Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkorättsutskottets betänkande
2001:6
Arvode och annan ersättning till förtroendevalda på nationell nivå

Kyrkomötet

Kr 2001:6

Sammanfattning

I detta betänkande lägger Kyrkorättsutskottet fram förslag till beslut om dels ändringar i Arbetsordning för Kyrkomötet, 7 kap. om arvoden, dels förslag till ny ersättningsstadga för Kyrkomötets ledamöter och övriga förtroendevalda inom Svenska kyrkan på nationell nivå.

Bakgrund

1999 års Kyrkomöte beslutade om Arbetsordning för Kyrkomötet (SvKB 1999:3) samt Ersättningsstadga (SvKB 1999:5). I kapitel sju i arbetsordningen finns bestämmelser om arvoden och ersättningar för Kyrkomötets ledamöter och andra förtroendevalda inom Svenska kyrkan på nationell nivå. Andra kyrkolagsutskottet, som beredde frågan ansåg då

...i likhet med organisationsutskottet (bilaga 6) att Kyrkomötet inför varje ny mandatperiod bör tillsätta en grupp bestående av representanter för alla nomineringsgrupper, med uppdrag att se över uppdragens omfattning och ersättningarna för de förtroendevalda på den nationella nivån. Utskottet saknar i dagsläget överblick över uppdragens omfattning och annan nödvändig information och föreslår därför att Kyrkomötet redan detta år uppdrar åt Kyrkomötets valberedning att se över och till Kyrkomötet år 2000 återkomma med förslag på arvodesnivåer för förtroendevalda på den nationella nivån. Utskottet föreslår därför ... att Kyrkomötet ger Valberedningen till känna vad utskottet anfört i denna del. (2 KL 1999:2, s. 5).

Kyrkomötet biföll denna hemställan.

Vid 2000 års kyrkomöte bearbetade Kyrkomötets valberedning arvodesfrågan i avsikt att lägga fram ett nytt förslag till ersättningsstadga. Vid detta kyrkomöte behandlades dock ej valberedningens förslag vidare. Enligt Kyrkomötets protokoll § 23 meddelades att:

Presidiet avser efter samråd med kyrkorättsutskottet att ta initiativ till informella kontakter för en vidare beredning. Resultatet av denna beredning kommer att överlämnas till kyrkorättsutskottet i maj 2001, eftersom arvodesreglerna finns i arbetsordningen. Beslut kommer att fattas vid Kyrkomötet år 2001.

Kyrkomötets presidium, som tagit del av valberedningens protokoll i ärendet från år 2000 och bokslutet för samma år, har under hand överlagt med Kyrkorättsutskottets ordförande, med Kyrkostyrelsens arbetsutskott samt med representanter för de olika nomineringsgrupperna. Resultatet blev tre alternativa förslag till arvodesbestämmelser som överlämnats till Kyrkorättsutskottet. Detta utskott har, genom att arvodesfrågor, regleras i Kyrkomötets arbetsordning att för närvarande bereda frågan om arvoden och ersättningar. Kyrkorättsutskottet har också tagit del av protokollen från valberedningens arbete år 2000. Kyrkomötets ordförande har inför utskottet presenterat presidiets förslag.

Utskottet

Som framgår av bakgrundsteckningen beslutade 1999 års kyrkomöte om principen att Kyrkomötet inför varje ny mandatperiod skall se över ersättningarna för de förtroendevalda på den nationella nivån. Därmed har Kyrkorättsutskottet sett som sin uppgift att vid 2001 års kyrkomöte, i enlighet med Kyrkomötets arbetsordning, lägga fram ett sådant förslag.

Utgångspunkten för utskottets arbete har varit att finna en enighet om de principer som skall vara vägledande för en ersättningsstadga. Några sådana principer är enkelhet, tydlighet, kostnadsneutralitet i förhållande till nuvarande villkor för ersättningar, en rimlig fördelning i förhållande till ansvar samt möjlighet för alla att kunna ta emot ett förtroendeuppdrag för Svenska kyrkan på nationell nivå.

I det av utskottet framlagda förslaget till ersättningsstadga regleras arvoden och övriga ersättningar till Kyrkomötets förtroendevalda och övriga förtroendevalda i av Kyrkomötet och Kyrkostyrelsen tillsatta organ. Arvoden kan utgå som sammanträdesarvode samt som fast årsarvode. Sammanträdesarvoden gäller även råd, kommittéer och utredningar. I den mån fast årsarvode bör utgå för uppdrag även i sådant organ åligger det Kyrkostyrelsen att fatta beslut om detta.

Förslaget utgår också från att arvodena knyts till prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring (f.n. 36.900 kronor).

Sammanträdesarvoden

Sammanträdesarvoden utgår enligt förslaget, i likhet med för närvarande, för protokollfört sammanträde. En förändring i förhållande till nuläget är att utskottet föreslår att arvode utgår till Kyrkomötets ledamöter även vid en förberedelsedag i anslutning till varje Kyrkomötessession. Härigenom möjliggörs bl.a. de informella samtal som är en viktig del i Kyrkomötets arbetsform.

För att förenkla regelverket och hanteringen av detta föreslås att samma sammanträdesarvoden skall gälla för alla sammanträden på den nationella nivån. Enda undantaget är Kyrkomötets sessioner, eftersom ersättning för förlorad arbetsförtjänst inte utgår för sådana enligt förslaget. I den mån utskott eller andra Kyrkomötets organ behöver sammanträda mellan sessionerna gäller samma regler som för övriga sammanträden.

Sammanträdesarvodet föreslås fastställas till 4 % av basbeloppet (f.n. 1 476 kronor) för Kyrkomötet och 2 % av basbeloppet (f.n. 738 kronor) för övriga sammanträden. Det innebär sammantaget en reducering i förhållande till åren 2000-2001.

Fasta arvoden

1999 års Kyrkomöte beslutade i enlighet med förslag från andra kyrkolagsutskottet (2 KL 1999:2, s 5) att införa fasta årsarvoden för ledamöter i Kyrkostyrelsens arbetsutskott. Det fasta arvodet motiverades bl.a. av den särskilda ansvars- och arbetsuppgiften för detta ledamotskap.

Kyrkorättsutskottet har godtagit denna princip som utgångspunkt för att se över fasta arvoden för såväl ledamöter i Kyrkostyrelsens arbetsutskott som för ordförande och vice ordförande i Kyrkomötet, i av Kyrkomötet utsedda nämnder samt i Kyrkomötets revision. Som underlag för utskottets bedömning i denna fråga ligger bl.a. de ovan nämnda förslagen från Kyrkomötets presidium och valberedning.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst

Som tidigare framgått föreslår utskottet att ersättning för förlorad arbetsförtjänst ej skall utgå till ledamöter i Kyrkomötet under Kyrkomötets sessioner. Detta motiveras bl.a. av arvodets omfattning. Däremot bör rätt till förlorad arbetsförtjänst utöver sammanträdesarvode tillförsäkras i samband med övriga sammanträden. Motivet för detta är att alla skall ha en möjlighet att delta i arbetet för Svenska kyrkan på nationell nivå. Förslaget utgår i detta avseende också från principen om tydlighet: sammanträdesarvode gäller - lika för alla - arbetsinsatsen, ersättning för förlorad arbetsförtjänst skall möjliggöra delaktighet. Utskottet föreslår att ersättning skall utgå från en styrkt förlorad arbetsförtjänst, dock högst med 7 % av basbeloppet.

Det får ankomma på Kyrkostyrelsen att fastställa på vilket sätt den förlorade arbetsförtjänsten skall styrkas. Den som inte kan styrka förlorad arbetsförtjänst skall dock ha rätt till ersättning motsvarande den sjukpenning som skulle ha utgått från Försäkringskassan vid sjukdom.

Reseförmåner

Utskottet föreslår inga förändringar i de regler som nu gäller i fråga om reseförmåner.

Ersättningsstadga

Utskottet föreslår att dessa regler tas in i en ny ersättningsstadga. Med detta ersätts den nuvarande ersättningsstadgan och motsvarande delar av kapitel sju i Arbetsordning för Kyrkomötet. I arbetsordningen föreslås endast en grundläggande bestämmelse om rätt till arvode och ersättningar, och detaljreglerna i detta avseende förläggs i sin helhet till ersättningsstadgan. Detta underlättar förändringar i fråga om arvoden och ersättningar utan att arbetsordningen behöver ändras.

Utskottet föreslår att de nya reglerna skall tillämpas från den 1 januari 2002, och i samband därmed upphävs beslutet om Ersättningsstadga (SvKB 1999:5).

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställer utskottet

att Kyrkomötets beslutar om ändring i Arbetsordning för Kyrkomötet i enlighet med bilaga 1, samt

att Kyrkomötet beslutar fastställa Ersättningsstadga i enlighet med bilaga 2.

Uppsala den 18 maj 2001

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

              Maria Lundqvist Norling

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Mari Lönnerblad, Jösta Claeson, Jan-Erik Forsberg, Thomas Söderberg, Bo-Gustaf Sorby, Eskil Jinnegård, Inger Lifv, Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren, Inger Dafgård, Kerstin Kedvall, Lennart Tildemyr och Michael Martinsson.

Biskop Christina Odenberg och biskop Lars Eckerdal har deltagit i utskottets överläggningar.

Särskilt yttrande

av Robert Schött, Karl-Johan Nilsson, Staffan Holmgren.

Vi instämmer i utskottets uppfattning att det är viktigt att i arvodesfrågor ha ett enigt ställningstagande. Vi är därför ense med utskottets övriga ledamöter om att lägga fram förslaget till en ny ersättningsstadga. Vi vill dock framföra vissa särskilda synpunkter.

Vi anser att en ledamot av Kyrkomötet inte skall förlora ekonomiskt på att delta i Kyrkomötets sammanträden. Utifrån denna principiella inställning anser vi att det är naturligt att även för Kyrkomötets ledamöter skall betalas ersättning för förlorad arbetsförtjänst, som lämpligen kan samordnas med sammanträdesersättningen. Eftersom enighet inte kunnat uppnås i utskottet om även denna princip har vi avstått från att framställa något formellt yrkande i denna del.

Kr 2001:6

Bilaga 1

Förslag till ändringar i Kyrkomötets arbetsordning
(SvKB 1999:3)

Kyrkomötet beslutar i fråga om 7 kap. Kyrkomötets arbetsordning (SvKB 1999:3)

dels att 2-5 §§ ska upphävas,

dels att 1 § ska ha följande lydelse.

Nuvarande lydelse
1 §

Föreslagen lydelse

Ledamöter av Kyrkomötet har rätt till ett arvode som motsvarar fem procent av basbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring per dag under den tid som ledamoten deltar i Kyrkomötets sammanträde.

För en ersättare som utövar uppdrag som kyrkomötesledamot gäller samma bestämmelser om arvode som för ledamöter. Detsamma gäller de ledamöter i Kyrkostyrelsen och de valda ledamöter i Läronämnden som inte är ledamöter av Kyrkomötet.

Ledamöter av Kyrkomötet samt förtroendevalda som utsetts av Kyrkomötet eller Kyrkostyrelsen har rätt till arvode och ersättning.

Närmare bestämmelser om arvoden och ersättningar meddelas av Kyrkomötet i särskilt beslut.

1. Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2002.

2. Bestämmelserna i 2-5 §§ skall fortsätta att gälla för Nämnden för Svenska kyrkans mission och Nämnden för internationell diakoni/Lutherhjälpen fram till den dag då Kyrkomötet i nästa mandatperiod förrättar val till styrelser och nämnder.

Kr 2001:6
Bilaga 2

Förslag till Kyrkomötets beslut om Ersättningsstadga

Inledande bestämmelser

1 § I denna ersättningsstadga finns bestämmelser om arvoden för Kyrkomötets ledamöter samt för de övriga förtroendevalda som har utsetts av Kyrkomötet eller Kyrkostyrelsen.

    Arvodet kan utgå som ett sammanträdesarvode och som ett fast årsarvode.

      Med basbelopp i denna stadga avses prisbasbeloppet enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.

Sammanträdesarvode

2 § Sammanträdesarvode utgår för ett protokollfört sammanträde oavsett sammanträdets längd. Endast ett sammanträdesarvode per dygn kan utgå.

    Sammanträdesarvodet avses ersätta den förtroendevaldes inläsning, närvaro och ansvarstagande.

3 § Sammanträdesarvode skall utgå till ordinarie ledamot samt till tjänstgörande ersättare och ersättare som är närvarande på ordförandes särskilda kallelse.

    Sammanträdesarvode utgår inte till den förtroendevalde som enligt Kyrkoordningen är skyldig att deltaga i sammanträdet.

    Till Kyrkomötets ledamöter utgår sammanträdesarvode under Kyrkomötets sammanträdesdagar jämte en inledande förberedelsedag vid varje session. Till Kyrkomötets ledamöter utgår dock inte sammanträdesarvode enligt denna ersättningsstadga för ett sammanträde i något annat organ under den tid som Kyrkomötet är samlat.

4 § Sammanträdesarvodet till Kyrkomötets ledamöter utgår med ett belopp som motsvarar 4 % av ett basbelopp.

5 § Sammanträdesarvodet till ledamöter i organ som är utsedda av Kyrkomötet eller Kyrkostyrelsen utgår med ett belopp som motsvarar 2 % av ett basbelopp.

Fasta arvoden

6 § Till Kyrkomötets ordförande utgår ett fast årligt arvode motsvarande 50 % av ett basbelopp.

    Till Kyrkomötets förste och andre vice ordförande utgår ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 % av ett basbelopp.

7 § Till Kyrkostyrelsens förste och andre vice ordförande utgår ett fast årligt arvode motsvarande 200 % av ett basbelopp.

    Till ledamöter i Kyrkostyrelsens arbetsutskott utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 % av ett basbelopp och till ersättare i arbetsutskottet ett fast årligt arvode motsvarande 50 % av ett basbelopp.

8 § Till ordföranden i Kyrkofondens styrelse, Nämnden för kyrkolivets utveckling samt Nämnden för internationell mission och diakoni utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 % av ett basbelopp och till vice ordföranden i dessa organ ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 % av ett basbelopp.

    Till ordföranden i Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet utgår ett fast årligt arvode motsvarande 50 % av ett basbelopp och till dess vice ordförande ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 % av ett basbelopp.

9 § Till ordföranden i Svenska kyrkans överklagandenämnd utgår ett fast årligt arvode motsvarande 100 % av ett basbelopp.

    Till ordföranden i Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar utgår ett fast årligt arvode motsvarande 25 % av ett basbelopp.

    Till ordföranden i Svenska kyrkans valprövningsnämnd utgår ett fast årligt arvode motsvarande 25 % av ett basbelopp och till dess vice ordförande ett fast årligt arvode motsvarande 12,5 % av ett basbelopp.

10 § Till ordföranden bland Kyrkomötets revisorer utgår ett fast årligt arvode motsvarande 75 % av ett basbelopp och till revisorer valda av Kyrkomötet ett fast årligt arvode motsvarande 50 % av ett basbelopp.

Ersättning för förlorad arbetsförtjänst

11 § Till de förtroendevalda som enligt 5 § har rätt att erhålla sammanträdesarvode får också betalas ersättning för styrkt förlorad arbetsförtjänst. Semester och kompensationsledighet berättigar inte till ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

    Ersättning för förlorad arbetsförtjänst betalas per sammanträdesdag med högst 7 % av ett basbelopp.

    Till den förtroendevalde som har förlorat arbetsförtjänst men som inte kan redovisa för den får betalas ersättning med ett belopp som motsvarar den sjukpenning som skulle ha betalats från Försäkringskassan vid sjukdom.

Reseförmåner

12 § De bestämmelser om reseförmåner som enligt kollektivavtalet gäller för anställda i kyrkokansliet, skall också tillämpas vid resor med anledning av uppdrag som ledamot av Kyrkomötet, i organ utsedda av Kyrkomötet samt i organ utsedda av Kyrkostyrelsen. Ledamoten skall anses ha sitt tjänsteställe i bostaden.

    Bestämmelserna om reseförmåner för ledamöter skall även tillämpas för ersättare som tjänstgör i ledamots ställe eller som efter särskild kallelse deltar i ett sammanträde.

Detta beslut träder i kraft den 1 januari 2002, varvid Kyrkomötets beslut om Ersättningsstadga (SvKB 1999:5) upphör att gälla.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp