Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Organisationsutskottets betänkande
2001:7
Antalet ledamöter i kyrkofullmäktige

Kyrkomötet

O 2001:7

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas en motion om att avskaffa kyrkoordningens bestämmelse om hur många ledamöter det minst måste finnas i församlingarnas och samfälligheternas beslutande organ. Utskottet föreslår att motionen skall avslås.

Motionen

I motion 2001:62 av Kristina Lundgren hemställs att Kyrkomötet beslutar

att kyrkoordningen ändras så

    1. att angivna minimiantalet ledamöter i 3 kap. 8 och 53 §§ stryks, och

    2. att kyrkofullmäktige och samfällda kyrkofullmäktige senast den 1 februari under valåret fattar beslut om antalet ledamöter som skall tillämpas vid det kommande valet. Stiftsstyrelsen skall genast underrättas om beslutet.

För den närmare motiveringen hänvisas till motionen.

Bakgrund

I 3 kap. 8 och 53 §§ finns bestämmelser om det minsta antalet ledamöter som måste finnas i kyrkfullmäktige respektive samfällda kyrkofullmäktige. Inom dessa minimigränser ankommer det på fullmäktige själv att bestämma antalet. Samma minimiregler fanns även i kyrkolagen.

De aktuella bestämmelserna grundas på det förslag som lades av utredningen om Svenska kyrkans framtida organisation, SKU 1998:1. Vid remissbehandlingen av förslaget hade ett antal remissinstanser invändningar mot förslaget i dessa delar. Kritiken gick ut på att det med de föreslagna minimireglerna skulle bli svårt att besätta alla platser. Dåvarande Centralstyrelsen fann trots detta inte skäl att föreslå några förändringar. Som motiv till sitt ställningstagande anförde styrelsen bl.a. följande, CsSkr 1999:3 sid 2-86 - 2-87.

Vad gäller kyrkofullmäktige måste det anses rimligt med hänsyn till den lokala självbestämmanderätten att det får ankomma på fullmäktige att själv bestämma hur många ledamöter som skall väljas. Antalet måste dock på ett rimligt sätt återspegla opinionen bland väljarna. Ett alltför litet antal ledamöter i fullmäktige i förhållande till väljarnas antal skulle kunna fungera som en spärr för små partier eller grupperingar. En minskning av de minimiantal som föreskrivs i de olika intervallerna i samfällda kyrkofullmäktige skulle innebära en motsvarande försämrad representativitet beträffande antalet ledamöter i samfällighetens beslutande organ i förhållande till antalet röstberättigade. Vi anser därför, i likhet med nivåutredningen att de nuvarande i kyrkolagen intagna minimigränserna bör behållas oförändrade.

Utskottet

Utskottet delar den uppfattning som Centralstyrelsen gav uttryck för i ovan citerade skrivelse. En rimlig representativitet måste enligt utskottet upprätthållas för att kunna tillgodose kravet på ett demokratiskt uppbyggt beslutandeorgan. Utskottet föreslår därför att motionen skall avslås.

Hemställan

Med hänvisning till ovanstående hemställer utskottet

att Kyrkomötet avslår motion 2001:62.

Uppsala 17 maj 2001

Evert Josefsson

              Patrik Tibbling

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Börje Henriksson, Inger Krantz, Lars Öhlén, Birgitta Johansson, Stig-Göran Fransson, Birgitta Larsson, Eivor Hultén, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Anna-Lena Arousell Berglund, Per Lindberg, Eva Forssell Aronsson, Ulla Eriksson

Biskoparna Ragnar Persenius och Karl-Johan Tyrberg har deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp