Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Organisationsutskottets betänkande
2001:4
Ersättare och beslutförhet i Valprövningsnämnden och Överklagandenämnden

Kyrkomötet

O 2001:4

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas två motioner som berör frågor om ersättare och beslutförhet i Valprövningsnämnden och Överklagandenämnden. Utskottet föreslår en ändring i kyrkoordningen som innebär att ett ersättarsystem införs för Valprövningsnämnden. Däremot föreslår utskottet avslag på en begäran om utredning när det gäller vissa regler för Överklagandenämnden.

Motionerna

I motion 2001:26 av Susann Torgersson och Benny Jönsson hemställs att Kyrkomötet beslutar

att ändra 15 kap. 2 § kyrkoordningen enligt följande

Valprövningsnämnden skall bestå av följande ledamöter:

1. en ordförande som är eller har varit ordinarie domare och som inte är ledamot eller ersättare i Kyrkomötet, och

2. sex andra ledamöter.

För ordföranden skall det finnas en personlig ersättare, som uppfyller de kvalifikationskrav som ställs för ordföranden. För de övriga ledamöterna skall utses personliga ersättare. När ordförandens ersättare träder in som ledamot skall han eller hon vara ordförande.

Sekreterare och föredragande i Valprövningsnämnden är en jurist som utses av nämnden.

Endast den som har fyllt 18 år, är döpt och tillhör Svenska kyrkan får vara föredragande i Valprövningsnämnden.

I motion 2001:81 av Erna Arhag hemställs att kyrkomötet beslutar

att uppdra åt Kyrkostyrelsen att tillsätta en utredning med uppgift att med utgångspunkt i vad som anförs i motionen utreda och lämna förslag till ändringar i kyrkoordningen avseende beslutförhet och ersättarnas tjänstgöring i Överklagandenämnden.

För de närmare motiveringarna hänvisas till motionerna.

Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över de av utskottet i detta betänkande föreslagna ändringarna i kyrkoordningen. Yttrandet Kr 2001:3y bifogas, bilaga 1.

Valprövningsnämnden

Gällande ordning

Bestämmelser om Svenska kyrkans valprövningsnämnd finns i 15 kap. kyrkoordningen. Nämndens uppgift är att pröva överklaganden om val inom Svenska kyrkan.

Bestämmelser om Valprövningsnämndens sammansättning finns i 15 kap. 2 §. Ordföranden skall vara eller ha varit ordinarie domare och får ej vara ledamot eller ersättare i Kyrkomötet. Härutöver skall det finnas sex andra ledamöter. Ersättare skall endast utses för ordföranden. För denne gäller samma kvalifikationskrav som för ordföranden. Ledamöter och ordförandens ersättare väljs av Kyrkomötet.

Kyrkoordningens regler om Valprövningsnämndens sammansättning har utformats efter förebild av Riksdagens valprövningsnämnd.

I 3 kap. 11 § andra stycket regeringsformen finns bestämmelser om riksdagens valprövningsnämnd. Bestämmelsen motsvarar i stort det som gäller för Svenska kyrkans valprövningsnämnd, med den skillnaden dels att det saknas regler om ersättare dels också att det anges att ordföranden skall väljas särskilt. För riksdagens valprövningsnämnd gäller dock härutöver ett antal bestämmelser i 7 kap. riksdagsordningen. Kapitlet innehåller vissa gemensamma bestämmelser om val inom riksdagen och blir därmed tillämpligt även på dess valprövningsnämnd. Enligt 8 § i nämnda kapitel skall, när två eller flera skall väljas, det också utses suppleanter till minst samma antal som de ordinarie ledamöterna. Suppleanter utses därmed för såväl ordföranden som varje ledamot.

Utskottet

Syftet med ett ersättarsystem är att minimera risken för att ett beslutsorgan inte blir beslutsfört. Det förhållande att ledamöterna i valprövningsnämnden, med undantag för ordföranden, inte har några ersättare kan därför, som motionärerna också påpekat, medföra problem.

Utskottet har heller inte kunnat finna något sakligt motiv till att ersättare saknas för just ledamöterna i valprövningsnämnden. Ersättare finns ju i såväl Ansvarsnämnden och Överklagandenämnden som i alla de övriga besluts- och styrelseorgan som regleras i kyrkoordningen. Härtill kommer, som konstaterats ovan, att förebilden för Svenska kyrkans Valprövningsnämnd, nämligen riksdagens valprövningsnämnd, har ett ersättarsystem som följer av en reglering i riksdagsordningen.

Utöver de i motion 26 påtalade praktiska problemen som följer av nu gällande ordning finns det enligt utskottet sålunda också sakliga skäl för införandet av ett ersättarsystem för Valprövningsnämnden. Utskottet delar därför motionärernas önskemål om en ändring av bestämmelsen om Valprövningsnämndens sammansättning, i 15 kap. 2 §. Bestämmelsen bör få den lydelse som angetts i motionens hemställan. Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över förslaget och har ingen erinran mot det.

Utskottet delar den uppfattning som kom till uttryck i det av Kyrkomötet år 2000 godtagna betänkandet Kr 2000:1 om det forsatta arbetet med kyrkoordningen. Kyrkorättsutskottet anförde i betänkandet på sid. 5 att man delade Kyrkostyrelsens bedömning att sakliga ändringar borde avvaktas, såvida det inte finns särskilda skäl som gör ändringar nödvändiga.

Den ändring som nu föreslås är i och för sig en sådan saklig ändring som normalt borde kunna aktualiseras i samband med den av Kyrkostyrelsen aviserade kommande inventeringen av behov när det gäller ändringar i kyrkoordningen. Trots detta förordar utskottet att den föreslagna ändringen bör beslutas redan vid detta Kyrkomöte med ikraftträdande snarast möjligt. Utskottet väljer därför att föreslå samma ikraftträdandetidpunkt som Kyrkostyrelsen föreslagit när det gäller ändringarna rörande omval i kyrkoordningen, se KsSkr 2001:9 vilket utskottet också tillstyrkt i ett annat betänkande till detta Kyrkomöte. Bestämmelsen om ersättare i Valprövningsnämnden bör sålunda träda i kraft redan den 22 september detta år.

Skälet till det snara ikraftträdandet är främst det val som ska genomföras den 16 september i år. Det finns anledning att anta att Valprövningsnämnden på grund härav kommer att få ett icke ringa antal ärenden att ta ställning till under hösten. Den nu föreslagna ändringen kommer därmed att bidra till en snabb och rättssäker behandling av de ärenden som nämnden kommer att pröva.

Om utskottets förslag godtas av Kyrkomötet utgår utskottet från att Kyrkomötet vid kommande höstsession kommer att utse ersättare till Valprövningsnämnden. Ersättarna skall då utses för den återstående delen av nuvarande mandatperiod.

Överklagandenämnden

Gällande ordning

Bestämmelserna om Svenska kyrkans Överklagandenämnd finns i 16 kap. kyrkoordningen. Nämndens uppgift är att ytterst pröva beslut inom Svenska kyrkan.

I 2 § finns bestämmelserna om dess sammansättning. Nämnden skall bestå av en ledamot, tillika ordförande, som är eller har varit ordinarie domare, två prästerliga ledamöter, en ledamot som har avlagt juris kandidat- eller juristexamen samt en övrig ledamot. För varje ledamot skall det finnas en personlig ersättare. Ersättarna skall uppfylla samma kvalifikationskrav som gäller för respektive ledamot. När ordförandens ersättare tjänstgör skall han eller hon vara ordförande.

Beslutförhetsreglerna för Överklagandenämnden finns i 16 kap 4 §. Nämnden är beslutför när ordföranden eller dennes ersättare och minst tre andra ledamöter eller tjänstgörande ersättare är närvarande.

I 16 kap. 4 § regleras omröstningsreglerna för nämnden. Huvudregeln är att gällande regler för omröstning i tvistemål i allmän domstol skall tillämpas, vilket innebär att ordföranden har utslagsröst vid lika röstetal. Andra stycket i nämnda paragraf gäller endast då nämnden överlägger i ärenden om prövning av behörigheten att utöva kyrkans vigningstjänst. Då skall omröstningsreglerna i brottmål i stället tillämpas, dvs. vid lika röstetal skall den mening gälla som är lindrigast för vederbörande präst eller diakon.

Utskottet

I motion 81 önskas en utredning med uppgift att lämna förslag till vissa ändringar i kyrkoordningen när det gäller reglerna om beslutsförhet och ersättarnas tjänstgöring i Överklagandenämnden. I likhet med motionären anser utskottet att det Överklagandenämnden påtalat i sin verksamhetsberättelse har visst fog för sig. De olägenheter för nämnden som kan följa av reglerna om nämndens sammansättning, beslutsförhet och omröstningsregler borde dock enligt utskottet inte behöva inträffa annat än i yttersta undantagsfall.

Problemen är därmed enligt utskottet inte så akuta att de motiverar en särskild utredning för just denna frågas lösning. När kyrkoordningen varit i kraft en längre tid torde även andra behov av förändringar ha gett sig till känna. I det läget torde en mer allmän översyn av kyrkoordningen bli aktuell. Utskottet utgår från att en sådan översyn även kommer att omfatta de av motionären aktualiserade problemen. Det saknas därför enligt utskottet anledning att bifalla motionen. Den bör därför avslås

Hemställan

Med hänvisning till vad ovan anförts hemställer utskottet

beträffande Valprövningsnämnden

att Kyrkomötet med anledning av motion 2001:26 antar utskottets i bilaga 2 föreslagna ändring av kyrkoordningen samt

beträffande Överklagandenämnden

att Kyrkomötet avslår motion 2001:81

Uppsala 18 maj 2001

Evert Josefsson

              Patrik Tibbling

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Börje Henriksson, Inger Krantz, Lars Öhlén, Birgitta Johansson, Stig-Göran Fransson, Birgitta Larsson, Eivor Hultén, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Anna-Lena Arousell Berglund, Gunvor Torstensson, Eva Forssell Aronsson, Ulla Eriksson

Biskoparna Ragnar Persenius och Karl-Johan Tyrberg har deltagit i utskottets överläggning.

Till Organisationsutskottet

Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över KMot 2001:26 om ersättare i Svenska kyrkans valprövningsnämnd

Kyrkorättsutskottet har inget att erinra mot den i motionen föreslagna ändringen i kyrkoordningen. Utskottet noterar dock att ändringen inte kommer att hinna publiceras före ikraftträdandet.

Uppsala den 17 maj 2001

På kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

              Maria Lundqvist Norling

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Mari Lönnerblad, Jösta Claeson, Jan-Erik Forsberg, Thomas Söderberg, Bo-Gustaf Sorby, Eskil Jinnegård, Inger Lifv, Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren, Hans-Olof Hansson, Kerstin Kedvall, Susann Torgerson och Michael Martinsson.

Biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Nuvarande lydelse

15 kap. 2 §

 

Föreslagen lydelse

Valprövningsnämnden skall bestå av följande ledamöter:

    1. en ordförande som är eller har varit ordinarie domare och som inte är ledamot eller ersättare i kyrkomötet, och

    2. sex andra ledamöter.

För ordföranden skall det finnas en personlig ersättare, som uppfyller de kvalifikationskrav som ställs för ordföranden. När ordförandens ersättare träder in som ledamot skall han eller hon vara ordförande.

Sekreterare och föredragande i Valprövningsnämnden är en jurist som utses av nämnden.

Endast den som har fyllt 18 år, är döpt och tillhör Svenska kyrkan får vara föredragande i Valprövnings-nämnden.

 

Valprövningsnämnden skall bestå av följande ledamöter:

    1. en ordförande som är eller har varit ordinarie domare och som inte är ledamot eller ersättare i Kyrkomötet, och

    2. sex andra ledamöter.

För ordföranden skall det finnas en personlig ersättare, som uppfyller de kvalifikationskrav som ställs för ordföranden. För de övriga ledamöterna skall utses personliga ersättare. När ordförandens ersättare träder in som ledamot skall han eller hon vara ordförande.

Sekreterare och föredragande i Valprövningsnämnden är en jurist som utses av nämnden.

Endast den som har fyllt 18 år, är döpt och tillhör Svenska kyrkan får vara föredragande i Valprövnings-nämnden.

Detta beslut träder i kraft den 22 september 2001.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp