Svenska kyrkans hemsida

Kyrkomötet
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor

Beslut
 


Kyrkolivsutskottets betänkande
2001:14
Användande av alkohol vid representation

Kyrkomötet

Kl 2001:14

I detta betänkande behandlas en motion om användande av alkohol vid represen-tation.

I KMot 2001:88 av Ingemar Öberg hemställs att Kyrkomötet beslutar

att avstå från rekommendationer om användande av alkohol vid representation inom Svenska kyrkan.

Motionen

I motionen påtalar motionären korrelationen mellan den totala konsumtionen av alkoholhaltiga drycker i ett samhälle och omfattningen av missbruk och skador. I Sverige ökar för närvarande användandet av alkoholhaltiga drycker bland ungdomar. Vidare menar motionären att det kan vara svårt att ha självinsikt om sambandet mellan den egna alkoholkonsumtionen och de skadeverkningar den kan vara upphov till. Detta anser motionären utgör ett hinder för en solidarisk alkoholpolitik.

För att få en förändring till stånd i alkoholpolitiken är det enligt motionären betydelsefullt att det sker en opinionsbildning. Arbetet med att förändra attityderna till alkohol anser motionären är en viktig uppgift för Svenska kyrkan. Vidare påpekar motionären att vi som kyrka har ett ansvar att vara goda förebilder och att det är viktigare vad vi gör än vad vi säger. Svenska kyrkan bör därför inte ha några fastställda regler eller rekommendationer om att använda alkoholhaltiga drycker utan det bör bedömas av den person som har ansvar för representationen.

Bakgrund

Redan under 1984 års kyrkomöte var frågan om alkoholfri representation i Svenska kyrkan uppe till behandling. I en motion (1984:57) hemställdes att kyrkomötet skulle uttala sig för att all representation i Svenska kyrkan på riks-, stifts- och församlingsnivå skulle vara alkoholfri. Diakoniutskottet som behandlade frågan i sitt betänkande 1984:8 biföll motionärens hemställan. Under behandlingen i plenum yrkades dels bifall till utskottets hemställan och dels till ett under överläggningen framställt yrkande, med innebörd att uttalandet i stället skulle avse spritfri representation. Kyrkomötet biföll utskottets hemställan.

Tre år senare vid 1987 års kyrkomöte motionerades (OMot 1987:31) om att uttalandet skulle återupprepas eftersom, enligt motionärernas mening långt ifrån alla följde kyrkomötets rekommendation. Diakoniutskottet (OD 1987:11) ansåg inte att det förelåg någon anledning att återupprepa uttalandet men påpekade att det stod fast vid sitt tidigare ställningstagande avseende alkoholfri representation. Utskottet hemställde därför att ombudsmötet skulle förklara motionen besvarad med vad utskottet anfört. Ombudsmötet följde utskottets förslag.

Vid 1990 års ombudsmöte aktualiserades genom en motion (OMot 1990:502) frågan om den rekommenderade representationen skulle vara alkoholfri eller spritfri. Motionären skrev bl.a. att "uttalanden som görs bör antingen vara demokratiskt förankrade eller kunna tas emot som uttryck för en rimlig hållning i den fråga som avhandlas". Det av 1984 års kyrkomöte fattade beslutet motsvarade enligt motionären inte dessa krav vilket kunde vara en av förklaringarna till varför beslutet inte fått avsedd opinionsbildande effekt. Mot bakgrund av detta hemställdes att ombudsmötet skulle uttala sig för spritfri representation.

Församlingsutskottet uttalade i sitt betänkande (OF 1990:510) att det hade förståelse för intentionen i motionen. Utskottet ansåg det självklart att inte någon starksprit skulle få förekomma vid representation i kyrkliga sammanhang. När det gällde frågan om vin skall få förekomma eller inte vid kyrklig representation ansåg det att den bedömningen måste ske med omdöme från fall till fall av den som fattar beslut om representationen. Utskottet anförde vidare att en allmän återhållsamhet borde vara riktpunkt. Utskottet hemställde att ombudsmötet skulle besluta att uttala sig för spritfri representation.

Utskottet var inte enigt utan i betänkandet förelåg även en reservation med innebörden att det inte förelåg någon anledning att ändra på 1984 års kyrkomötes uttalande om alkoholfri representation.

Under överläggningen i plenum ställdes utskottets yrkande mot reservantens yrkande. Efter rösträkning befanns en majoritet ha röstat med reservationen, vilket innebar att ombudsmötet avslog motionen.

Vid 1995 års ombudsmöte var åter frågor om åtgärder för att minska alkoholkonsumtion uppe till behandling (OMot 1995:525). Motionären påtalade att kyrkan, skolan och föreningslivet har en viktig uppgift i detta avseende. I motionen anfördes bl.a. att de ansvariga i kyrkan genom beslut om alkoholfri representation kan visa vägen. Församlingsutskottet betonade i sitt betänkande (OF 1995:504) att drogmissbruk, i alla dess former, utgör ett av samhällets allra största problem. Vidare ansåg utskottet att Svenska kyrkan, via stadsmissioner och diakoniinstitutioner, Församlingsnämnden och i ekumenisk samverkan på lokal och nationell nivå redan med stort allvar och engagemang tagit sig an denna fråga. Utskottet hemställde därför att motionen skulle avslås och ombudsmötet följde utskottets förslag till beslut.

Senaste tillfället frågan om spritfri representation behandlades var av 1998 års ombudsmöte (OMot 1998:501 och OF 1998:510). I motionen påtalar motionären att det beslut som finns om alkoholfri representation inte efterlevs i Svenska kyrkan utan att det vid återkommande tillfällen serveras vin till maten även om det finansieras på ett annat sätt än maten. Därför ansåg motionären att kyrkomötets beslut om alkoholfri representation var ett fariseiskt beslut. Motionären ville därför att ombudsmötet skulle fatta ett beslut om att Svenska kyrkans representation skall vara spritfri, ett beslut som motionären ansåg skulle vara förenligt med den praxis som utvecklats inom kyrkan.

Församlingsutskottet framhöll i sitt betänkande att det ansåg att de synpunkter som framkom i Församlingsutskottets betänkande (OF 1990:510) om spritfri represen-tation alltjämt var en hållbar ståndpunkt. Vidare framhöll de att det i många kulturer är det normala att dricka vin till maten och att det därför vid internationella besök kan uppstå situationer då det såväl för gäster som för den som representerar kan upplevas egendomligt att vin inte serveras. Utskottet påpekade att det alltid måste erbjudas alkoholfria alternativ om det serveras drycker som innehåller alkohol.

Den bild som motionären målar upp betyder att kyrkan uppträder med två ansikten vilket utskottet såg allvarligt på. Utskottet ville för sin del inte utesluta att bilden överensstämde med verkligheten och att man kunde beteckna den som fariseism. Utskottet angav som sin mening att alla sådana tendenser måste motverkas. Mot bakgrund av detta ansåg utskottet att det var tid att ompröva det tidigare fattade beslutet om alkoholfri representation. Utskottet hemställde därför att ombudsmötet skulle uttala att all representation inom Svenska kyrkan skall vara spritfri. I betänkandet fanns även en reservation med innebörden att den av 1984 års kyrkomöte beslutade rekommendationen om alkoholfri representation skulle stå kvar och att motionen därför skulle avslås.

Under överläggningen i plenum ställdes utskottets yrkande mot reservanternas yrkande. Efter rösträkning befanns en majoritet ha röstat för utskottets hemställan, vilket innebar att ombudsmötet beslöt att uttala att all representation inom Svenska kyrkan bör vara spritfri.

När SFRV:s styrelse behandlade ombudsmötets skrivelse om spritfri representation (OSkr 1998:502) konstaterades att ett sådant beslut bara kan vara bindande för den nationella nivån, dvs. organen under ombudsmötet/kyrkomötet. Vad avser försam-lingar och stift kan det endast utgöra en rekommendation.

Utskottet

Utskottet delar den uppfattning som Församlingsutskottet gav uttryck för i sitt betänkande OF 1998:501 att spritfri representation är en hållbar ståndpunkt, men att det finns situationer då det såväl för gästen som för värden kan uppfattas egendomligt att inte vin serveras.

Utskottet vill påtala att en rekommendation om spritfri representation inte i sig utgör något hinder för en mycket restriktiv användning av alkohol i kyrkans sammanhang. Däremot föreligger det en risk för att avsaknad av rekommendation skulle kunna komma att ge felaktiga signaler.

Utskottet anser därför att det inte föreligger någon anledning att förändra det av 1998 års ombudsmöte fattade beslutet om att Svenska kyrkans representation skall vara spritfri.

Hemställan

Utskottet hemställer med anledning av Användande av alkohol vid representation

att Kyrkomötet avslår KMot 2001:88

Uppsala den 17 maj 2001

På Kyrkolivsutskottets vägnar

Gerd Gullberg-Johnson

        Marie Schött

Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Vanja Björsson, Lars Rydje, Rune Entelius, Ann-Charlotte Svensson, Monika Sandström, Bengt Gustafsson, Sigvard Härnring, Margareta Holmberg, Gunvor Joelsson, Alf G Johansson, Åke Utterberg, Roland Johansson, Ursula Frising, Kerstin Zetterberg.

Biskop Lars-Göran Lönnermark har deltagit i utskottets överläggning.

Kjell Dahlgren har med ordförandens tillstånd deltagit i utskottets överläggning.

Previous PageTable Of ContentsNext Page


TillbakaUpp