Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Organisationsutskottets betänkande
2001:1
Organisationen på nationell nivå

Kyrkomötet

O 2001:1

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse (KsSkr 2001:6) om vissa frågor rörande Svenska kyrkan på nationell nivå jämte motion 2001:105 om nämnden för internationell mission och diakoni som väckts med anledning av skrivelsen. Vidare behandlas motion 2001:48 om ledningsorganen på Svenska kyrkans nationella nivå. Utskottet ansluter sig till Kyrkostyrelsens skrivelse men föreslår att motionerna bör avslås.

Skrivelsen

I Kyrkostyrelsens skrivelse (KsSkr 2001:6) Vissa frågor rörande Svenska kyrkans organisation på nationell nivå föreslår Kyrkostyrelsen Kyrkomötet besluta anta

dels i skrivelsen föreslagna ändringar av 10 kap. och 12 kap. kyrkoordningen

dels i skrivelsen föreslagen Instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni,

dels i skrivelsen föreslagen ändring i Instruktionen för Nämnden för kyrkolivets utveckling.

Motionerna

I motion 2001:105 av Birgitta Josefsson-Hultgren och Lars Öhlén om nämnden för internationell mission och diakoni hemställs

att Kyrkomötet beslutar att 12 kap. 9 § första stycket kyrkoordningen skall ha följande lydelse:

Nämnden för internationell mission och diakoni består av tretton ledamöter, som väljs av Kyrkomötet. I nämnden skall en av ledamöterna vara biskop.

I motion 2001:48 av Görel Bohlin om ledningsorganen på Svenska kyrkans nationella nivå hemställs

att Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att till 2002 års Kyrkomöte återkomma med förslag till sådana ändringar i kyrkoordningen och instruktionen för den nationella nivåns organ att Kyrkostyrelsens ställning som överordnat ledningsorgan på kyrkans nationella nivå upphör.

Beträffande de närmare motiveringarna hänvisas till skrivelsen och motionerna.

Yttrande

Kyrkorättsutskottet har yttrat sig över de i skrivelsen föreslagna ändringarna av kyrkoordningen och över instruktionen för den föreslagna nämnden för internationell mission och diakoni i sitt yttrande Kr 2001:4y. Kyrkorättsutskottets yttrande fogas till detta betänkande, bilaga 1.

Ekumenikutskottet har yttrat sig över skrivelsens förslag i sitt yttrande Eu 2001:3y. Ekumenikutskottets yttrande fogas till detta betänkande, bilaga 2

Kyrkolivsutskottet har yttrat sig över skrivelsens förslag i sitt yttrande Kl 2001:3y. Kyrkolivsutskottets yttrande fogas till detta betänkande, bilaga 3.

Läronämnden har yttrat sig över motion 2001:48 i sitt yttrande Ln 2001:13y. Läronämndens yttrande fogas till detta betänkande, bilaga4.

Kyrkostyrelsens skrivelse

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

I skrivelsen framläggs förslag om tillskapandet av ett samlat styrorgan för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni, Nämnden för internationell mission och diakoni. Samtidigt föreslås de nuvarande nämnderna för svenska kyrkans mission och för internationell Diakoni/Lutherhjälpen upphöra. Förändringarna öreslås träda i kraft från och med den dag Kyrkomötet i nästa mandatperiod förrättar val till styrelser och nämnder.

I skrivelsen föreslås också en viss revidering av instruktionen för Nämnden för kyrkolivets utveckling, främst en ny utformning av uppgiftsparagrafen.

Nämndens sammansättning (motion 105)

I skrivelsen föreslås att nämnden skall ha elva ledamöter. I motionen som väckts med anledning härav föreslår motionärerna att nämnden skall ha tretton ledamöter. Enligt motionärerna kommer nämnden att få ett mycket stort verksamhetsområde och att det därför kommer att ställas stora krav på dess sammansättning. Det kommer att krävas fackkunskaper inom olika områden, kyrkomötesrepresentation, lokalt engagemang och balans mellan män och kvinnor. Dessa behov kan enligt motionärerna inte tillgodoses med den nämndstorlek som Kyrkostyrelsen föreslår.

Utskottet

Utskottet ansluter sig till vad Kyrkostyrelsen anfört som motiv för tillskapandet av ett samlat styrorgan för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni. Med anledning härav föreslår utskottet att Kyrkomötet skall anta de i skrivelsen framlagda förslagen. Utskottet har stöd för sin uppfattning i de av Kyrkolivsutskottet och Ekumenikutskottet lämnade yttrandena. Som Kyrkorättsutskottet påtalat i sitt yttrande över skrivelsen saknas bestämmelser om ikraftträdande vad gäller de föreslagna ändringarna i kyrkoordningen. På grund härav föreslår utskottet att det skall införas en särskild bestämmelse härom. Utskottet föreslår att bestämmelsens innebörd skall vara att förändringarna skall träda i kraft fr.o.m. den dag Kyrkomötet i nästa mandatperiod förrättar val till styrelser och nämnder.

Utskottet anser att det finns vissa frågor som det är angeläget att betona i detta sammanhang. Även om sammanslagningen av de båda utrikesnämnderna handlar om en organisatorisk förändring på nationell nivå är det viktigt att även fortsättningsvis bevara de två verksamheternas särart och identitet. De båda verksamheterna är djupt rotade i människors medvetande och de som engagerar sig i frivilligverksamheten skall inte känna att det handlar om någon ny verksamhet. Det måste finnas en kontinuitet där man värnar om såväl missionen som diakonin. Som Kyrkostyrelsen framhåller i skrivelsen får inte de i insamlings- och opinionsarbetet viktiga och etablerade "varumärkena" Svenska kyrkans mission och Lutherhjälpen försvinna. Om identiteterna inte blir lika tydliga framöver kan detta innebära att det totala antalet frivilliga i verksamheten och de sammanlagda insamlade medlen minskar. Det är därför av stor vikt att bevara folkrörelsekaraktären, vilket berikar mer än konkurrerar.

I motion 105 föreslås en ökning av antalet ledamöter från föreslagna elva till tretton. För att den föreslagna nämnden skall kunna ta det övergripande ansvar och utöva den styrning av det internationella arbetet som förväntas av den bör ersättarna ges reell möjlighet att närvara vid sammanträdena. Om ersättarna ges denna möjlighet torde det inte finns något behov av utöka nämnden med ytterligare två ledamöter. Motionen bör därför avslås.

Ledningsorganen på nationella nivå (motion 48)

I den utredning som föregick kyrkoordningen fanns en strävan att tydliggöra Kyrkostyrelsens roll, som det organ som håller samman verksamheten på den nationella nivån. Därigenom skulle skapas möjligheter att på ett tydligt sätt utkräva ansvar. I den tidigare organisationen var kompetensfördelningen oklar mellan centralstyrelsen och de olika nämnderna. Det fanns dock avvikande meningar inom utredningen, som ansåg att av såväl demokratiska som arbetsmässiga skäl skulle det inrättas nämnder som tillsattes av Kyrkomötet och som hade samma ställning i förhållande till Kyrkomöte och Kyrkostyrelse som nämnder på lokal och regional nivå. Kyrkostyrelsens ledande ställning skulle i sådant fall kunna uttryckas på samma sätt som kyrkorådets/kyrkonämndens respektive stiftsstyrelsens.

Centralstyrelsens förslag i skrivelsen till 1999 års Kyrkomöte med förslag till kyrkoordning (CsSkr 1999:3 sid. 2-157 ff) överensstämmer med utredningens förslag, vilket även Kyrkomötet ställde sig bakom.

Vid 2000 års Kyrkomöte behandlade Organisationsutskottet en skrivelse från Kyrkostyrelsen (KsSkr2000:6) angående den nationella nivån. Skrivelsen behandlade de inbördes relationerna mellan Kyrkomötet, Kyrkostyrelsen och nämnderna under Kyrkomötet. I skrivelsen konstaterade Kyrkostyrelsen att det med hänsyn till att kyrkoordningen endast varit i kraft så kort tid att saknades det förutsättningar för att göra någon annan analys av de inbördes relationerna mellan Kyrkomötet, Kyrkostyrelsen och nämnderna än den som gjordes inför antagande av kyrkoordningen. I enlighet med organisationsutskottets hemställan beslutade Kyrkomötet med godkännande lägga Kyrkostyrelsens redovisning i skrivelsen till handlingarna. Av Kyrkostyrelsens skrivelse till årets Kyrkomöte KsSkr 2001:3 framgår att styrelsen finner att skrivelsen inte föranleder någon åtgärd och att den därmed är slutbehandlad.

Utskottet

Utskottet konstaterar att motionen berör samma fråga som behandlades av utskottet vid föregående års Kyrkomöte. Då frågan inte tillförts några nya omständigheter ansluter sig utskottet till sitt tidigare ställningstagande i frågan. Utskottet har stöd för sin uppfattning i Läronämndens yttrande. Motionen bör därför avslås.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

1. beträffande skrivelsen

att Kyrkomötet med avslag på motion 2001:105 antar Kyrkostyrelsens förslag till ändring av 10 kap. och 12 kap. kyrkoordningen,

att Kyrkomötet beslutar att de föreslagna bestämmelserna i 10 kap. och 12 kap. kyrkoordningen träder i kraft fr.o.m. den dag Kyrkomötet i nästa mandatperiod förrättar val till styrelser och nämnder.

att Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag till Instruktion för nämnden för internationell mission och diakoni,

att Kyrkomötet antar Kyrkostyrelsens förslag till ändring i Instruktionen för kyrkolivets utveckling, samt

2. beträffande ledningsorganen på nationell nivå

att Kyrkomötet avslår motion 2001:48.

Uppsala den 18 maj 2001

Evert Josefsson

        Lena Källgren Rommel

Närvarande: Evert Josefsson, ordförande, Birgitta Björner, Börje Henriksson, Inger Krantz, Lars Öhlén, Birgitta Johansson, Stig-Göran Fransson, Birgitta Larsson, Eivor Hultén, Sven-Olof Karlsson, Kristina Lundgren, Anna-Lena Arousell Berglund, Gunvor Torstensson, Eva Forssell Aronsson och Ulla Eriksson.

Biskoparna Ragnar Persenius och Karl-Johan Tyrberg har deltagit i utskottets överläggning.

Särskilt yttrande

Eva Forssell Aronsson, Gunvor Torstensson och Anna Lena Arousell Berglund anför följande:

Kyrkomötet och dess valberedning måste beakta de nödvändiga kompetenserna vid nämndens sammansättning. Den valda nämnden bör t.ex. representera olika fackoråden, Kyrkomötet. De lokala ombuden, kön, ålder samt stift. de lokala ombuden, som arbetar ideellt, är valda av sina hemkyrkoråd och är därmed demokratiskt valda till sina uppgifter. Nomineringsgruppernas lyhördhet för kraften i frivilligarbetet kommer all vara avgörande för den sammanslagna nämndens förutsättning att lyckas med sitt uppdrag.

Till Organisationsutskottet

Kyrkorättsutskottet har beretts tillfälle att yttra sig över förslag till ändringar i kyrkoordningen

dels i KsSkr 2001:6 och KMot 2001:105 om en samlad nämnd för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni,

dels i KsSkr 2001:9 om vissa frågor rörande kyrkoordningens bestämmelser om omval.

Utskottet

I det förslag till ändringar i kyrkoordningen som finns i Kyrkostyrelsens skrivelse om en samlad nämnd för Svenska kyrkans internationella mission och diakoni (KsSkr 2001:6), saknas bestämmelser om ikraftträdande. Om samma modell för ikraftträdande skulle väljas som föreslås i fråga om instruktionen för den nya nämnden, vill utskottet peka på att det i sin tur kan leda till viss oklarhet i fråga om från vilken dag bestämmelserna skall börja gälla.

När det gäller förslaget till instruktion för den nya nämnden vill utskottet peka på att det i andra stycket uppgiftsparagrafen (3 §) anges att det skall ske en samverkan med församlingarna inom Svenska kyrkan. Med hänsyn till vad som sägs i 10 kap. kyrkoordningen om den nationella nivåns uppgifter kan det ifrågasättas om det inte hade varit önskvärt att också relatera till stiften vad gäller nämnda samverkan.

Kyrkorättsutskottet har inget i övrigt att erinra mot de förslag till nya bestämmelser som har angetts i nämnda skrivelse eller i KMot 2001:105.

Utskottet noterar - i fråga om föreslagna ändringar i Kyrkostyrelsens skrivelse angående omval (KsSkr 2001:9) - att dessa inte kommer att hinna publiceras före ikraftträdandet men har inget att erinra i övrigt mot förslaget.

Uppsala den 18 maj 2001

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

        Maria Lundqvist Norling

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Mari Lönnerblad, Jösta Claeson, Jan-Erik Forsberg, Thomas Söderberg, Bo-Gustaf Sorby, Eskil Jinnegård, Inger Lifv, Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren, Inger Dafgård, Kerstin Kedvall, Lennart Tildemyr och Michael Martinsson.

Biskop Christina Odenberg och biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Ekumenikutskottets yttrande
2001:3y
Vissa frågor rörande Svenska kyrkans organisation på nationell nivå
 

Till organisationsutskottet

Utskottet har beretts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2001:6 Vissa frågor rörande Svenska kyrkans organisation på nationell nivå. Utskottet vill göra följande kommentarer.

Det internationella arbetet måste vara ett uttryck för hela Svenska kyrkans engagemang och därför bäras av demokratiska beslutsprocesser, öppenhet, transpa-rens, och av ett integrerat samarbete inom hela kyrkokansliet. Utskottet vill betona att man ser positivt på den färdriktning som dragits upp för kommande år och betonar särskilt vikten av dynamiskt samarbete mellan anställda, förtroendevalda och frivilliga i det internationella arbetet på alla Svenska kyrkans nivåer. Utskottet betonar den betydelse som ombud för det internationella arbetet har i församlingarna och att dessas kunskap och engagemang tas till vara av församlingarnas kyrkoråd såväl som av det nationella arbetet.

Utskottet betonar vikten av att Svenska kyrkans internationella arbete bärs av människors tro och engagemang. Det är de enskilda människorna i församlingarna som hängivet engagerar sig i de internationella frågorna som tillsammans bildar den ryggrad som utgör Svenska kyrkans internationella kompetens och tyngd i det samarbete som pågår mellan kyrkor tillsammans världen över. Svenska kyrkans starka ställning inom den globala ekumeniska rörelsen och bland folkrörelser i Sverige har sin grund i dessa förhållanden och i den kreativa dynamik som utvecklas mellan förtroendevalda, frivilliga och anställda.

Utskottet ställer sig positivt till de förslag som framförts och tillstyrker därmed skrivningen i KsSkr 2001:6 Vissa frågor rörande kyrkans organisation på nationell nivå.

Uppsala den 16 maj 2001

På ekumenikutskottets vägnar

Åsa Ingårda

        Anna Karin Hammar

Närvarande: Åsa Ingårda, ordförande, Kerstin Bergman, Olof Lönneborg, Helga Kero, Bengt Nilsson, Börje Finnstedt, , Allis Olsson, Sten Lundgren, Christina Schnackenburg, Sven Jansson, Johan Lothigius, Britta Olinder, Nils Möller, Urban Gibson, Katarina Wedin.

Biskop Bengt Wadensjö och biskop Caroline Krook har deltagit i utskottets överläggning.

Reservation

av Britta Olinder

Då jag ser att alla villkor som Lutherhjälpen ställt och alla löften som Lutherhjälpen har fått sedan mitten av 80-talet (t.ex. om organisatorisk självständighet och tillvaratagande av ombudsorganisation) har svikits och när jag med smärta erfar hur ombudens synpunkter nonchaleras, måste jag reservera mig mot den positiva skrivningen i utskottets yttrande.

Kyrkolivsutskottets yttrande
2001:3y
Vissa frågor rörande Svenska kyrkans organisation på nationell nivå
 

Till organisationsutskottet

Utskottet har beretts tillfälle att yttra sig över KsSkr 2001:6 Vissa frågor rörande Svenska kyrkans organisation på nationell nivå i den del som avser förslaget om en reviderad instruktion för Nämnden för Kyrkolivets utveckling.

Utskottet ser positivt på de förslag till ändringar som föreligger i Instruktion för Nämnden för kyrkolivets utveckling. Utskottet ser en klar fördel med att man frångått uppradningen av att-satser i 3 § eftersom det vid en sådan konstruktion finns risk för att de frågor som inte nämns i att-satserna tappas bort.

Uppsala den 16 maj 2001

På kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Anna-Lena Johansson

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Iréne Pierazzi, Ann-Charlotte Svensson, Monika Sandström, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggningar.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Läronämndens yttrande
2001:13y
om ledningsorganen på Svenska kyrkans nationella nivå
 

Till Läronämnden har för yttrande överlämnats KMot 2001:48 om ledningsorganen på Svenska kyrkans nationella nivå.

Läronämnden framhåller vikten av att Svenska kyrkan på nationell nivå oavsett organisatorisk lösning säkerställer möjligheterna till en samlad teologisk bedömning i för kyrkan väsentliga frågor.

Uppsala den 8 maj 2001

På Läronämndens vägnar

KG Hammar

        Carl Axel Aurelius

Närvarande: Ärkebiskop KG Hammar, ordförande, biskop Ragnar Persenius, biskop Martin Lind, biskop Lars-Göran Lönnermark, biskop Jonas Jonson, biskop Christina Odenberg, biskop Lars Eckerdal, biskop Bengt Wadensjö, biskop Karl-Johan Tyrberg, biskop Rune Backlund, biskop Biörn Fjärstedt, biskop Caroline Krook, Astrid Andersson Wretmark, Curt Forsbring, Edgar Almén, Fredrik Lindström, Björn Skogar, Anna-Lena Weberup.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp