. Läronämnden har yttrat sig över motion 2001:51. Yttrandet, Ln 2001:5y, fogas som bilaga till betänkandet, se bilaga 2.

Omval

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

Kyrkostyrelsen föreslår i skrivelsen ändringar i 38 kap. kyrkoordningen. Ändringarna avser att klargöra att Valprövningsnämnden får förordna om omval utifrån vissa uttryckligen angivna kriterier. Sker omval, skall samma röstlängd användas som vid det ordinarie valet.

De huvudsakliga skälen till de föreslagna ändringarna är enligt Kyrkostyrelsen den oklarhet som råder enligt nuvarande bestämmelser när det gäller frågan om vem som får förordna om omval och på vilka grunder detta får ske.

Utskottet

Utskottet ansluter sig till vad Kyrkostyrelsen anfört som skäl för de föreslagna ändringarna i 38 kap. kyrkoordningen. På grund härav och då kyrkorättsutskottet inte haft något att erinra föreslår utskottet Kyrkomötet att anta ändringsförslaget.

Ett nytt valsystem

Motionen

I motion 51 framförs kritik mot det av 1999 års Kyrkomöte beslutade valsystemet, vilket skall tillämpas för första gången i september i år. Kritiken går i korthet ut på att systemet bidrar till en ökad partipolitisering i kyrkan och att genomförandet av valet enligt den nya ordningen kommer att medföra stora kostnader och kräva omfattande arbetsinsatser.

Utskottet

När Kyrkomötet efter votering fastställde andra kyrkolagsutskottets förslag till bestämmelserna i 38 kap. kyrkoordningen om direkta val uppdrogs samtidigt åt styrelsen att genomföra en särskild uppföljning och utvärdering av valen år 2001. Förberedelsearbetet med detta har redan inletts. Mot denna bakgrund är frågan om ett eventuellt nytt valsystem enligt utskottet för tidigt väckt. Resultaten av uppföljningen och utvärderingen av kommande val måste först föreligga. Utskottet föreslår därför att motionen skall avslås.

Hemställan

Med hänvisning till vad ovan anförts hemställer utskottet

beträffande skrivelsen

att Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 38 kap. kyrkoordningen med den föreslagna bestämmelsen om ikraftträdande.

beträffande nytt valsystem

att Kyrkomötet avslår motion 2001:51.

Uppsala den 17 maj 2001

Evert Josefsson

              Patrik Tibbling

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Börje Henriksson, Inger Krantz, Lars Öhlén, Birgitta Johansson, Stig-Göran Fransson, Birgitta Larsson, Eivor Hultén, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Anna-Lena Arousell Berglund, Per Lindberg, Eva Forssell Aronsson, Ulla Eriksson

Biskoparna Ragnar Persenius och Karl-Johan Tyrberg har deltagit i utskottets överläggning.

O 2001:11
Bilaga 1

Läronämndens yttrande
2001:5y
om ökad delaktighet, demokrati och kyrkliga val
 

Till läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2001:13 om ökad delaktighet, KMot 2001:49 om kyrkan och demokratin samt KMot 2001:51 om kyrkliga val.

Kyrkans kallelse, liv och uppdrag bygger på alla döptas delaktighet. Den delaktigheten behöver levandegöras i församlingens grundläggande uppdrag att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission, i stiftets uppgift att främja och ha tillsyn över församlingslivet och i uppgiften för den nationella nivån att stödja stiften och företräda Svenska kyrkan som trossamfund. Kyrkans demokrati, val och styrelseskick skall spegla denna delaktighet. Kyrkans kallelse gäller hela Guds folk, vilket framhålls i inledningstexten till den sjunde avdelningen i kyrkoordningen:

Dopet är den grundläggande vigningen till tjänst i kyrkan och ger delaktighet i kyrkans gemensamma uppdrag. Förtroendevalda, frivilliga medarbetare, anställda och de som vigs till uppdrag inom kyrkans vigningstjänst skall fullgöra de speciella uppdrag som de anförtrotts i solidaritet med Svenska kyrkan och kyrkans tro, lära och bekännelse. Alla står i evangeliets tjänst och under dess auktoritet.

Frågorna kring demokrati och styrelseskick i Svenska kyrkan är relaterade till kyrkans självförståelse och behöver därför kontinuerligt bearbetas. En grundlig teologisk analys - där vår kyrkas lutherska arv och folkkyrkotradition beaktas - är angelägen. Det är också viktigt att ta del av och utnyttja de utredningar och reflektioner kring demokratifrågorna som finns i det svenska samhället. Vidare finns behov att lära av en internationell utblick över hur man funnit former för kyrkomedlemmarnas delaktighet i andra kyrkor.

Uppsala den 8 maj 2001

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

              Bo Larsson

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund**, biskop Caroline Krook, biskop Martin Lind*, biskop Bengt Wadensjö**, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström, Björn Skogar, Anna-Lena Weberup.

*Ej närvarande vid ärendets beredning och yttrandets slutjustering.

**Ej närvarande vid yttrandets slutjustering.

Till Organisationsutskottet

Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över förslag till ändringar i kyrkoordningen

dels i KsSkr 2001:6 och KMot 2001:105 om en samlad nämnd för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni,

dels i KsSkr 2001:9 om vissa frågor rörande kyrkoordningens bestämmelser om omval.

Utskottet

I det förslag till ändringar i kyrkoordningen som finns i Kyrkostyrelsens skrivelse om en samlad nämnd för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni (KsSkr 2001:6), saknas bestämmelser om ikraftträdande. Om samma modell för ikraftträdande skulle väljas som föreslås i fråga om instruktionen för den nya nämnden, vill utskottet peka på att det i sin tur kan leda till viss oklarhet i fråga om från vilken dag bestämmelserna skall börja gälla.

När det gäller förslaget till instruktion för den nya nämnden vill utskottet peka på att det i andra stycket uppgiftsparagrafen (3 §) anges att det skall ske en samverkan med församlingarna inom Svenska kyrkan. Med hänsyn till vad som sägs i 10 kap. kyrkoordningen om den nationella nivåns uppgifter kan det ifrågasättas om det inte hade varit önskvärt att också relatera till stiften vad gäller nämnda samverkan.

Kyrkorättsutskottet har inget i övrigt att erinra mot de förslag till nya bestämmelser som har angetts i nämnda skrivelse eller i KMot 2001:105.

Utskottet noterar - i fråga om föreslagna ändringar i Kyrkostyrelsens skrivelse angående omval (KsSkr 2001:9) - att dessa inte kommer att hinna publiceras före ikraftträdandet men har inget att erinra i övrigt mot förslaget.

Uppsala den 18 maj 2001

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

              Maria Lundqvist Norling

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Mari Lönnerblad, Jösta Claeson, Jan-Erik Forsberg, Thomas Söderberg, Bo-Gustaf Sorby, Eskil Jinnegård, Inger Lifv, Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren, Inger Dafgård, Kerstin Kedvall, Lennart Tildemyr och Michael Martinsson.

Biskop Christina Odenberg och biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp